Bütüncül sağlığınızı ve ruh halinizi iyileştirmek için almanız gereken temel besin takviyeleri

Hayatın yoğun temposunda, zaman zaman kendimizi kötü hissedebilir, stresli, sinirli, uykusuz veya enerjisiz olabiliriz. Uykuya dalmakta, uyanmakta veya gün boyunca enerjik kalmakta zorluk çekebilir, motivasyonumuzda düşüşler yaşayabiliriz. Bazı günler adeta kolumuzu kaldıracak enerji ve isteği bulamayabilir, odaklanmakta, işlerimizi tamamlamakta güçlük çekebiliriz. Tüm bunların ardında anlık olumsuz gelişmeler, gündemdeki olaylar, yaşadığımız birtakım tatsızlıklar gibi çoğu zaman geçici ve çevresel faktörler olsa da madalyonun bir de diğer yüzü var: O da yaşadığımız bazı vitamin ve mineral eksiklikleri.

Ne yazık ki modern yaşamın getirdiği birtakım zorluklar ve günümüzdeki beslenme alışkanlıkları, artık bazı temel besin öğelerini yeterince alamamamıza neden olabiliyor. Ve bu eksiklikler karşılanmadığında günlük hayatımızı ve yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen pek çok duygu ve durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Dolayısıyla bütüncül sağlığınızda bir şeylerin iyi gitmediğini ve ruh halinizin pek de iyi olmadığını hissediyorsanız, vücudunuzda neyin eksik olduğunu öğrenmenizde fayda var.

Örneğin, stresle baş etmekte güçlük çekiyor, sürekli kaygılı bir ruh halinde dolaşıyorsanız bunun nedeni magnezyum eksikliği olabilir. Veya dikkatinizi toplayamıyor bir işe başlamak için ihtiyacınız olan motivasyonu bir türlü yakalayamıyorsanız bu, D vitamini eksikliği yaşadığınızın sinyali olabilir. Uzmanlara göre, birtakım vitamin ve mineral eksiklikleri genel sağlık ve ruh hali üzerinde büyük etki sahibi. Bunların başında da D vitamini, magnezyum, B vitaminleri ve omega-3 geliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bedeninize ve ruhunuza verebileceğiniz en güzel hediye: Yin Yoga – karın pozları

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

D vitamini

Güneş ışığıyla sentezlenen D vitamininin çok sayıda faydası mevcut. Bunların başında kas ve kemik sağlığını destekleme, kalsiyum emilimine yardımcı olma, kemik erimesi riskini azaltma ve bağışıklık sistemini güçlendirme geliyor. Öte yandan, araştırmalar, D vitaminin ruh hali üzerinde de olumlu etkileri olduğunu ve depresyon riskini azalttığını gösteriyor. Yetersiz D vitamini alımı, yorgunluk ve motivasyon düşüklüğü ile yakın ilişkili. Bir işe başlamakta güçlük çekiyor, dikkatinizi, odağınızı toplayamıyor, sürekli motivasyon eksikliği yaşıyorsanız D vitamini değerinize baktırmanızda fayda var.

İlginizi çekebilir: Yeni bir bilimsel araştırma: D vitaminini artırmak demansı önleyebilir mi?

Magnezyum

Magnezyum, vücudun birçok temel işlevinde rol oynuyor; kas ve sinir fonksiyonlarını, kan şekerini ve tansiyonu düzenliyor. Ayrıca kalp sağlığı için de çok önemli. Diğer yandan stresle başa çıkmada da kritik bir rolü var. Magnezyum takviyesi, stres ve kaygı yönetimi üzerinde olumlu etkiler gösterebilir ve genel sağlık durumunu iyileştirebilir. Uyku düzeninin iyileştirilmesi için de pek çok uzman ve araştırma, magnezyum takviyesini öneriyor. Stresle, kaygıyla baş etmekte, bedeninizi, zihninizi gevşetip rahatlatmakta zorlanıyorsanız magnezyum eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Turbo Down ile Belgrad Ormanı’nda sımsıcak bir gün

İlginizi çekebilir: Magnezyuma neden ihtiyacımız var: Yeterli miktarda magnezyum almak için doğru beslenme

B vitaminleri

B vitaminleri, vücudun enerji sisteminin doğru çalışması ve sinir sisteminin iyileştirilmesi için oldukça önemli. Sağlıklı hücre fonksiyonları, beyin sağlığı ve genel ruh hali üzerinde B grubu vitaminlerinin kritik bir yeri var. B1 vitamini genel enerji seviyelerine, B2 vitamini hücre fonksiyonlarının doğru çalışmasına, B3 vitamini DNA onarımlarına, B6 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimine, B7 vitamini yağ asitleri sentezine, B9 vitamini DNA sentezi ve hücre büyümelerine, B12 vitamini ise sinir sistemi sağlığına katkı sağlıyor. B vitaminleri eksikliği ise enerji düşüklüğü, hafıza sorunları, sinir sistemi düzensizlikleri gibi sorunlara yol açıyor. Genel olarak tüm B vitaminleri bütüncül sağlık ve genel ruh hali açısından önemli olsa da uzmanlar özellikle B1, B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü, bu vitaminler sinir sisteminin ve beyin fonksiyonlarının doğru çalışmasını, serotonin ve norepinefrin gibi mutluluk hormonlarının üretimini ve vücudun genel enerji seviyesini doğrudan etkiliyor. Eksikliklerinde yorgunluk,enerji düşüklüğü, depresyon, anksiyete riski gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabiliyor.

İlginizi çekebilir: B12 vitamini nedir, eksikliğinin belirtileri ve etkileri nelerdir?

Omega-3 yağ asitleri

Beyin sağlığı ve kognitif işlevler için hayati önem taşıyan omega-3 yağ asitleri, anti-inflamatuar özelliklere sahip olup, özellikle kronik inflamasyona bağlı gelişebilen depresyon ve anksiyeteyle mücadelede oldukça etkili. Ayrıca, hücre zarlarının esnekliğini artırarak beyin hücrelerinin daha iyi iletişim kurmasını sağladıkları için hafıza ve öğrenme becerilerini iyileştirmek için de kritik bir öneme sahip. Bazı çalışmalar, beyin sağlığını destekleyen omega-3 yağ asitlerinin Alzheimer hastalığını önlemede de etkili olduğunu açığa çıkarıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  2024 bitmeden izlemeniz gerekenler

İlginizi çekebilir: Modern zaman diyetlerinin eksik parçası: Omega-3 / Omega-6 oranı

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Sonuç olarak uzmanların ve bilimsel araştırmaların da dikkat çektiği üzere, bütüncül sağlığınızın yanı sıra genel ruh halinizi ve modunuzu da iyileştirmek, özellikle ortada bir şey yokmuş gibi görünürken kötü hissetmenizin ardındaki olası nedenleri açığa çıkarmak için vitamin ve mineral eksikliklerinize baktırmalı, doktorunuzun da uygun gördüğü şekilde gerekli takviyeleri almalısınız.

Kaynaklar: healthline, mayoclinic, webmd

İlginizi çekebilir: Stres ve beslenme ilişkisi: Stresli ve zor zamanlarda beslenme nasıl olmalı?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir