Diyet yemekleri, bazı dönemlerde en fazla haşır neşir olduğumuz konu… Her insan hayatının bir bölümünde normalde olduğundan daha fazla kiloda olabilir. Böyle dönemlerde hepimiz ideal kilomuza ulaşmak için diyetlerden yardım alırız. Diyetin temel amacı, sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü sağlamaktır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için ise kişinin ideal kilosunda bulunması büyük önem taşır.
Bununla birlikte fazla kilolarınız yüzünden bedeninize karşı memnuniyetsizlik duyabilirsiniz. Bu memnuniyetsizlik özgüveninizi, beraberinde de zihinsel sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Hiçbirimiz toplumun dayattığı kusursuz güzellik algısına uymak ve kum saati şeklinde bir bedene sahip olmak zorunda değiliz. Ancak konu sağlığımız olduğunda ve bedenimizde değişiklik yaratma kararı bize ait olduğunda işler değişir. Her şeyden bağımsız olarak sağlıklı bir diyet benimsemek beden, zihin ve ruh sağlığı için gereklidir.
Eğer siz de sağlıklı bir diyet benimsiyor ve bu doğrultuda kolay hazırlanabilen diyet yemekleri arıyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
İçindekiler
Diyet kahvaltı tarifleri
Günün ilk öğünü olan kahvaltı, dengeli bir beslenme programının olmazsa olmazıdır. Özellikle kilo vermek istiyorsanız öğün atlamamaya özen gösterin ve güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın. Peki diyet kahvaltı için ne yiyebilirsiniz? İşte size özel ve son derece pratik hazırlanabilen diyet kahvaltı tarifleri.
Smoothie kasesi
Sağlıklı smoothie kasesi için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 10-12 adet yaban mersini
- 6 adet çilek
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı chia tohumu
- 15 adet yaban mersini
- 1 adet küçük boy muz
- 1 tatlı kaşığı chia tohumu
- 5-6 adet çiğ badem
Hazırlanışı: Süzme yoğurdu blender’ın içine koyun ve üzerine çilek, yaban mersini, bal ve chia tohumu ekleyerek karıştırın. Karışımı kaseye aldıktan sonra kalan malzemelerle üzerini süsleyin. Kahvaltınız hazır!
Sebzeli omlet
Protein bakımından zengin bir diyet kahvaltı olan sebzeli omlet için gerekli malzemeler:
- 2 yumurta (Tercihe göre artırabilir veya azaltabilirsiniz)
- 1 kırmızı biber
- 1 çarliston biber
- Çeyrek soğan
- 1 adet küçük boy domates
Hazırlanışı: Biberleri, soğanı ve domatesi minik küpler halinde doğrayın. Ardından yumurtaları bir kase içerisinde iyice karışana kadar çırpın. Omlet tavanızı bir damla zeytinyağı ile ıslattıktan sonra altını yakın ve tüm malzemeleri tavaya alın. 1-2 dakika malzemeleri çevirin ve yumurtaları ekleyin. Tavanın üzerini bir kapakla kapatarak pişirin. Afiyet olsun!
Diyet öğle yemeği tarifleri
Diyet kahvaltının ardından diyet öğle yemeği tariflerine bir bakalım. Örneğin ızgara hindi göğüs, oldukça pratik ve düşük kalorili diyet yemekleri arasında yer alıyor. Bu leziz tarif için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 4 adet hindi göğüs
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım şişe soda
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 adet kırmızı soğan
Hazırlanışı: Soda, zeytinyağı, karabiber, tuz ve sarımsak tozu karışımı ile hindi göğüsleri marine edin. Buzdolabında yarım saat bekletin. Ardından etleri ısıttığınız tavaya dizin ve 15 dakika boyunca çift taraflı olarak pişirin. Soğanla süslediğiniz tabağa hindi göğüsleri alarak sunuma hazırlayın.
