Çocuk yogası derslerinde sanat etkinliği uygulamaları

Sanat etkinlikleri, çocukların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Çocukların hayal güçleri, renkleri, şekilleri, dokuları ve farklı malzemeleri kullanarak kendi tasarımlarını oluşturmalarını sağlar. Boyama, çizim, kesme, yapıştırma, modelleme ve benzeri etkinlikler, küçük kas gelişimini destekler ve el-göz koordinasyonunu artırır. Farklı malzemelerle çalışmak, çocukların dokunsal duyularını geliştirirken etkinlikler sırasında diğer çocuklarla iş birliği yapma, paylaşma, yardımlaşma ve birbirlerini dinleme gibi sosyal beceriler de öğrenirler.

Çocuk yogası derslerinde sanat etkinliğinin uygulanması

  • Mandala çalışmaları: Çocuklara yoga duruşlarını öğretmek için bir yoga pozuna ait ya da herhangi bir mandala çalışması verilebilir ve nasıl boyayacakları hakkında rehberlik edip hangi renkleri kullanacaklarını kendilerinin seçip boyamalarını isteyebilirsiniz. Bu aynı zamanda meditatif bir çalışma olup sakinleşmeyi sağlar ve küçük kas becerilerini geliştirir.
  • Oyun hamurundan iskelet yapımı: Oyun hamurunun yumuşak formu sayesinde şekil verilebilir olması çocukta duyu gelişimi sağlar. İskelet yapımı sırasında kemikler hakkında sohbet edebilir, çocukların öğrenmesi için vücudun bölümleri belki organlarımız konusunu da etkinliğe dahil edebilirsiniz.
  • Origami çalışmaları: Kedi, köpek, kurbağa gibi origami çalışmaları yaparak bir hikâye oluşturabilir aynı zamanda kedi, köpek, kurbağa duruşları için yoga pozları oluşturabilirsiniz.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İştahıyla başı dertte olanlar için “iştah canavarı” ile baş etmenin 10 etkili yolu

Origami çalışmasını kullanarak bir gemi yaptırabilir ve çocuklara bot duruşunu öğretebilirsiniz aynı zamanda origamiyle yaptıkları bu botu karınlarının üzerine koyarak nefes çalışmalarını da bu etkinlik sayesinde başlatabilirsiniz. Bir yoga öğretmeni olarak siz de hayal gücünüzün sınırlarını zorlayın 🙂

  • Duyusal sanat: Yoga sınıfınıza kokulu yağlar, yumuşak kumaşlar veya müzik aletleri kullanmak gibi farklı duyusal deneyimleri dahil edin. Çocukları dersin sonunda bir müzik açarak ve renkli kalemler vererek kendi sanatlarını keşfetmek ve yaratmak için duyularını kullanmaya teşvik edin.
  • ‘Ellerim saklandı’: Olumlu ve destekleyici bir atmosfer yaratın. Çocukları yaratıcı olmaya ve hata yapmaktan korkmamaları için olumlamalar kullanın. Bu etkinlik onları alışılmışın dışında düşünmeye ve hayal güçlerini kullanmaya teşvik eder. Çocuklara kâğıt, boya kalemleri verin. Rahatlamış ve odaklanmış bir duruma gelmelerine yardımcı olmak için çocuklara birkaç ısınma egzersizi yaptırabilirsiniz. Ardından, ellerini kullanmadan çizmeye başlamaları için çocuklara rehberlik edin. Uygulamanın başka bir versiyonunu ellerini kullanarak ama bu sefer gözler kapalı şekilde yapmalarını için yönlendirebilirsiniz.

Bu pratikte hangi çocuk hangi rengi kullanıyor ve çalışmayı hangi uzvunu kullanarak yapıyor dikkat edin. Etkinlik sonunda neler hissettiklerini ve neler çizdiklerini ya da neler çizmeye çalıştıkları konusunda sohbet edebilirsiniz.

  • Pipetle Boyama: Çocuklara pipet kullanarak boyayı kâğıda üfleyeceklerini ve bunu yaparken nefeslerine odaklanmaları gerektiğini açıklayın. Rahatça oturmalarını ve gözlerini kapatmalarını sağlayın. Birkaç derin nefes almaları için onlara rehberlik edin, onları burunlarından derin nefes almaya ve ağızlarından yavaşça nefes vermeye teşvik edin. Rahat bir nefes alma ritmine yerleştikten sonra, her birine bir pipet ve biraz boya verin. Boyayı kâğıda üflemek için nefeslerini kullanmaları, nefeslerine odaklanmaları ve her nefes alıp vermelerine dikkat etmeleri için onları teşvik edin. Pipetle boyamaları için birkaç dakika zaman verin ve sonra çocukları durdurun. Birkaç derin nefes daha alındırın, ardından gözlerini açıp yaptıkları resme bakmaları isteyin ve bu resimler hakkında sohbet başlatın.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Protein ve sağlıklı yağlarla keyifli kahvaltı ve ara öğünler için MorGurme’den katkısız ürünler

Çocuk yogası, her şeyi mümkün kılan ve hayal gücünün sınırsız olduğu bir dünyaya benzer. Bu dünya, çocukların yaratıcılıklarını ortaya çıkarır, bedenleri ve zihinleri için sağlıklı bir egzersiz olanağı sunar. Bu yüzden, küçük sanatçıların olduğu yerde her zaman bol kahkaha ve eğlence hep vardır. Derslerinizi neşeyle ve sevgiyle yapın.

Yoga derslerindeki uygulamalar ve eğitimler hakkında daha fazla bilgi almak için [email protected] adresine e-posta atarak iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Çocuk yogası, çocukların sosyal gelişimlerine nasıl katkıda bulunuyor?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir