Günlük hayatın koşturmacası içinde farkına varmak güçleşse de, aslında bir ebeveynin çocuğuyla birebir iletişim kurabileceği pek çok fırsatı vardır. Bu iletişimi kurmak için ille de bir masanın başına oturup ona sorular yöneltmeniz gerekmez. Çünkü ona bisiklete binmeyi / araba kullanmayı öğretmek, birlikte alışverişe çıkmak ya da mutfakta bir şeyler pişirmek gibi aktivitelerin tümü aslında farkına bile varmadığınız bir birebir iletişim seansı olabilir.
No Regrets Parenting (Pişman Olmadan Ebeveyn Olmak) adlı kitabın yazarı pediatrist hekim Dr. Harley Hotbart’a göre ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimin en sağlıklı hali, somut bir şeyler paylaşırken gerçekleşiyor. Böyle spontane başlayan bir iletişim size çocuğunuzun kendine has özellikleriyle tanışma fırsatı sunuyor.
İlginizi çekebilir: Çocuğunuzu daha iyi yetiştirmenin 7 basit yolu
Birden fazla çocuğum varsa ne yapmalıyım?
Anne babaların en çok tökezlediği noktalardan biri de, birden fazla çocuk sahibi olunduğunda çocukların birebir iletişim ihtiyaçlarını nasıl karşılayacakları oluyor. Çocuklar henüz küçükken, yani sizin kardeşleri ile baş başa kalma isteğinizi kabullenemeyecek yaştayken bu yaklaşım içine girmenize gerek yok. Bunu yapmak yerine, çocuklarınız birebir ilişki rutinini anlayacak kadar derinleşene dek tüm aileyi bir araya getirecek etkinlikler planlayın; bir akşam yemeği rutini oluşturun ve her biriyle, özellikle isimlerini telaffuz ederek sorular sorun.
İlginizi çekebilir: Sosyal çocuk: Arkadaşlarıyla ve yakın çevresiyle iyi anlaşan çocuklar yetiştirmek
Dr. Harley Hotbart ayrıca, çocuklarınızın farklı ilgi alanlarını izlemenizi ve bu ilgi alanlarını işlemenizi tavsiye ediyor. Örneğin kızınız bale yapmaktan hoşlanıyorsa veya oğlunuz “İleride futbolcu olacağım” demeye başladıysa, onları birey olarak ilgi alanlarının tadına varacakları kurslara götürün ve bu işi teke tek iletişim kurmak için bir fırsat olarak görün. Eğer bu tip sosyal aktiviteler için imkanınız yoksa ve birebir iletişimi ev içinde kurmak durumundaysanız uykuya geçiş ritüelinizi biraz değiştirin. Örneğin çocuklarınızı hep aynı saatte yatırıyorsanız, aralara biraz zaman koyarak onlarla baş başa kalmaya çalışın. Böylelikle siz kardeşini uyuturken, babası da diğer çocuğunuzla kaliteli zaman geçirebilme fırsatına erişmiş olur.
Konuyla ilgili şu makalemize de göz atabilirsiniz: Bakıcıya veda ederken çocuğunuzun bu durumdan etkilenmemesi için 15 öneri
Kaynak:
http://well.blogs.nytimes.com/