Diyet sebze yemekleri
Eğer diyet yemeklerinizde et olsun istemiyorsanız sağlıklı sebzelerle de kendiniz için diyet sebze yemekleri hazırlayabilirsiniz. Bizim sizin için seçtiğimiz tarif, sebzeli güveç. İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 adet kırmızı soğan
- 2 adet patlıcan
- 2 adet patates
- 2 adet kabak
- 4 adet orta boy domates
- 5 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 2,5 çay bardağı su
Hazırlanışı: Patlıcanları şeritler şeklinde soyun ve 15 dakika suda bekletin. Kabak, patates, soğan ve domatesi küp küp doğrayın. Ardından patlıcanların suyunu süzdürün ve tüm sebzeleri aynı kabın içine alın. Sarımsakları rendeleyin ve zeytinyağı, salça, tuz ve karabiberi de ekleyerek sebzelerin üzerine ilave edin. Malzemeleri iyice karıştırın ve güvecin içine aktarın. Üzerine 1 çay bardağı su ilave edip önceden ısıttığınız 170 derece fırında ağzı kapalı olarak 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
Diyet çorba tarifi
Çorba, diyet yemekleri arasında en kurtarıcı olandır. Çünkü aynı anda hem çok doyurucu hem de düşük kalorili olabilir. Örneğin yeşil detoks çorbası, tam bu anlatıma uyuyor. Bu sağlıklı çorba için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 demet ıspanak
- 1/4 adet patates
- 1/3 adet kabak
- 1/2 adet brokoli
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet kırmızı soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı: Tüm sebzeleri yıkayın ve soyun. Ardından soğan ve sarımsağı da soyarak ince ince doğrayın. Sebzeleri tencereye alın ve üzerine kaynar su dökün. Sebzeler yumuşadığında blender’dan geçirerek sıcak bir şekilde tüketin.
Diyet salata tarifi
Çorba diyet yemekleri arasında ne ise salata da odur. Çünkü salatalar da diyetlerin vazgeçilmez tarifleri arasında yer alır. Sağlıklı sebzelerle hazırlayacağınız doyurucu bir salatayı bir öğününüzde tüketebilir; böylece daha az kalori alırken sağlık kazanabilirsiniz. Sizin için seçtiğimiz ıspanak salatasını deneyin. İhtiyacınız olan malzemeler:
- 500 gram ıspanak
- 1 çorba kaşığı kabak çekirdeği içi
- 1 çorba kaşığı ay çekirdeği içi
- 100 gram kabuklu pirinç
- 1/2 adet limon
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı su
- 1/2 çay kaşığı tuz-karabiber
Hazırlanışı: Pirinçleri bir su bardağı su ile haşlayın. Ardından süzüp bekletin. İyice yıkadığınız ıspanakları diğer malzemelerle karıştırın. Limon, zeytinyağı, tuz ve karabiberden oluşan salata sosunu hazırlayın ve karışımın üzerine dökün. Afiyet olsun!
Diyet akşam yemeği
Sırada akşam yemeği var! Diyet akşam yemeği öğünü için hazırlayabileceğiniz pratik bir tarifimiz daha var: Karnabahar kısırı. İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 adet karnabahar
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 adet limon
- 8-10 dal maydanoz
- 8-10 dal dereotu
- 2-3 dal taze soğan
- 2 yemek kaşığı kırmızı lahana turşusu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
Hazırlanışı: Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve blender’dan geçirin. Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağı döktüğünüz tavada kavurun, salçayı ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun. Karnabaharları ekleyin ve 10 dakika kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra limon suyu, tuz ve pul biberi ekleyin. Maydanoz, dereotu, taze soğan, lahana turşusunu da küçük küçük doğrayarak kısıra ekleyin ve karıştırın.
Diyet tatlı tarifleri
Diyet yapıyorsunuz diye tatlıyı tamamen unutacak değilsiniz. Her ne kadar sağlıklı kilo kaybı için şekerden uzak durmak gerekse de masum diyet tatlı tarifleri ile bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Mesela chia tohumlu çilekli yoğurt tatlı krizleri için birebir. İhtiyacınız olan malzemeler:
- 200 gram çilek
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi
- 3 yemek kaşığı agave şurubu
- 3 yemek kaşığı chia tohumu
Hazırlanışı: Süzme yoğurt, rendelenmiş Hindistan cevizi ve agave şurubunu karıştırın. Chia tohumlarını tabağa alın ve üzerine hazırladığınız karışımı dökün. Küp küp kestiğiniz çilekleri de ekleyin ve buzdolabında bir saat kadar bekletin. Afiyet olsun!
Diyet yemekleri ne işe yarar?
Elbette fazla kilolarınızdan kurtulmak için vücudunuzun ihtiyacı olan yol haritasını ancak uzman bir diyetisyen belirleyebilir. Yukarıdaki diyet yemekleri, size özel hazırlanmış bir diyet listesinin yerini tutamaz. Onlara sadece sağlıklı bir diyet benimserken başvurabileceğiniz pratik ve az kalorili tarifler diyebiliriz. Hızlı kilo verdirme iddiasına sahip şok diyetlerden kaçının. Bu tür diyetler sağlığınıza yarardan çok zarar getirebilir.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
Uplifers Sağlıklı Beslenme koleksiyonunu incelemek için tıklayın.
İlginizi çekebilir: Diyet Yaparken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken 10 Püf Nokta