Dünya üzerinde her iki yetişkinden birinin zaman zaman horladığını, her dört yetişkinden birinin ise düzenli olarak horladığını biliyor musunuz?
Şakalara konu olan, kimi zaman aynı odada uyuyan insanları uzaklaştıran horlamanın aslında çok daha ciddi sonuçları var. Horlamak; derin bir uykuya dalmanıza ve vücudunuzun tam anlamıyla dinlenmesine engel olur, çevrenizdekileri rahatsız eder. Horlamak, ağızdan veya burundan giren ve akciğerlere doğru hareket eden havanın bir noktada kesintiye uğraması ve boğazın arka tarafında titreşim yaratmasıyla ortaya çıkar.
Horlamanın birden çok sebebi olabilir. Erkeklerde daha sık görülen horlamanın, yaş ilerledikçe daha da arttığı biliniyor. Ancak horlamak bir kader değil. Kendi imkanlarınızla horlamaya engel olabilirsiniz. İşte horlamanıza engel olacak birkaç öneri:
İçindekiler
- 1 1. Kilo verin
- 2 2. Uyku pozisyonunuzu değiştirin
- 3 3. Alkolden uzak durun
- 4 4. Yeterince uyku uyuyun
- 5 5. Burun kanallarınızı açık tutun
- 6 6. Yatak odanızı temiz tutun
- 7 7. Su için
- 8 8. Ağız, çene ve boğaz kaslarınızı çalıştırın
- 9 9. Sigarayı bırakın
- 10 10. Yastığınızı yükseltin
- 11 11. Buhar makinesi kullanın
- 12 12. Doktorunuza danışın
1. Kilo verin
Alınan kilolar sadece dış görünümü etkilemekle kalmıyor. Kilo arttıkça horlama sorunu da artıyor. Aslında bunun sebebi oldukça basit; artan kilo sıkışmalara neden oluyor ve akciğerlere giden hava yolu da bundan etkileniyor. Boyundaki ve boğazın arka tarafındaki yağ dokusu, hava geçişi sırasında titreşime neden oluyor ve bu da horlamayı ortaya çıkarıyor. Boyun bölgesi birçok insanda kolayca kilo alınan ve kolayca kilo verilen bir bölgedir. Sadece birkaç kilo vermeniz bile boyun bölgenizi etkileyebilir ve horlamanızı azaltabilir. Fazla kilolardan kurtulmanın faydalarından biri de bu.
2. Uyku pozisyonunuzu değiştirin
Sırt üstü uzanmak, dilinizin ve üst damağınızın boğazınıza doğru düşmesine neden olur ve kısmen hava yolunu tıkar. Bu durum da horlamaya davetiye çıkarır. Eğer sırt üstü uyurken çok horluyorsanız, yan dönerek uyumayı deneyin.
3. Alkolden uzak durun
Normalde alkol almıyorsanız, alkol aldığınızda horlama sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Alkollü içecekler bir yandan midenizi doldururken, bir yandan da içeriğindeki alkol kasların çok fazla rahatlamasına neden olur ve uyku sırasında boğazdaki kasların titremesiyle, yani horlamayla sonuçlanır. Uykuya dalmadan 3-4 saat öncesinden itibaren alkolden uzak durmak sadece uyku kalitenizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda horlama sorununu da azaltır. Özellikle sosyal ortamlarda alkol aldığınızda bunu uygulamak zor olabilir ancak horlama sorununuz çevrenizdekileri ciddi anlamda rahatsız ediyorsa bunu dikkate almakta fayda var.
4. Yeterince uyku uyuyun
Eğer yeterli uyku uyumuyorsanız (günde 6-8 saat), uykusuzluk bir süre sonra horlamaya neden olur. Çok fazla yorgun olduğunuda kaslar sarkar ve bu da horlamayı beraberinde getirir.
5. Burun kanallarınızı açık tutun
Horlamanın temel nedenlerinden biri, burun kanallarının kapalı olmasıdır. Soğuk algınlığı veya benzeri bir nedenle burun kanallarınız tıkandıysa, sıcak bir duş alarak veya sıcak suyla burun temizliği yaparak burun kanallarınızı açabilirsiniz.
6. Yatak odanızı temiz tutun
Alerjenler ve toz horlamaya neden olabilir. Yatak odanızın düzenli olarak temizleyin, toz birikmesine engel olun. Nevresimlerinizi düzenli olarak değiştirin. Perdelerde biriken tozları temizlemeyi unutmayın. Eğer yatak odanızda havalandırma veya klima varsa, filtre temizliğini düzenli olarak yapın.
7. Su için
Ağız kuruluğunu, burun ve boğaz bölgesinin de kurumasına neden olur. Bu da hava yollarınızın tıkanmasına neden olur. Gün içinde yeterli miktarda su içmeye özen gösterin.
8. Ağız, çene ve boğaz kaslarınızı çalıştırın
Araştırmalar, gün içinde ağız ve çene kaslarını güçlendirmeye yönelik hareketlerin yüzde 60’a kadar horlamayı azalttığını gösteriyor. Bunun için düzenli olarak ağız, çene ve boğaz egzersizleri yapın. Dilinizi de kullanarak ağız ve boğaz egzersizlerini yapabilirsiniz.
9. Sigarayı bırakın
Sigara içmek, burun ve boğaz bölgesindeki ince zar yapının iritasyonuna ve hava yollarının tıkanmasına neden olur. Fazla kilolardan kurtulmak gibi sigarayı bırakmanın da sayısız faydası var; bunlardan biri de horlamayı azaltması.
10. Yastığınızı yükseltin
Horlamayla mücadele etmek için yapabileceklerinizden biri de yastığınızı yükseltmek. Ancak bunu yaparken sadece başınızı değil göğsünüzün de biraz yükselmesi gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde boynunuzun çok fazla öne eğilmesine neden olur ve boyun ağrısı şikayeti çekebilirsiniz.
11. Buhar makinesi kullanın
Yatak odasındaki havanın kuru ve nemsiz olması da burun ve boğazda iritasyona neden olabilir ve horlamayla sonuçlanabilir. Bunun için yatak odalarında buhar makinesi kullanabilirsiniz.
12. Doktorunuza danışın
Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar kaslarınızın gevşemesine ve dolayısıyla horlamaya neden olabilir. Bunun için doktorunuza danışabilir, ilaçlarınızı değiştirmesini isteyebilirsiniz.
Kaynaklar:
Art of Manliness
Huffington Post