Doğal bir terapi yöntemi: Deniz suyunun şifası

Yazın sıcak havasından bunalınca kendimizi denizin serin sularına bırakmayı hepimiz çok severiz. Su bizi serinletirken bir yandan da bedenimizi rahatlatır. Isınan vücudun bazen buz gibi, bazen ılık, bazen de sıcak deniz suyunda gevşemesi ve vücut ısısını düşürmesi, yazın en sevilen aktivitesini bizim için daha da önemli bir hale getirir.

Sadece serinlemek için değil, bazen yaralarımız daha çabuk iyileşir düşüncesiyle de denize gireriz ya da tuzlu suyun negatif enerjimizi alması için… Denizdeki dalganın bile masaj etkisi vardır.

<em>deniz suyunun yaraları çabuk iyileştirdiği bilinen bir gerçektir <em>

Sadece denizin içinde değil kenarında da kendimizi iyi hissederiz. Masmavi denizin, beyaz kumsalın karşısında oturmak, yemek yemek, sohbet etmek hep keyif vermiştir. Uzun uzun bakıp huzur bulduğumuz çok olmuştur. Sanki dertlerimizden, streslerimizden bir süreliğine de olsun arınmış hissederiz. Terapi gibi gelir deniz insana.

Peki bunun tek nedeni mavi rengin verdiği huzurdan mı kaynaklanır yoksa başka nedenleri de var mıdır?

Denizdeki şifa

Deniz suyu sanki sihirli gibidir. İçerdiği zengin mineraller, negatif iyonlar, oksijen ve iyot gibi insan sağlığına mucizevi etkileri olan özellikleri vardır. Şehir merkezinde bu olumlu etkilerden uzak kaldığımızda, bütün bir kış deniz kenarında dinlenmeyi, yenilenmeyi ve rahatlamayı hayal etmek, aslında denizin getirdiği şifa özlemindendir.

Tuzlu suyun temizleyici ve iyileştirici özellikleri yıllardır bilinmektedir. Deniz suyu bakteriyostatiktir, çoğalmalarını önler ancak bakterileri öldürmez. Natüropatlar, deniz suyu ile banyo yapılmasının kronik sağlık bozukluklarına doğrudan etki ettiğine inanmaktadır. Serin deniz suyunun sinirleri hatta tüm vücudu yatıştırdığına inanmaktadırlar. Sıcak deniz suyu ise özellikle kan dolaşımını hızlandırır ve kasları rahatlatır.

<em>temiz denizler kandaki oksijen miktarı artınca bağışıklık sistemi güçlenir <em>

Tıp dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Hipokrat’ın denizcilerin kullandıkları oltaların iğneleri tarafından sıkça kesilmelerine rağmen enfeksiyon kapmamalarının nedenlerini araştırmış ve bu durumun deniz suyunun şifasından dolayı olduğunu gözlemlemiştir.

Detoks merkezlerinin deniz kenarlarında olması bir tesadüf değil, tam tersine son derece bilinçli bir şekilde seçilmiş yerlerdedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kafeini nasıl tüketmeli? Verimliliği artıracak stratejiler
Oksijen kaynağı

Oksijen yetersizliği birçok sağlık sorununu tetiklemektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek, daha sağlıklı olabilmek için bolca oksijene ihtiyacımız vardır. 

Denizler ve okyanuslar da tam bir oksijen kaynağıdır. Temiz denizler, kandaki oksijen miktarı artınca bağışıklık sistemi güçlenir. Sadece sağlık açısından değil, zayıflama açısından da oksijen oldukça önemlidir. Ayrıca oksijen yağ yakımına dahi yardımcı olmaktadır.

Mineral kaynağı

Vücudumuzda yüzde olarak az yer kaplayan, ancak buna karşın son derece önemli görevleri olan mineraller denizde de mevcuttur. Eser mineraller ile birlikte sağlıklı bir insanda 84 mineral bulunabilmektedir. Tıpkı deniz suyunda olduğu gibi.

Deniz suyundaki mineralleri deri yoluyla vücudumuza alırız. Tam olarak miktarı ve içeriği bilinmemekle birlikte deniz suyundaki zengin mineraller cildimizi beslerken aynı zamanda canlılık kazandırır. Tıpkı kirli hava ve sularda cildimizin etkilenip tahriş olabilmesi gibi, temiz sular da cildimiz için onarıcı ve besleyicidir.

İçerdiği zengin mineraller nedeni ile uygun arıtmalar yapıldıktan sonra tüketilebilen “derin deniz suları” piyasada mevcuttur. Özellikle Japon halkının bu sulara ilgi gösterdikleri bilinmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Öğünleriniz ve duygudurum bozukluklarınız arasında bir bağlantı olabilir mi?
<em>deniz kenarları negatif iyonun bol olduğu yerlerden biridir <em>
Negatif iyon kaynağı

Son yıllarda negatif iyonun sağlığımız üzerindeki etkilerini sık sık duyuyoruz. Birçok ev ve araç için negatif iyon üreten cihazlar piyasada mevcut. Nasıl ki pozitif iyonlar insan sağlığı için olumsuz etkilere neden oluyorsa, tam tersi negatif iyonların da insan sağlığına birçok olumlu etkileri bulunmaktadır.

Deniz kenarları negatif iyonun bol olduğu yerlerden biridir. Denizde yüzmesek de deniz kenarında yürüyüş yaparak veya çayımızı yudumlayarak da son derece şifalı bir gün geçirebiliriz.

İyot kaynağı

İyot eksikliğini ve neden olduğu sağlık sorunlarını sıklıkla duyarız. Deniz suyunda bulunan iyot, bağışıklık sistemini geliştirir ve tiroid aktivitesini artırır. Aynı zamanda doğal bir antiseptik olan deniz suyu, bakteri ve mikrop kontrolünü sağlamaya yardımcı olarak vücudun direncini artırır.

İlginizi çekebilir: Soğuk suyla mı sıcak suyla mı yıkanmalıyız?

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir