Compression kumaşlarla ilgili bilmeniz gereken 3 gerçek

“Compression” seni daha hızlı ve daha dayanıklı yapar mı?

Hareket halindeyken, kalp kaslarımıza oksijeni yüksek kan pompalar. Bu kan kaslara ulaşıp oksijeni boşalttığı anda kanı aynı hızda geri çekmek zorlaşır. Tam bu noktada “compression” sahneye çıkar. Kanın kalbe geri gelmesi ve dolayısıyla hızla tekrar oksijenle dolmasına destek olduğu söylenen compression; egzersiz, yarış, antreman sırasında canla başla çalışan kaslarımıza daha çabuk oksijenli kanın ulaşmasına da yardım eder. Tabii bu durum, kas gücünün, dayanıklılığının ve ufak farkların kritik olduğu tüm atletik aktivitelerde önem kazanır.  Ayrıca compression’ın laktik asit sorununu da azalttığı ve hatta engellediği dile getirilmektedir. O yüzden basketbol oyuncularından uzun mesafe koşucularına kadar herkes, hem hızı, hem dayanıklılığı artırdığı gerekçesiyle “compression” kumaşla üretilmiş olan tayt, şort, tshirt ve çorap giymeyi, özellikle son 10 yılı aşkın bir zamandır tercih ediyorlar. 

Compression heromain3 1

Ancak compression’ın faydaları hala tartışma konusu. Bazı araştırmalar sonucu elde edilen, compression giyen koşucular arasında yapılan karşılaştırmalı sonuçlara göre; compression gear giyen koşucuların hem hızlarında hem koşu mesafelerinde %1 ile 4 arasında bir oranla artış görüldüğünü belgeliyor. Yine de geçtiğimiz yıl TIME dergisinde çıkan bir makalede, compression özelliğinin sporcuların performansına katkısı konusunda henüz sağlam bir araştırma olmadığı söyleniyor. 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çocuklara kardeşi olacağını anlatmak
Compression sakatlık riskini azaltır mı?

Her spor faaliyetinde, yumuşak bir aktivite olduğu düşünülen yoga da dahil olmak üzere, kaslarımız ufak ufak yırtılır. Bu kaçınılmaz bir durum aslında. Compression; ismi üzerinde, baskısı ve tutuculuğu yüksek bir özelliktir. Bu nedenle kaslarımızı destekler, salınımını azaltır ve bu ufak zarar görmelerin biraz önüne geçebilir, hatta geçtiği söylenmektedir. Bu şekilde egzersiz sırasında ya da sonrasında oluşabilecek kas ağrı ve sızlamaları azalır. Ayrıca da söylemek gerekiyor ki; compression, sıkı ve tutuculuğu yüksek bir kumaş olduğu için elbette olduğunuzdan daha ince ve formda görünürsünüz. 

İlgili yazı: Vücut tipinize uygun tayt seçimiyle spor şıklığını sokağa taşıyın

Peki spor sırasında mı, yoksa sonrasında mı compression?

Sporcu masajının zorlanmış kaslarımıza ne kadar iyi geldiği aşikar. Yani aslında baskının kasların üzerindeki ödemi ve kas ağrısını iyileştiren faktörlerden biri olduğunu biliyoruz. Doktorlar ve koçların görüşü, idman sonrasında aktivitenin ağırlığına göre, en az 24 saat boyunca, “compression” yüksek tayt, çorap giymek kaslarda biriken ödemin ve kas ağrısının kısa zamanda toparlamasına yardımcı olduğu yönünde. Ayrıca şunu da hatırlatmak gerekir; tıpta compression, dolaşım bozukluklarının giderilmesinde sıkça kullanılan tedavi yöntemleri arasında. 

Sporu günlük hayatının bir parçası haline getirmiş atletlere sorduk:

Compression’ı neden tercih ediyorsun?

Compression yeni olmayan ama son tüketiciye, son yıllarda ulaşan bir teknoloji. Hem antreman sırasında hem sonrasında sürekli kullanıyorum. Compression sayesinde kesinlikle kan dolaşımında artış ve adele ağrısında düşüş oluyor. Yarış sırasında ise trisuit kullanıyorum, bunlar hafif ve çabuk kuruyan malzemeler.( İpek Onaran – Ironman 70.3 Triathlete – 2016 Glorya Ironman 70.3 – 2016 Avustralya Ironman Dünya Şampiyonası 14. Sıra)

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Arka miyofasyal hattı gevşetmenize yarayan 3 ofis egzersizi
İpek onaran
<span>İpek onaran<span>

