Birçok sportif aktivitenin olmazsa olmazı, kusursuz dirsek eklemi fonksiyonudur. Dirseğin temel fonksiyonu elin uzaysal konumunu korumak için eklem hareket açıklığını stabil olarak sağlanmaktır. Koruyucu refleks içgüdülere rağmen spor sırasında dirsek eklemi en sık yaralanan eklemlerdendir.
Tenisçi dirseği (Lateral epikondilit), kort tenisi sonrası oluşan bir patoloji gibi düşünülse de yaşamlarının herhangi bir döneminde toplumu %3 oranında etkilemektedir. Golfçü dirseği (Medial epikondilit) ise daha az oranda görülmektedir. Tenisçi ve golfçü dirseği patolojileri 30-50 yaşlar arasında sık görülür. Erkekler ve kadınlar eşit oranda etkilenmekte ve atlet olmayan kişilerde daha sık olduğu görülmektedir. Epikondilitler etkilenen tarafta sinsi başlangıç gösterebileceği gibi bazı hastalarda travma sonrası tendinopati şeklinde de kendini gösterebilir.
Tenisçi dirseği (Lateral epikondilit), sıklıkla dirsek ekstansiyondayken ön kolun tekrarlayıcı pronasyon ve supinasyon hareketleri sonucu görülür. Hastaların temel şikayeti dirsek lateralinde kendiliğinden başlayan ağrıdır. Klinik tanı, bu bölgede el bileği ekstansiyonuna uygulanan karşı kuvvet sırasında oluşan hassasiyet ile koyulur. Ayrıca, orta parmağın dirence karşı ekstansiyonu ile ağrı şiddetlenebilir (orta parmak testi).
Golfçü dirseği (Medial epikondilit), ön kol pronasyon ve el bileği fleksiyondayken dirsek medialinde ağrının açığa çıkarılması veya artırılması ile tanı koyulur.
Tenisçi ve golfçü dirseğinde tedavi yöntemleri arasında kayropraktik uygulamaları (Nimmo reseptör-tonus tekniği, kinezyo bantlama…vb), fizik tedavi uygulamaları (splint kullanımı, derin friksiyon masajı, eksantrik kuvvetlendirme egzersizleri, ultrason, iyontoforez), kortikosteroid enjeksiyonu, trombositten zengin plazma (Platelet-rich plasma: PRP) enjeksiyon yöntemi ve gerektiğinde cerrahi yer alır.
Tenisçi dirseğine yönelik aşağıdaki egzersizleri her gün uygulayabilirsiniz:
Watch this video on YouTube
Golfçü dirseğine yönelik aşağıdaki egzersizleri her gün uygulayabilirsiniz:
Watch this video on YouTube
Sevgiler…
Referanslar:
1.Tonbul M et al. Sporcularda Dirsek Yaralanmaları. Klinik Gelişim. 2009; 17: 112-117.
2.Baygül Y. Spor yaralanmaları ve sık görülen diğer spor yaralanmaları. http://www.jcam.com.tr/files/KATD-3435.pdf Erişim tarihi: 15.12.2019.
3.Odabaşı ÖS, Dizdar D. Lateral epikondilitli hastalarda kinesiobantlama uygulamasının ağrı ve fonksiyonel durum üzerine etkisi: ön çalışma. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp, Regülasyon ve Nöralterapi Dergisi. 13(1): 1-4.
4.Gliedt JA, Daniels CJ. Chiropractic Treatment of Lateral Epicondylitis: A Case Report Utilizing Active Release Techniques. J Chiropr Med. 2014; 13(2):104-109.
İlginizi çekebilir: Karpal Tünel Sendromu için egzersiz önerileri