Çocuk gelişimi konusu hem ebeveynleri hem de çocukları değiştirip geliştiren zorlu ve karmaşık bir süreç. Bu süreçte çocukların fiziksel, psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarına cevap olabilecek araçlardan ve hizmetlerden yararlanmak büyük bir önem taşıyor. İleri teknoloji ve pedagojik yaklaşımları harmanlayan çeşitli girişimler, çocukların gelişimini iyileştirmek için tasarladıkları ürünleri ve hizmetleri ebeveynlerle paylaşıyor. Bu yazımızda, çocukların potansiyelini en üst düzeye çıkartmayı hedefleyen beş tane çocuk gelişimi girişimini derinlemesine inceliyoruz.
Lovevery
2015’te başarılı kadın girişimci Jessica Rolph tarafından kurulan Lovevery, erken çocukluk eğitimini geliştiriyor. Bu girişim, çocuklara uygun ürünler piyasaya sürdüğü gibi ebeveynlere de aşamaya dayalı bir bilgi sistemi sunuyor.
Çocukların fiziksel beyin gelişiminin %90’ı 5 yaşına kadar tamamlanıyor. Bu nedenle, Lovevery de yeni doğmuş bebeklerden 4 yaşındaki çocuklara kadar hitap ediyor. Bu girişim, doğumdan hemen sonraki yıllarda gerçekleşen beyin gelişimini desteklemek için çeşitli oyun setleri geliştiriyor. Girişimin setleri, 0-12 ay, 1 yaş, 2 yaş, 3 yaş ve 4 yaş olmak üzere 5 farklı yaş grubuyla sınıflandırılıyor. Bu setlerin içinde yeni sinirsel bağların kurulmasına yardımcı olan oyuncaklar bulunuyor. Bu setlerden yararlanmak için ebeveynlerin çocuklarının doğum tarihini girişimin sitesine yazması bekleniyor. Daha sonra, doğum tarihine uygun oyun setleri ebeveynlere sunuluyor. İlk set teslim edildikten sonra her 2 veya 3 ayda bir yeni setler ebeveynlere yollanıyor. Bu sayede, çocuklar büyüdükçe onların güncel yaşlarına daha uygun oyuncaklar sistematik bir şekilde temin ediliyor. Bilimsel çalışmalarla desteklenen bu setlerin içinde 7-10 tane oyuncak, 1 kitap ve 1 gelişimsel oyun rehberi yer alıyor. Ayrıca, setin içinde yer alan her materyal doğal malzemelerden üretiliyor. Bu setlere ek olarak, girişimin ebeveynler için geliştirdiği bir mobil aplikasyon da bulunuyor. Ebeveynler, bu uygulama aracılığıyla bebeklere yönelik ipuçlarına, çocuk gelişimiyle ilgili önemli bilgilere ve çocuklarla yapılabilecek aktivite önerilerine erişebiliyorlar.
Seri C finansmanda bulunan Lovevery, 2021’de düzenlediği yatırım turunda 100 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 126 milyon dolara yükseltti. Girişimin 5 milyondan fazla oyun seti dünyanın farklı bölgelerinde farklı çocukların gelişimine katkı sağlıyor.
KiwiCo
2011’de kadın girişimcilerin bulunduğu 4 kişilik bir ekip tarafından kurulan KiwiCo, çocukların büyük düşünmesine yardımcı oluyor. Bu girişim, çocukların sadece tüketici değil de yaratıcı ve üretici olması için çabalıyor.
KiwiCo, bebeklerden 12 yaşından büyük çocuklara kadar pek çok bireye hitap ediyor. Girişim, çocukların kısaca STEM olarak bilinen bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerini geliştirmeye odaklanıyor. Girişimin ürünleri, 0-3 yaş, 3-6 yaş, 6-9 yaş, 9-12 yaş ve 12+ yaş kategorilerinde sınıflandırılıyor. Bu ürünler, çeşitli hayvan ve meslek isimleriyle anılıyor. Örneğin, girişimin ‘Panda’ isimli yaratıcı kiti 3 yaşındaki çocuklara kadar hitap ederken ‘Tamirci’ olarak bilinen kit ise 9-16 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanıyor. Kitlerin içeriğindeki ürünler, çocukların farklı yeteneklerini baz alıyor; her kit, keşif, bilim, sanat, eğlence, coğrafya, kültür, yemek pişirme, yaratıcılık, mühendislik ve tasarım yeteneklerinden en az iki tanesine uzanıyor. Çocuklar bazı kitlerle punch işlerken bazı kitler de biyoloji, kimya, matematik ve fizik gibi temel bilimlerle ilgili aktiviteleri barındırıyor. Girişimin çok yönlü bakış açısı sayesinde çocukların birçok becerisine destek çıkılarak gelişim süreci iyileştiriliyor. Ayrıca, girişimin sitesinde evde rahatlıkla bulunabilen malzemelerle yapılabilecek ve çocukları hem eğlendirip hem de eğitecek ‘kendi başına yap’ fikirleri paylaşılıyor.
Seri A finansmanda bulunan KiwiCo, son yatırım turunda 3 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 10 milyon dolara yükseltti. Girişim, 2000’den fazla ustaca tasarlanmış projesiyle dünyadaki 40 farklı ülkenin minik bireylerine ulaşıyor.
Caribu
2016 kuruluşlu Caribu, ‘eğitim teknolojileri’ olarak bilinen edtech sektöründe yer alıyor. Aile üyeleriyle çocuklar arasındaki etkileşimi artırmaya odaklanan bu girişim, minik bireylerin öğrenme süreçlerini destekliyor.
Caribu, etkileşimli ve eğitici bir platform geliştiriyor. Bu platform, çocukların eğlenceli ve eğitici aktivitelerle güvenli bir dijital ortamda ilgilenmelerini sağlıyor. Platform, çocuklara binlerce kitap, oyun, aktivite ve video sunuyor. Bu etkinlikler, platformun etkileşimli yapısıyla destekleniyor; çocuklar, platform aracılığıyla uzakta bulunan aile üyeleri ve arkadaşlarıyla videolu görüşme gerçekleştirebiliyorlar. Bu görüşmeler esnasında hem platformdaki dijital kitaplara erişilebiliyor hem de diğer aktivitelerle ilgilenilebiliyor. Örneğin, çocuklar sevdikleri insanların yüzlerini görürken onlarla beraber puzzle gibi eğitici ve eğlenceli oyunlar oynayabiliyorlar. Ayrıca, platform aracılığıyla boyama kitapları üzerinde çalışılabiliyor ve farklı yaratıcı projeleri gerçekleştirmeye yarayan araçlara ulaşılıyor. Girişim, temelde aile bireyleriyle ve diğer sevdiği insanlarla fiziksel olarak uzak kalmış ve onları özlemiş çocukların gelişim sürecine odaklanıyor. Girişimin bu odağı, aynı anda hem aile bağlarını güçlendiriyor hem de çocukların öğrenme süreçlerini destekliyor.
Caribu, 2020’de düzenlediği yatırım turunda 2 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 5.1 milyon dolara ulaştırdı. 2022’de ise girişim Barbie ve Hot Wheels gibi ikonik oyuncaklarıyla tanınan Mattel isimli oyuncak şirketi tarafından satın alındı. Caribu, teknoloji, eğitim ve aile ilişkilerini bir araya getirerek hem çocuklar hem de ebeveynler için değerli bir kaynak olmaya devam ediyor.
Peekapak
2015’te edtech sektörünü şekillendirmek için kurulan Peekapak, çocuklar için wellnessa ve sosyal-duygusal öğrenmeye odaklanıyor. Bu girişim, ödüllü ve araştırmaya dayalı platformuyla ön plana çıkıyor.
Peekapak, anaokulu döneminden lise son sınıfa kadar uzanan bir platform geliştiriyor. Bu platform, çocuklara empati, iş birliği, öz düzenleme, öz farkındalık ve sorumluluk gibi önemli sosyal-duygusal becerileri kazandırmayı amaçlıyor. Bu platform aracılığıyla hem sınıf içinde hem de evde yararlanılabilen ve sosyal-duygusal öğrenmeyi baz alan kapsamlı bir müfredata ulaşılıyor. Ayrıca, platformda çeşitli hikayeler, oyunlar ve aktiviteler de yer alıyor. Bu sayede, çocuklar hem eğlenirken öğreniyorlar hem de etkileşimli bir eğitim sürecinden geçiyorlar. Çocuklara ek olarak, platformun öğretmenleri ve ebeveynleri de desteklediğini vurgulamak istiyoruz. Öğretmenler ve aile üyeleri, platformdaki detaylı rehberlik ve kaynaklar sayesinde çocukların gelişim sürecini göz önünde bulundurabiliyorlar. Rehberlikle birlikte, öğretmenler ve ebeveynler platformdaki değerlendirme araçlarını kullanarak çocukların eğitim sürecini ve sosyal-duygusal gelişimini takip edebiliyorlar.
Düzenlenen 6 yatırım turu sayesinde Peekapak’ın toplam fon miktarı 1.4 milyon dolara ulaştı. Girişim, duygusallığı, sosyalliği ve mesleki eğitimi birbirinden ayırmayarak çocukların öğrenme deneyimlerini zenginleştiriyor.
Brightlobe
2019’da başarılı bir kadın girişimci olan Shivani Lamba tarafından kurulan Brightlobe, çocukların nörogelişimsel sağlığını destekleyen bir startup olarak karşımıza çıkıyor. Bu girişim, yenilikçi bir edtech şirketi olup çocukarın bilişsel ve duygusal gelişimlerine odaklanıyor.
Brightlobe, sağlık ve oyun sektörlerinin kesişiminde yer alarak klinik tıbbı, sinir bilimini, makine öğrenimini ve yapay zekayı bir araya getiriyor. Girişim, çocuklarda otizmi ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu (DEBH) erkenden tespit edebilmek adına oyun tabanlı bir sistem geliştiriyor. Sistem, 300’den fazla katılımcı ile denetlendi ve klinik deneylerin birinci aşamasını geçti. Şu anda ikinci aşamada yer alan bu sistem, sağlık hizmetlerine yönelik oyunları yeniden tasarlıyor ve oyun stüdyoları için parlak bir yol çiziyor. Girişim, geliştirdiği sistemde çocukların bilişsel yeteneklerini iyileştiren eğitici oyunlara ve aktivitelere yer veriyor. Ayrıca, bu sistemdeki ölçüm ve analiz araçlarıyla çocukların nörogelişimsel süreçleri izlenebiliyor. Bu sayede, çocuk gelişim sürecindeki olası problemler erkenden tespit edilebiliyor. Bunlarla birlikte, girişimin öğretmenlere ve ebeveynlere çocuk gelişimiyle ilgili verilere dayalı geri bildirimler sunduğunu da belirtmek istiyoruz. Temelde çocuk gelişiminde kritik olan hastalıkların teşhisine dayanan platform, kapsamlı müfredat desteği de sunuyor. Bu platformda okul müfredatına entegre edilebilen eğitim materyalleri ve kaynaklar bulunuyor. Bu kaynaklar sayesinde çocukların öğrenme deneyimleri zenginleştirilebiliyor.
Birghtlobe, 2020’de düzenlediği yatırım turunda 40 bin dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 620 bin dolara ulaştırdı. Girişim, çocukların sağlıklı nörogelişimsel süreçlerini destekleyerek minik bireylerin potansiyellerini zirveye çıkartmayı hedefliyor.
Kaynak: Wellfound, Crunchbase
İlginizi çekebilir: VR sağlık pazarında öne çıkan şirketler