Vasabi denince insanların aklına hemen suşi geliyor. Suşiyi yeşil macun kıvamındaki vasabiye batırıp bir ısırık aldıktan sonra ilk hissettiğiniz genzinizin yanması olsa da, birkaç saniye sonra vasabi ağızda muhteşem bir tat bırakıyor. Vasabi, özellikle aroması ve baharatlılığıyla kırmızı biberden ayrılıyor.
İlgili yazı: Suşi yeme sanatı: Yeni başlayanlar ve henüz denemeyenler için pratik suşi rehberi
Aslında vasabiyi suşi sosu dışında birçok yerde kullanabilirsiniz. Özellikle internette vasabi mayonez, marinat ve patates püresi gibi vasabiyle hazırlanan birçok tarif bulunuyor. Peki gerçekten Asya’nın bu eşsiz baharatını ne kadar tanıyoruz? İşte muhtemelen daha önce hiç duymadığınız vasabiyle ilgili ilginç ve eğlenceli bilgiler:
İçindekiler
1. Vasabi yetiştirmek oldukça zordur
Kökeni 10. yy’a kadar uzanan vasabi bitkisini ekip biçmek malesef oldukça zor. Japonya’da soğuk, sisli nehir vadi yataklarında yetişse de, ilginç bir şekilde Tayvan, Çin, ABD’nin bazı bölgelerinde de yetişebiliyor. Vasabi yetiştirmek çok zor ve talep arttığında kıtlık baş gösterebiliyor, bu yüzden vasabi pahalı bir ürün olarak biliniyor.
2. Marketten aldığınız büyük ihtimalle gerçek vasabi değildir
Az bulunması sebebiyle, süpermarkette gördüğünüz vasabi macunu ve tozlarının yalnızca çok azı gerçek vasabi içeriyor. Onun yerine üretilen ‘gerçek olmayan’ vasabiler yabanturbu, Çin hardalı, gıda boyası ve diğer maddelerin karışımıyla yaratılmaktadır. Vasabi pakedinde içindekiler bölümünü kontrol ettiğinizde ilk bileşen wasabi veya wasabi japonica değilse, o gerçek vasabi değildir. Yalnızca bazı marketlerde ve restoranlarda gerçek vasabiye ulaşabilirsiniz.
3. Vasabi aslında turpgillerdendir
Vasabi; lahana, yabanturbu ve hardalın da içerisinde yer aldığı turpgiller ailesindendir. Vasabi bazen Japon yabanturbu olarak da adlandırılsa da aslında yabanturbu başka bir bitkidir.
Vadi ve nehir yataklarında, su altında yetişen vasabinin her ne kadar su altındaki kısmı kökleri gibi gözükse de aslında o kısım gövdesidir.
4. Vasabinin besin değeri oldukça yüksektir
Osteopat fizikçi Dr Joseph Mercola vasabinin sağlığımıza etkilerini şu sözlerle dile getiriyor: ‘Vasabiyi az miktarda tükettiğimiz için, yeterli besinsel faydayı elde edemiyoruz. Yine de, az miktardaki vasabi bile sağlığa önemli etki ediyor’. Vasabi, intiinflamatuar ve antimikrobik etkiye sahip olup potasyum, kalsiyum ve Vitamin C içermektedir. Chemical & Engineering News dergisinin belirttiğine göre, vasabideki izotiyosiyanatlar (bazı bitkilerde bulunan organik bileşikler) alerjiyi, astımı, kanseri, inflamasyonu ve nörodejeneratif hastalıkların etkilerini azaltma özelliğine sahip. Vasabi ayrıca alil izotiyosiyanat içeriyor ve bu renksiz yağ vasabinin keskin bir tada sahip olmasını sağlıyor.
5. Gerçek vasabi tadını kısa sürede kaybeder
Gerçek vasabi macunu hazırlandıktan 15 dakika sonra tadını kaybedecektir.
Vasabiyi rendelemenin gelenekel yolu sharkskin rende ya da oroshi denilen bir rende kullanmaktır. Tadını çok hızlı kaybettiği için, ihtiyacınız olduğu kadar rendeleyebilirsiniz.
Kaynak:
mnn.com