Compression taytı ve şortunu daha uzun süre, daha hızlı koşabilmek için tercih ediyorum. Tasarımı kan akışını devam ettirecek ve laktik asit birikimini engelleyecek şekilde. O sebeple özellikle uzun yarışlarda yorgunluğu ya da yavaşlamayı bir miktar azaltıyor. Adidas’ın compression taytları ve üstleriyle koşuyorum. (Suzan Güven / Uzun mesafe/ Maraton – Ultra maraton koşucusu  / Pilates eğitmeni – Vodafone Avrasya Maratonu 2016 – Bodrum Global Run 2016 – Paris Maratonu 2015 – Kaçkar Ultra Maratonu 2015 – Münih yarı Maratonu 2015)

Suzan güven
<span>suzan güven<span>

Antreman sırasında vücudumda stabilizasyon sağlamam için çok önemli bir hatırlatma sağlıyor! Hareketle bedenin, kasların savrulmuyor. Compression vücudun spiral dinamiklerini koruyor. O nedenle mutlaka compression ürünleri kullanıyorum. (Gözde Biber / @Hemfithemanne / #Pusetligunler kurucusu)

Hem fit hem anne
<span>gözde biber<span>

Antreman yaparken hava aldığı ve yokmuş gibi hissettirdiği için kullanıyorum, gerekirse 8 saat giyebilirim, hiç rahatsız olmuyorum. Sports Bra’larda da harika, tüm hareketleri rahatça yapabiliyorum. Nike tercih ediyorum. (Ceren Paşaoğlu – Master Personal Trainer / Mars Athletic Club)

Ceren paşaoğlu
<span>ceren paşaoğlu<span>
Hangi bölgelerde daha çok faydalanılıyor?

Torsoda kullanmıyorum, sadece bacak ve kalçalarda compression olan ürünleri kullanıyorum. Puma Power Active serisini tercih ediyorum. (İpek Onaran)

Yarış sırasında üst bacaklar için kullanıyorum. Compression’ı alt bacaklarımda tercih etmiyorum. Ama yarış sonrasında Compression çoraplarımı 1 gün boyunca giyiyor, hatta onlarla uyuyorum. Kesinlikle ağrıyı azaltıyor ve çok daha çabuk toparlanıyorum. (Suzan Güven)

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Skleroterapi hakkında bilmeniz gerekenler

Koşarken alt bacaklarımda çok rahat ediyorum, daha uzun sureli, daha iyi bir performansla koşabildiğimi fark ediyorum. Özellikle uzun mesafe koşularında ve maratonlarda kesinlikle compression tayt veya çorapları tercih ediyorum- İstanbul Vodafone maratonunda y.orstruly compression taytımla koştum. Bu mesafeye çok uygundu ve çok rahat ettim. (Melissa Fakabasmaz / maraton koşucusu – NYC Marathon 2016 – Vodafone Avrasya Maratonu 2016)

Melisa fakabasmaz
<span>melissa fakabasmaz<span>

Bulabildiğimde Diz altı compression tayt tercih ediyorum. Mesela New Balance uzun taytlarımla çok rahat koşuyorum. Diz altından itibaren compression ile daha uzun sure, daha rahat koşabildiğimi hissediyorum. New Balance ile koşuyorum. (Itır Erhart / Adım Adım Kurucu üyesi/ Maraton koşucusu – Runfire Kapadokya 2016, Likya Yolu, İznik Ultra Maratonu 2016 – Vodafone Avrasya Maratonu 2016)

Itır erhart
<span>itır erhart<span>

Özellikle bacak çalışmalarında , bölgeye termojenik bir etki sağlamasından dolayı ve ayrıca iyi de hissettirdiği için tercih ediyorum. Detaylı tariflendiği gibi çok mucizevi etkileri olmasa da antrenman etkinliği bakımından kullanılabilir ve faydalıdır. (Tuğrul Çağrı Yılmazer)

Tuğrul çağrı yılmazer
<span>tuğrul Çağrı yılmazer<span>

Koşarken yorgunluğu hissetmemek ve koşu sonrasında rahatlamak için compression ürün kullanıyorum. En çok kalça, üst bacak ve alt baldırlarda etkisini hissediyorum. Nike ve y.orstruly marka compression tayt giyiyorum. (Gözde Uysal – Uzun mesafe / Maraton koşucusu / Yoga Eğitmeni / yogazero.com kurucusu / NYC Marathon 2016 – Vodafone Avrasya Maratonu 2016)

Gözde uysal
<span>gözde uysal<span>

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir