Çok az kişi tarafından bilinen ancak sağlıklı yaşamımızı tehdit eden birbirinden ilginç bağımlılıklar

Konu bağımlılıklardan açıldığında akla ilk gelenle alkol ve uyuşturuculardır. Elbette ikisi en çok bilinen ve birçok insanın hayatına mal olan bağımlılıklardır; fakat bu kadar bilinmemesine rağmen bağımlısı olan insanlara derin zararlar verebilen başka bağımlılıklar da var. Kumar, sigara ve seks düşkünlüğü de çok bilinen bağımlılıklardan sayılsa da, çok az kişi tarafından bilinen dört farklı bağımlılık sizi oldukça şaşırtacak. İşte o 4 bağımlılık:

1. Bronzlaşma

Yazın biraz bronzlaşmayı herkes ister, kendimizi daha seksi ve güzel hissettirdiği tartışılmaz bir gerçektir. Genellikle yazın 10 – 15 günlük tatil süresince koruyucu kremlerle cildimizi korumaya devam ediyorken güneşlenmek normal sayılabilir. Fakat eğer yıl içinde yaz kış ayırt etmeden her gün güneşlenmek istiyorsak bu işte bir terslik olabilir. Bu bağımlılığın hangi sebepten kaynaklandığı henüz kesin olarak bilinmiyor; fakat bundan muzdarip olan birçok kişi mevcut. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bronzlaşma bağımlılığının sebebinin UV ışınları olma ihtimali yüksek. Kesin olmamakla birlikte UV ışınlarının vücudumuzdaki endorfin hormonu miktarını artırdığına yönelik araştırmalar devam ediyor. Belki de güneş altında kendilerini daha mutlu hisseden insanlar bronzlaşmaya daha bağımlı hale gelebiliyorlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Joseph Pilates’in en ünlü 10 sözü ve ardındaki felsefe: Bölüm 2
Güneşlenen kadın
<strong><span>sürekli bronzlaşmaya çalışan kişiler ne yazık ki bir süre sonra vücudunda beliren lekeler nedeniyle doktora gitmek zorunda kalmaktadırlar <span><strong>

Fakat birçok bağımlı, ne yazık ki UV ışınlarının cilt kanserine yakalanmada ne kadar etkili olduğunu bilmiyor. Daha çok bronzlaşmak adına koruyucu krem sürmeyi de reddeden bağımlılar bir süre sonra ciltlerinde beliren ve büyümeye başlayan lekelerden şikayetçi olarak doktorun yolunu tutuyorlar. Sadece cilt kanseri değil, UV ışınları gözlere de kalıcı zarar veriyor. Bu yüzden bronzlaşmak herkes için iyi bir fikir olmayabilir.

2. Çok fazla çalışma

İşkolik olmak birçok insanın şakaya vurduğu bir durum gibi görülebilir; fakat aslında oldukça ciddi bir bağımlılık. Eğer haftada 7 gün 12 saatten fazla çalışıyorsanız siz de bir işkolik olabilirsiniz. Bu davranış çalışmayı sevmekten çok bazı negatif düşüncelerden kaçmaya çalışan veya yetişmeyecek korkusuyla tatilde bile işin peşinden koşan insanlarda görülüyor. Hatta aşırı iş stresten dolayı çalışamayan insanlar da işkolik sayılıyorlar.
İşkolik olmanın kötü yanları ise aile ve arkadaşlarınıza yeteri kadar vakit ayıramadığınız için ilişkinizi kötü etkilemesinin yan sıra sağlığınıza da negatif etkilerinin olmasıdır. Sürekli yorgun hissetme, aşırı stres, dikkat dağınıklığı ve hatta dolaşım problemleriyle kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yılbaşına özel 5 vegan Antakya lezzeti

İlgili yazı: Bağımlılıklar alışkanlık mı seçim mi?

3. Gereğinden fazla biriktirme

Hepimizin atmaya kıyamadığı, bize anılarımızı hatırlatan birkaç eşyası olmuştur. Fakat eğer bunların sayısı kutuları doldurup taşıracak kadar fazlaysa ve en sonunda tüm odayı dolduracak gibi görünüyorsa eşya biriktirme bağımlılığından söz edebiliriz. Bağımlıların en önemli özelliği bağımlı olduklarının farkında olmayışlarıdır. Sadece kendileri için değerli şeyleri biriktirdiklerini sanarlar; fakat durum aslında sadece değerli eşyalarla sınırlı değildir. Biriktirdikleri, daha doğrusu atmaya kıyamadıkları her küçük nesneye gereksiz bir anlam yüklerler.
Etraf gereksiz eşyalarla dolup taştığında evde dolaşmak bile zor hale gelir ve aranılan nesneyi bulmak imkansızlaşır. Bu aşamada durumun ciddiyeti fark edilirse, aile veya arkadaşlardan yardım istemek veya bir profesyonel ile görüşmek sorunu çözmeye katkı sağlayabilir.

4. Yalan söylemek

Yalan söyleyen adam
<span><strong>yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren bireyler yalanla gerçeği ayırt etmeyi başaramamaktadırlar <strong><span>

Bir yalanı devam ettirmek için yalan söylemeye devam etmenin sonu gelmeyebilir. Sonunda her şey karışır ve yalanlar bir bir ortaya çıkmaya başlar. Tehlikeli olan nokta ise yalan söyleyen kişinin yalanla gerçeği ayırt etmeyi başaramamasıdır. Onlar için yalan söylemek ile gerçeği söylemek arasında bir fark yoktur ve kendilerini tatmin etmek için hiçbir sebep yokken bile yalan söyleyebilirler.
Kimi zaman ilgi çekmek için uydurma hikayeler anlatan ya da zayıf noktalarını gizlemek için yalan söyleyen bağımlılar en sonunda bunu devam ettiremez hale gelirler ve mental olarak olduğundan daha kötü bir duruma sürüklenebilirler.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hamilelik döneminde yoga ne işe yarar: Bilmeniz gereken 5 ipucu

Listelenmiş sadece dört bağımlılık olmasına rağmen bunlar gibi birçok kötü alışkanlık var. Bazıları ilk bakışta tespit edilebilirken bazılarını anlamak oldukça zordur, kişinin uzun bir süre ciddi bir probleme sahip olduğu anlaşılamayabilir. Bağımlılıklardan ve kötü alışkanlıklardan uzak sağlıklı bir yaşam için bir uzmanla görüşmek veya yakın aile-arkadaş tavsiyelerine kulak vermek iyi bir çözüm yolu olabilir.

Kaynak:

lifehack.com

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir