Doğa yürüyüşü rehberi: Yeni başlayanlar için A’dan Z’ye trekking

Doğa yürüyüşlerine katılmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman sizler için hazırladığımız doğa yürüyüşü rehberine bir göz atmak ister misiniz? İşte yeni başlayanlar için doğa yürüyüşü rehberi:

1. İhtiyacınız olan temel malzemeleri temin edin:

Baton (teleskopik, yani boyu ayarlanabilen), tozluk, yağmurluk, rüzgârlık, sırt çantası (yağmur korumalı, bel ve göğüs kısmından kavrama tokalı, bulabilirseniz sırt destekli), düdük, su matarası (alüminyum), şapka, güneş ve dudak kremi, gözlük (UV korumalı), termal çorap, termal tişört, polar, termal eldiven, balaklava, bere, ayakkabı (tabanı dişli, burnu sert –taşa vb. çarptığınızda koruması için,  boğazlı, yarım numara büyük), pantolon, çakı, kafa lambası, yedek pil, kamp çatal kaşığı.

2. Giyim Malzemelerinizi aşağıdaki özelliklere göre seçin.

Az yer kaplayan, hafif, rahat, hareket kabiliyetinizi kısıtlamayan, kolay giyilip çıkarılabilen (örneğin; fermuarlı polar her zaman daha kullanışlıdır.), rüzgâr ve yağmura karşı koruyucu, aşınma ve yırtılmaya dayanıklı, ter buharını dışarı veren, sıcak tutan, az nemlenen ve kolayca kuruyabilen kıyafetler.

3. Malzemelerinizi mevsime göre seçin.

Trekking
<strong><span>malzemelerinizi ve kıyafetlerinizi mevsime göre seçmeye özen gösterin <span><strong>

4. Malzemenizi birleştirin.

Örneğin; su geçirmez bir rüzgârlıkla yağmurluğunuzu birleştirip yükünüzü azaltabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kahvaltıların olmazsa olmazı: Yumurta tüketmek için 10 iyi neden

5. İçten dışa doğru tabakalar halinde giyinin.

İlk kıyafetiniz teninize değen kıyafettir. Bu iç katmandır. Bu katman vücudunuzu sarmalı, terlemeyle oluşan nemi dışarıya vermeli ve nem tutmadan derinin kuru kalmasını sağlamalıdır. Kadınlar iç çamaşırlarını da bu malzemeden seçerse rahat ederler. Örneğin; termal özellikli büstiyerler.

Orta katmanı içliğinizin üstüne giyersiniz. Bu katman ılık havayı vücudunuza yakın tutar. Tutulan hava tabakasının kalınlığı arttıkça, daha iyi ısınırsınız.

Son katman, sizi yağmur ve rüzgârdan koruyacak dış katmandır.

Vücut ısınız arttıkça soyunarak terlemekten veya kademe kademe giyinerek soğuktan kendinizi koruyabilirsiniz. Her katman vücudun çıkardığı su buharını yani ter buharını, giyim malzemelerinde ıslaklık meydana getirmelerine izin vermeden dışarı vermelidir. Bu sistem vücut buharını rahatça dışarı verebilirken dışarıdan gelebilecek ıslanma ve rüzgâra karşı gerekli korumayı sağlayacaktır.

6. Bunları asla kullanmayın:

Kot pantolon, pamuklu çorap, mokasen ayakkabı, deri eldiven.

7. Yürüyüş gruplarına katılın ve onlarla yürüyerek deneyim kazanın.

İlk günlerde sosyal medyadaki yürüyüş gruplarına katılmak veya tur acentaların düzenlediği gruplara katılmak daha güvenlidir. Katılmadan önce mutlaka deneyimlerini ve referanslarını araştırın. Güvenilir bir grupla çıkmanız, rota bilgisi, harita bilgisi, pusula okuma, ilk yardım bilgisi, vb. konularına hâkim değilseniz bu açıklarınızı kapatacaktır. Sevdiyseniz ve ilgi duyuyorsanız kısa zamanda bunları da öğrenin ve gerekli malzemeyi temin edin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Vertigonun zihinsel nedenleri ve vertigo için yapabileceğiniz uygulamalar

8. Yürüyüş süresi ve parkur uzunluğu hakkında bilgi edinin.

9. Yürüyüşten önce alkol tüketmeyin.

10. Ayak tırnaklarınızın en az bir gün önce kesilmiş olmasına dikkat ediniz.

11. Sırt çantanızı mutlaka akşamdan hazırlayın. 

12. Sabah evden ayrılmadan önce mutlaka kahvaltı yapın, ihtiyaç hissetmeseniz de mutlaka bol su için.

 13. Nereye gittiğinizi en az bir kişiye söyleyin.

14. Grup kurallarını öğrenin ve kurallara uyun.

15. Asla gruptan ayrılmayın.

Su içen kadın
<strong><span>yürürken susamaya başlamadan önce mutlaka su için <span><strong>

16. Yürürken susamaya başlamadan önce su için. Suyunuzu azar azar için, bir defada fazla su içmeyin.

 17. Yürüyüş esnasında asla hızlı ve ani hareketler yapmayın. Belli bir tempo tutturun. Kimseyle yarışmayın.

18. Doğaya çöp bırakmayın.

19. Temizlik malzemenizi yanınızda götürün.

Selpak mendil, ıslak mendil vb.

20. Yanınıza atıştırmalık alın.

Ceviz, fındık, badem, incir, çikolata, vb.

21. Kumanyanızı hazırlayın.

Yemek molasında yiyeceğiniz gıdayı ya evde bozulmayacak gıdalardan hazırlayın ya da sandviç, konserve vb. gibi şeyler satın alın. Konserve ağırlık yapacaktır, sandviç ise daha hafif olur. Genelde rehberler, yürüyüşçüler için bir sandviç, bir meyve, bir çikolata, bir tane de meyve suyu şeklinde kumanya hazırlarlar. Bu kumanya atıştırmalık ve molalarda tüketmek üzere parkur boyunca kullanılacağı düşünülerek hazırlanır. Bundan hareketle gıda planınızı yapabilirsiniz. Mümkünse termosta sıcak suyunuz olsun, böylece molada çay içebilirsiniz. Kumanyanızı parkurun zorluğuna, süresine ve harcayacağınız enerjiye göre hazırlayın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gluten duyarlılığına sahip olduğunuzu anlamanıza yardımcı olacak belirtiler

22. Yürüyüşten zevk almaya çalışın. Şikâyet etmeyin.

Trekking yapma
<span><strong>doğal şartlar sizi zorlasa da doğa yürüyüşleri sınırlarınızı keşfetmek için oldukça uygun bir aktivitedir <strong><span>

Doğada yürüyüş esnasında doğal şartlar bizleri zorlar. Bazen güneşli bir günde aniden rüzgâr eser, bazen de sisten göz gözü görmez, kimi zaman da dolu yağar. Hatta çok ıslanabilir veya çamura batabiliriz. Grup içinde anlaşmazlıklar olabilir. Bazı gruplar daha eğlenceli, daha sosyal olup daha çok keyif alabiliriz, bazıları da daha az sosyalleşir, o zaman da kendi kendimize yürüyor gibi hissederiz. Tüm bunlara hazırlıklı olun. Hazır değilseniz yürüyüşe zaten çıkmayın; çünkü doğa sürprizlerle doludur. Doğal şartlar sizi zorlarken sınırlarınızı keşfedin ve sosyal olarak zorlandığınız her noktayı kişisel gelişiminiz için kullanın.

İlgili yazı: Doğayla içi içe olduğunuzda başınıza gelecek 6 güzel şey

Son olarak, en mutlu yürüyüşçü; ayakkabısı rahat ve konforlu, sırt çantası hafif ve malzemesi iyi olandır.

Keyifli yürüyüşler,

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir