Depresyonu azaltmaya yardımcı 6 faydalı besin

Kendinizi mutsuz, depresif veya üzgün hissettiğinizde koca bir hamburgeri yanında patates kızartmasıyla birlikte mideye indirme fikri ilk etapta cazip gelebilir. Ya da aşk acısı çekerken çikolatalara gömülmek, kızgın olduğunuzda abur cubur yemek iyi hissettirecek diye düşünüyor olabilirsiniz. Nitekim, University of California, San Francisco Medical Center’da yürütülen bir çalışmada, insanların stresli ve depresif dönemlerinde stres hormonu olan kortizol seviyesinin artışına bağlı olarak karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenme eğilimleri gösterdiği saptanmış. Yani o paket paket çikolataları ve cipsleri yemenizin suçlusu kortizol hormonu!

Genellikle depresif ruh halindeyken daha fazla yönelinen yüksek glisemik indeksli besinler, şeker ve karbonhidrat, vücuttaki kan şekeri dengesini ve insülin metabolizmasını bozar ki bu da iyi hissetmeniz önünde bir engel oluşturur. Bu besinlerin anlık olarak iyi hissettirdiği düşünülse de bilimsel gerçekler farklı yönde.

Depresyondan korunmak ve stres seviyenizi azaltmak için hem fiziksel hem ruhsal sağlığınızı olumsuz etkileyen besinleri hayatınızdan çıkarmanızda fayda var. Ruhunuza iyi gelen besinleri tercih ederek sağlıklı menüler oluşturabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bacakları kıpırdatmaktan uyuyamamak: Huzursuz bacaklar sendromu
Penye İpten paspas yapımı anlatımlı 1
<em>kırmızı meyveler antioksidan ve c vitamini açısından zengin meyvelerdir <em>
İşte daha iyi hissetmenizi sağlayan ve depresyonu azaltan besinler:
1. Kırmızı Meyveler

Yaban mersini, çilek, böğürtlen, ahududu, kızılcık gibi kırmızı meyveler en fazla antioksidan içeren meyvelerdir.  Journal of Nutritional and Environmental Medicine’da yayınlan bir çalışma kapsamında, iki yıl boyunca katılımcıların bir kısmına antioksidan takviyesi diğer bir kısmına plasebo tedavisi uygulanmış. Çalışmanın sonunda ise antioksidan tedavisi uygulanan gruptaki depresyon oranında ciddi düşüş gözlemlenmiş. Aynı zamanda stresle mücadelede önemli bir yere sahip C vitamini açısından da zengin olan bu meyveleri, stresli zamanlarda tatlı ihtiyacınızı karşılamak üzere tüketebilirsiniz.

2. Ceviz

Ceviz, Omega-3 açısından oldukça zengin bir besindir. Omega-3 beyin fonksiyonlarını destekler ve yeterli miktarda Omega-3 alımı sayesinde depresyon oranında düşüş sağlandığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Sağlıklı bir yaşam için cevizi günlük beslenme rutinine dahil etmenizde fayda var.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Neden yatağınızı hiçbir zaman düzeltmemelisiniz?
3. Avokado

Son yıllarda ülkemizde popülerliği gittikçe yükselen avokado, haklı bir üne sahip. Avokado, pek çok vitamin ve mineral içeren enerji değeri yüksek bir meyve. Aynı zamanda sağlıklı yağ ve protein açısından da oldukça zengindir. İyi bir hücre koruyucu ve antioksidan olan avokado, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.

4. Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, roka, pazı, tere, brokoli, maydanoz gibi sebzeler koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu sebzeler bolca lif, vitamin ve mineral barındırır ve tam anlamıyla sağlık dostu besinlerdir. İçerdikleri A, C, E, ve K vitaminleri ile mineraller sayesinde pek çok hastalığın önlenmesinde ve hücrelerin beslenmesinde önemli rol oynarlar.

5. Kuşkonmaz

Kuşkonmaz, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin üretiminde önemli rol oynayan triptofan açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda yüksek folik asit içeriği sayesinde depresyona karşı kalkan görevi görür. 

6. Papatya çayı

Papatya çayı sakinleştirici etkisiyle rahatlık verir ve uykuya geçişi kolaylaşlaştırır. Özellikle yatma saatinize yakın içeceğiniz bir bardak papatya çayı gevşemenize yardımcı olacaktır.  University of Pennsylvania’da 57 katılımcıyla gerçekleştirilen bir çalışmada 8 haftalık papatya çayı takviyesinin katılımcılardaki stres ve kaygı seviyesini azalttığı gözlemlenmiş. 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Şeker, ruh sağlığını nasıl etkiler?

İlginizi çekebilir: Mutluluk hormonu serotonini arttırmanın 6 doğal yolu

Kaynak:
Everydayhealth
Prevention

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir