Sonbaharla birlikte havalar soğumaya başladı. Dolayısıyla kışlık kıyafetlerimizi yavaş yavaş kaldırdığımız yerlerden çıkarmaya başladık. Yetişkinler olarak kendi kıyafetlerimizi uygun şekilde seçmeyi becerebilsek de, söz konusu çocuklar olduğunda onları tam olarak nasıl giydirmemiz gerektiğinden emin olamayabiliyoruz. Üstelik, çocuklar üşüdüklerini fark etmek konusunda çok da iyi değiller. Ki bu da onları sıcak tutmanın tamamen ebeveynlerin işi olduğu anlamına geliyor.
Aşağıda soğuk havalarda çocukları nasıl giydirmek gerektiğine dair bazı ipuçlarına yer veriyoruz.
İçindekiler
Bebekler dahil tüm çocukların kat kat giyinmesi sağlanmalı
Amerikan Pediatri Akademisi tarafından da onaylanan bu giyinme şekli, kıyafetlerin katları arasında sıcağı hapseden bir hava kalmasını sağlıyor. Ayrıca kat kat giyinmek, fazla sıcaklık hissedildiğinde hırka ya da ceket gibi üstteki katı çıkarma imkanı sağlayarak terlemeyi önlüyor ve bedeni sıkmadığından vücut ısısı için çok önemli olan kan dolaşımına da herhangi bir olumsuz etkide bulunmuyor.
Kat kat giyinmenin kuralı
Çocukları katlar halinde giydirmek çok önemli olsa da, bunun ayarının iyi sağlanması gerekiyor. Çünkü çok fazla kat terlemelerine ve kıyafetlerinin ıslanmasına yol açabilir; bu ise soğuk hava ve rüzgardan daha fazla etkilenmelerine neden olur.
Katlar halinde giyinmek, temelde 3 kat kıyafet anlamına geliyor. Aşağıda bu 3 katta ayrı ayrı nasıl kıyafetlerin giyilebileceğini yazdık:
- İlk olarak, çocuğunuzun tenine değecek olan kıyafetin ince ve nemi alan bir kıyafet olması gerekiyor. Ayrıca bu katın sadece gövdeyi değil, bacakları ve kolları da sarması önemli. Kumaş tercihi ise ipek ya da polyester olabilir. Pamuk, teri çekip hapsederek ıslanacağı için bu noktada yanlış bir seçim olacaktır.
- Ardından yalıtmayı sağlayan kata geliyoruz. Bu katta ise yünlü kumaşlar tercih edilmeli. Bu kat aynı zamanda iki ince kıyafetle de sağlanabilir.
- Son olarak rüzgardan ve yağmurdan koruyacak olan kattayız. Gora-Teks ve naylon kumaşlar, bu kat için ideal. Çocuğunuz için seçtiğiniz montun yüksek yakaları ve bir kapüşonu olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca biraz hava almak istediğinde bileklerini ve öndeki fermuarını açarak rahatlıkla bunu sağlayabilmelisiniz. Çünkü bu şekilde montun içinde hapsolan nemden kurtulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çocuklar ekran karşısında kaç yaşında ne kadar zaman geçirmeli?
Kat kat giyinmeye eller ve ayaklar da dahil
Soğuk havalarda çocuklarınıza bir tane kalın çorap yerine iki tane çorap giydirmelisiniz. Alttaki kat polyester ve ince, üstteki kat ise daha kalın olmalı. Giydikleri botlar, ayaklarını sıkmamalı, çünkü bu kan akışını yavaşlatarak ayakların üşümesine neden olur. Ayrıca su geçirmeyen ve kaygan zeminlerde kaymayacak şekilde tasarlanmış botları tercih etmelisiniz. Çocuğunuzun ellerini soğuktan korurken de yine aynı şekilde önce ince bir eldiven ve üstüne de daha kalın bir çift geçirebilirsiniz.
Atkı ve bereyi unutmayın
Baş ve boyun vücuttaki ısı kaybının en çok olduğu yerlerdir. Dolayısıyla atkı ve berenin soğuk havalar için bir zorunluluk olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda karlı havalarda güneş gözlüğü kullanması da çünkü karlardan yansıyan güneş ışınlarının göze direkt temasını engellemesi açısından çok önemli.
Yapacağınız aktivitelere göre karar verin
Çocuğunuzla dışarı çıktığınızda tam olarak ne yapacağınız da nasıl giyineceği konusunda önemli. Eğer dışarıda bulunduğunuz süre boyunca fazla aktif olmayacak ya da çoğunlukla oturuyor olacaksanız giymesini sağladığınız kıyafetler üstünde durabilir. Ancak parkta oynamak gibi hareketli aktivitelerde bulunacaksa üzerinden bir kat kıyafeti çıkarmanız faydalı olacaktır. Başta kısa bir süreliğine üşüse de, hareket etmeye başladıktan sonra ısınacak ve bu şekilde çok terlemesini de engellemiş olacaksınız.
İlginizi çekebilir: Kışın soğuklarından cildinizi koruyacak 7 öneri
Kaynak:
kindercare.com
aboutkidshelth.ca