Finlandiya’da 3 üniversitenin ortak yürüttüğü bir araştırmada empati yapan öğretmenlerin çocukların motivasyonu ve okuma, yazma ve aritmetik gibi akademik yetilerini geliştirdiği ortaya çıktı.
İlginizi çekebilir: Okula başlama yaşı ve okul seçimi
Sınıfta empati ve sıcak bir yaklaşımın önemi, eğitim bilimleri içinde yeterince çalışılmamış bir alan olarak duruyor. Ne var ki yapılan bu araştırma, öğretmen ile öğrenci ilişkisinin, öğrenme deneyiminin sonuçları açısından eğitim materyali veya sınıf büyüklüğü gibi fiziksel etkenlerden çok daha önemli olduğunu gösterdi. Ayrıca daha önce yürütülen araştırmalara göre; öğretmen ile öğrenci ilişkisinin ilk okul yıllarında önemli olduğunu vurgularken, akademik zorluğun daha da arttığı ve öğretmenlerin koruyucu rollerine daha az ihtiyaç duyulduğu sonraki yıllarda da bu ilişki bir hayli önemli.
Özel amaçlı okullardaki okuma başarısının incelendiği çalışmaya başkanlık eden, Doğu Finlandiya Üniversitesi’nden Martti Siekkinen’a göre hazırlık seviyesindeki özel amaçlı okulların ilk yılları, çocukların öğretmenleriyle güvenli bir ilişki kurmasını gerektiren önemli bir dönem. Bu durumda öğretmenin empatik yaklaşımı sadece çocuğun bir öğrenen olarak kendisini nasıl gördüğünü değil, akranlarıyla kurduğu sosyal iletişimi de geliştiriyor:
“Çocukların, okul topluluğunun aktif birer üyeleri olmasını, çalışma ve kendilerine hedef koymasını sağlayan mekanizmaları öğrenebilmemiz çok önemli. Bu şekilde bu hedefleri başarabilecek beceriye sahip olduklarına da inanacaklardır.”
İlginizi çekebilir: Okuma başlama ve uyum süreci
Sonuçları Contemporaray Educational Psychology ve Early Education and Development dergilerinde yayımlanan çalışma, çocukların eğitim hayatındaki ilk yıllarından itibaren verilerin toplandığı 10 yıllık bir takip çalışması. Bu süreçte, çalışmaya katılım sağlayan öğrencilerin okuma ve yazma becerileri, okulun ilk yıllarındaki motivasyonları incelendi ve ebeveynler ve öğretmenlerle de konuyla ilgili görüşmeler yapıldı.
İlginizi çekebilir: Çocuklarda stresi azaltmak için yapılabilecekler
Kaynak:
psypost.org