Daha yaşanılabilir bir Dünya için hemen yapmanız gereken 13 küçük şey

Buzullar eriyor, hayvanların nesilleri tükeniyor, sular çekiliyor, yeşiller kuruyor ve Dünya, yardım çağrıları yapmaya devam ediyor. Birçok insan Dünya’nın daha yaşanılabilir bir yer olması için bir şeyler yapmak istiyor, ancak nereden başlayacağını bilemiyor. Ne var ki günlük yaşantınızda yapacağınız küçük değişiklikler ve tercihler, bu amaca sandığınızdan çok daha fazla hizmet edebilir. Yeter ki siz bu değişimleri birer alışkanlık haline getirin ve çevrenizdekilere bu konuda ilham verin.

İşte Dünya’yı daha yaşanılabilir bir yer yapmanın kolay ve pratik 13 yolu:

Yürüyün ya da bisiklete binin.

Pampas güneşi nasıl yapılır 25

Birçok hastalığa neden olan hava kirliliği, doğanın ve canlıların en büyük düşmanlarından biri. Peki gideceğiniz yere bisikletle gidip hem hava kirliliğini önlemeye yardımcı olabilecek hem de trafik derdinden kurtulabilecekken, neden hala saatlerinizi sıkıcı araba yolculuklarında geçiriyorsunuz?

Toplu taşıma kullanın.

Eğer yaşadığınız yer ve günlük rutinleriniz bisiklet kullanmak için elverişli değilse, tercih edebileceğiniz diğer seçenek toplu taşımalar. Her gün milyarlarca insan evden işe gitmek için kendi arabasını kullanıyor. Bu da hem daha fazla trafik, hem de daha fazla hava kirliliği demek oluyor. Siz de ulaşımlarınızda toplu taşımayı tercih ederek hem zamandan hem de “havadan” kazanabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Buğday intoleransının biyolojik açıklaması bulundu
Paylaşımlı araç servislerinden yararlanın.

Eğer toplu taşıma kullanma fikri hoşunuza gitmediyse, sizin için de bir alternatif var. Teknoloji ilerledikçe ortaya çıkan ve kullanımcısı her geçen gün artan paylaşımlı araç servisleriyle gitmek istediğiniz yere giden bir araç sahibiyle birlikte yolculuk edebilirsiniz ya da arabanızı aynı amaca hizmet etmek ve birini gitmek istediği yere ulaştırmak için paylaşıma açabilirsiniz.

Termos kullanın.

Her gün içtiğiniz kahveleri ve harcadığınız karton bardak sayısını bir düşünün… Yalnızca 10-15 dakika boyunca kullanıp daha sonra hiç ihtiyacınız olmayacak ve bir başkasının da işine yaramayacak olan o karton bardaklar, sandığınızdan çok daha ciddi miktarda atık oluşturuyor. İçeceğinizi gün boyunca aynı ısıda tutabilen termoslardan faydalanarak bunun önüne geçebilirsiniz.

Geri dönüştürülebilen su şişelerini tercih edin.

Pampas güneşi nasıl yapılır 7

Çok susadınız ve etrafınızda ilk gözünüze çarpan bir market. Markete girdiniz, içecek dolabını açtınız ve karşınızda onlarca plastik su şişesi var. Biraz daha dikkatli bakın, hala göremediniz mi? Artık plastik sus şişelerinin bile geri dönüştürülebilen seçenekleri var. Böyle bir seçenek varken diğer plastik şişeleri satın almaya ne gerek var öyle değil mi? Söylemeden geçmeyelim, bu şişelerin kapakları, diğerlerinden farkı kolay algılansın diye yeşil tasarlanıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mezomorf vücut tipine sahip olanlar için beslenme ve egzersiz önerileri
Bir bez çanta edinin.

Bir daha kullanmayacağınız yüzlerce plastik poşet… Hatta öyle ki bazen ev plastik poşetlerden geçilmiyor. Bir dahaki market alışverişinizde yanınızda bez çanta götürmeyi ve aldıklarınızı o çantaya koymayı deneyin. Ve marketteki diğer herkesin aynı şeyi yaptığında ne kadar büyük bir değişime katkıda bulunacağınızı hayal edin.

Kendi meyve ve sebzelerinizi üretin.

İster geniş bir bahçede, ister pencere kenarında… Kendi meyve ve sebzenizi yetiştirmek sandığınızdan çok daha kolay. Ayrıca kendi ürettiğiniz bu besinlerin lezzeti, marketten satın aldıklarınızdan çok daha lezzetli olacak!

Sebze meyvelerinizi yerli üretimcilerden, mevsiminde satın alın.

Pampas güneşi nasıl yapılır 14

Sebze ve meyvelerin üretildikleri yerden dağıtıldıkları yerlere ulaşmasını sağlayan araçların sayısı bir hayli fazla. Dolayısıyla bu aşamada havaya karışan egzoz miktarı göz ardı edilmemeli. Besinleri mevsiminde ve lokal üretim yerlerinden satın alarak bu problemi tamamen ortadan kaldırmasanız da, zaman içinde sezon dışı üretim miktarını azaltmaya katkıda bulunabilirsiniz.

Et ve hayvansal gıda tüketmeyin.

Hayvansal gıda sektörü, birçok sektöre göre en çok para harcanan ve doğaya en çok zarar veren sektörlerden biri. Siz de hayvansal gıda tüketmeye son verebilirsiniz. Bu sayede son zamanlarda bu gıdaların üretim koşullarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan zararlarından kendinizi koruyabilir ve hayvansal gıda sektörünün çevreye verdiği zararın önüne biraz da olsa geçebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Şans Kapıyı Çalınca: Hem şans hem sağlık veren 5 yiyecek
Çevrenizi temizleyin.

Çevre kirliliği, birçok canlı türünün neslinin tükenmesine yol açan en büyük problemlerden biri. Yolda yürürken gözünüze çarpan çöpleri toplayın, yere çöp atan insanları nazikçe uyarın, bu anlamda yapılan uyarıları dikkate alın ve kendi çöpünüzü karşınıza bir çöp kutusu çıkana kadar elinizde tutun.

Ampullerinizi yenileyin.

Pampas güneşi nasıl yapılır 38

Evinizdeki aydınlatmaların ampullerini, yeni çıkan, çevreye duyarlı ve daha ucuz olan ampullerle değiştirin. Ayrıca bu ampuller daha az elektrik harcadığı için, maddi anlamda da kazanç sağlamanıza yardımcı olacak.

Ağaç dikin.

Ailenizle ya da arkadaşlarınızla bir gün kararlaştırın ve o günü sadece ağaç dikmeye ayırın. Bunu her ayın yalnızca bir günü yapacağınız rutin etkinliklerden biri haline getirin. Hem toprakla haşır neşir olmanın verdiği huzur hem de sevdiklerinizle faydalı bir şey gerçekleştirmenin verdiği haklı gurur, sizi sandığınızdan çok daha mutlu edecek.

İlginizi çekebilir: Doğaya sahip çıkma zamanı: Neden geri dönüşüm yapmalıyız?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir