Deniz Tarağı Kaç Kalori?

Deniz Tarağı

(1 gr)
1
kcal
Miktar

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 3.18 0.03
Protein (g) 12.6 0.13
Yağ (g) 0.49 0.00
Lif (g) 0 0.00
Kolesterol (mg) 53 0.53
Sodyum (mg) 265 2.65
Potasyum (mg) 0 0.00
Kalsiyum (mg) 0 0.00
Vitamin A (iu) 100 1.00
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 0 0.00

Deniz tarağı, çekici kremamsı bir dokuya ve kendine has bir aromaya sahip olan oldukça özel bir kabuklu deniz canlısıdır. Ülkemizde her ne kadar çok yoğun tüketilmese de, onu tüketenler ne kadar lezzetli olduğunu biliyorlardır.

Deniz tarağı, içerisinde midye, istiridye, mürekkep balığı, ahtapot gibi pek çok canlının bulunduğu yumuşakçalar sınıfına dahil olan bir canlıdır. Fakat deniz tarağı iki valflidir, yani büyük kaslarını kullanan deniz tarağının açılan ve kapanan iki tane bağlantılı kabuğu vardır.

Bu beyaz etli kas, sofralarımıza geldiğinde deniz tarağı olarak tükettiğimiz şeydir.

Deniz tarağının protein değeri yüksek, yağ değeri düşüktür. Kolesterol ve sodyum bakımından diğer deniz ürünlerine nazaran bir tık daha yüksek değerlere sahiptir ancak çeşitli vitaminleri ve selenyum, çinko, bakır ve B12 vitamini gibi mineralleri de sağlar. Ayrıca omega-3 yağ asitlerine de sahiptir.

Deniz Tarağı Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Aşağıdaki veriler 100 gram kadar haşlanmış veya buğulanmış deniz tarağı için geçerlidirler:

  • Kalori: 137 kcal
  • Yağ: 1 g
  • Sodyum: 660 mg
  • Karbonhidrat: 6.3 g
  • Lif: 0 g
  • Şeker: 0 g
  • Protein: 24 g

Karbonhidrat

Deniz tarağı karbonhidratlar bakımından doğal olarak düşük düzeylere sahiptir. 100 gramlık bir deniz tarağı sadece 6.3 gram karbonhidrat ve 137 kalori sağlar. Ancak porsiyon boyutunun bunu değiştirebileceğini unutmayın. Eğer deniz tarağını farklı bileşenler içeren yemekler içerisine katarsanız, daha az tüketmeniz mümkün olur.

Deniz tarağının boyutları da değişken olur. Ortalama porsiyon boyutu genelde 100 gramdır ve bu 4-5 büyük deniz tarağından veya 15-20 küçük deniz tarağından oluşabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Biyolojik yaşınızı sabitlemek mümkün mü?

Deniz tarağı için maalesef herhangi bir glisemik endeks değeri belirtilmiyor. Ancak bu yumuşakçanın karbonhidrat oranının az ve şekersiz olduğunu dikkate alırsak, kan şekeri üzerindeki etkilerinin düşük olacağı tahmin edilebilir.

Yağ

100 gram deniz tarağında sadece 1 gram yağ vardır. Bu yağın büyük kısmı sağlıklı yağlardır. 0.3 gram kadar çoklu doymamış yağlar, 0.1 gram kadar tekli doymamış yağlar vardır. 0.3 gram kadar da biraz daha az sağlıklı olan doymuş yağlar vardır. Deniz tarağını tereyağı veya nebati yağlar içerisinde pişirmek ise yemeğin yağ oranının biraz daha fazla olmasına sebep olacaktır.

Protein

Deniz tarağı protein zengini bir gıdadır. 100 gramlık bir porsiyondan 24 gram protein alabilirsiniz.

Vitamin ve Mineraller

Deniz tarağı çeşitli vitaminler ve mineraller sağlayabilen besin zengin bir gıdadır. Deniz tarağı mükemmel bir selenyum kaynağıdır ve bu mineral üreme işlevlerinde, tiroid işlevlerinde ve DNA üretiminde kullanılır.

Bir porsiyon deniz tarağı 25.5 mikrogram kadar selenyum sağlar ve bu günlük önerilen miktarın %46’sına denk gelir. Deniz tarağı aynı zamanda çok iyi bir çinko, fosfor ve B12 kaynağıdır ve bir miktar da bakır, kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum sağlar.

Deniz Tarağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Deniz ürünleri tüketmenin sağlığa etkilerini araştıran pek çok çalışma mevcut. Ancak sadece deniz tarağı üzerine şekillenmiş çalışmalar biraz az sayıdalar.

Kalp Sağlığına İyi Gelebilir

Çok az işlenerek hazırlandığında deniz tarağı çok iyi bir protein kaynağıdır ve doymuş yağ oranı azdır. Bu nedenle daha yağlı olan kırmızı et yerine tercih edilebilir.

Deniz tarağı günlük çoklu doymamış yağ asitleri alımınızı arttırmanıza yardımcı olabilir ve bu yağların kalp damar hastalıklarından ölüm riskini azaltan özellikleri olduğu düşünülüyor. Ayrıca kalp dostu omega-3 yağ asitleri bakımından karidesten daha zengin olduğunu da belirtmek gerekiyor. Ancak bu bakımdan somon gibi bazı balık türlerinin gerisinde.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sağlıklı bir postüre sahip olmak için neler yapılmalıdır? – Fit with Beril

Tek bir porsiyon deniz tarağı 48 mg kadar kolesterole sahiptir ancak bazı araştırmalar bunun kalp hastalıkları riskini arttıran kolesterol olmadığını, sadece gıdadaki doymuş yağlar olduğunu gösteriyorlar.

Sağlıklı Bir Gebeliği Destekler

Hamile olan bireylerin cıva içeren bazı deniz ürünlerinden kaçınmaları belirtiliyor. Ancak Amerikan Jinekoloji Koleji, deniz tarağının en iyi seçeneklerden birisi olduğunu belirtiyor. Kurum aynı zamanda somon, karides gibi bazı diğer ürünleri de bu konuda güvenli buluyor. Deniz tarağı ve diğer düşük cıvalı kabukluları tüketmek gebelikte deniz ürünlerinin sağlığa faydalarını elde etmenizi sağlayabilirler.

Ayrıca deniz tarağında demir, B12, kalsiyum, çinko ve protein gibi gebelikte faydalı olan pek çok temel besin de bulunuyor. Fakat yemeden önce iyice pişirdiğinizden emin olmalısınız.

Yaşam Tarzı Hastalığının Riskini Azaltabilir

Deniz tarağında taurin adı verilen ve bedende doğal olarak bulunan, özelikle kalp, kan, retina ve gelişen beyinde yer alan bir amino asit bulunur.

Taurin her ne kadar temel amino asitler arasında yer almasa da, bazı araştırmacılar tarafından koşullu temel amino asit olarak adlandırılıyor çünkü kalsiyum regülasyonu, safra asidi üretimi, membran stabilizasyonu ve bağışıklık sisteminin doğru çalışması gibi pek çok önemli işlevde kullanılıyor.

İnsanlar taurini temel olarak deniz ürünlerinden alırlar. Deniz ürünlerinin amino asit miktarı ete göre daha yüksektir. Taurinin tansiyon ve kolesterol düzeyleri üzerinde faydalı etkilerinin olduğu da belirtiliyor. Ayrıca yaşam tarzına bağlı rahatsızlıklarda anti-inflamatuvar etkilere sahip olduğu söyleniyor.

Fakat taurinin faydalarına dair araştırmalar oldukça sınırlı miktarda. Bu nedenle onunla bağlantılı sağlığa faydaların onaylanmaları için daha fazla kanıt gerekiyor.

Kemikleri Güçlendirmeye Yardımcı Olabilir

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaz esintili bardaklar: Birbirinden lezzetli ve pratik soğuk içecek tarifleri

Deniz tarağında kemik sağlığını korumaya yardımcı olabilen bazı önemli besinler vardır. Bir miktar kalsiyum, magnezyum ve selenyum sağlar ve mükemmel bir protein kaynağıdır.

Yapılan büyük çaplı çalışmalarda, protein alımının kemik çatlaklarında azalma sağladığı belirtiliyor. Deniz tarağı gibi yağsız protein kaynakları özellikle kemik erimesine yatkın olan yaşlı bireylerde faydalı olabilir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Deniz tarağı gibi az yağlı ve yüksek proteinli gıdalar, kilo vermeye ve bu kiloda kalmaya yardımcı olabilirler. Kalori kısıtlaması ile birleştirildiği zaman hem yağsız hem de yağlı deniz ürünlerinin tüketiminin kilo verme hızında artış ile ilişkilendirildiği görülmektedir.

Kalori kısıtlaması olmadığında ise deniz ürünleri tüketiminin insülin direnci işaretçilerinde azalma sağladığı ve insüline dirençli bireylerde insülin hassasiyetini arttırabildiği belirtiliyor.

Daha fazla proteine sahip olan gıdalar da açlık hormonları konusunda yardımcı olabilirler. Çalışmalara göre proteinler açlık hormonu yollarını etkiliyorlar ve bu nedenle verilen kiloları almaktan kaçınabiliyorsunuz.

Deniz Tarağının Sağlığa Zararları Nelerdir?

Kabuklu deniz yumuşakçalarının alerjileri özellikle yetişkinlerde çok yaygın. Ama bunlara alerjisi olan pek çok insan deniz tarağı ve balık gibi ürünleri tüketebiliyor. Fakat önce doktora danışmanız daha uygun olabilir.

Ayrıca bu ürünler genellikle birbirlerine yakın depolandıkları için birbirleri arasında madde geçişi olabilir. Bu yüzden dışarıda tüketirken dikkatli olmak gerekir.

Tuza karşı hassasiyeti olanlar veya sodyum alımını gözetenler, deniz tarağını nasıl hazırladıklarına dikkat etmeliler. Tuz içermeyen baharatlar kullanmak daha uygun olabilir. Ayrıca bu gıdanın diğer deniz ürünlerinden daha fazla sodyum barındırdığını unutmamak gerekiyor.

Bir porsiyon deniz tarağı 660 mg tuza sahiptir ve bu günlük önerilen alım miktarının %29’una denk gelir. Bir porsiyon karides ise sadece 292 mg tuza sahiptir. İstiridyede ise porsiyonda sadece 90 mg tuz vardır.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir