Günde 20.000’den kereden fazla nefes alıyoruz. Peki doğru nefes alma konusunda ne kadar bilgiliyiz? Yaşamaya nefes ile başlayıp , yaşamımıza nefes ile son verirken, biz nefesi ne kadar derin alıyoruz dersiniz? İlk pilates ve yoga dersimi aldığımda nefesi hayatımızda ne kadar otomatik hale getirdiğimizi fark etmiştim. Farkındalıkla alınan nefeslerin bedende anlamlı değişimler yarattığını deneyimledikten sonra başka bir ben gözlemleğimde nefesin önemini anlamıştım.
Hepimiz bebekken, bedenlerimiz daha derin ve rahat nefesler alırdı.
Bebekleri uyurken izlerseniz, yetişkin bir insandan daha fazla nefes alırken, özellikle karın bölgesindeki iniş kalkışlarını dışardan gözlemleyebilirsiniz. Bu bebeklerin nefesi nasıl derin aldıklarının da bir göstergesidir.
Yaş ilerledikçe, stresli yaşam tarzı ve hayatımızda olan değişimler; nefes alma farkındalıklarımız üzerinde etki yaratıyor. Nefesi kesen olaylar arttıkça , haliyle stres artıyor ve nefeslerin derinliği azalıyor.
Nefes farkındalığı neden bu kadar önemli?
Doğru nefes almak, bedenimizin ihtiyacı olan oranda oksijenle dolması ve beynin tazelenmesi anlamına gelmektedir. Beden yeterince oksijeni almadığında kana yeterince oksijen gitmeyecektir. Kaslar egzersizler sırasında kolayca yorulacak ve erkenden yorulma hissi yaratacaktır.
Doğru nefes almamak aynı zamanda kandaki karbondioksit miktarını da etkileyecektir. Bedendeki oksijen ve karbondioksit miktarının dengesi önemlidir.
Verilen nefes alınan nefesten daha fazla ise bedende bazik bir ortam olacaktır. Hücrelerde doğru oranda asitliği sağlamak için yeterli karbondioksit miktarının alınması gerekmektedir. Dolayısıyla alınan nefesler kadar verilen nefeslerle bedendeki dengenin sağlanması ve sağlıklı bir beden için önemlidir.
Kandaki bu yetersiz oksijen ve karbondioksit değişimi ile beden ses çıkarmaya başlayacaktır. Nasıl mı?
Bağışıklık sisteminden sinir sitemine kadar panik atak, uykusuzluk, baş dönmesi, organlarda rahatsızlıklar gibi birçok rahatsızlıkla beden yenik düşecek ve ses çıkarmaya başlayacaktır.
Nasıl nefes farkındalığını arttırabiliriz?
Çok farklı nefes teknikleri var. Pilates, yoga gibi egzersizlerde aldığımız nefesler o egzersizin prensiplerine göre değişmektedir. Peki, günlük hayatta ise tempolu yaşamlarımızda farkındalığı artırmak için ne yapabiliriz?
Nefesi derinleştirmek için diyafram nefesini deneyebilirsiniz. Sırtınız dik olacak şekilde rahatça oturma pozisyonunu aldıktan sonra, sol elinizi göğsünüze, sağ elinizi karnınıza yerleştirdiğinizde arada kalan boşlukta göğüs kafesiniz kalacaktır. Nefes almaya başladığınızda sol elinizin sabit kalması şartıyla, sağ elinizin yukarı ve aşağı doğru oynamasıyla karnınıza kadar derin bir nefes aldığınızın farkına varırsınız, bu aynı zamanda diyafram nefesi aldığınızın da göstergesidir. Sol eliniz harket ediyorsa nefesi yüzeysel aldıgınız anlamına gelir.
Unutmayın ki, iyi bir solunum için aldığın ve verdiğin nefeslerin denge içinde olması önemlidir. Nefesi iyice boşalttığına emin olmak için ilk önce göğüs kafesindeki sonra karnındaki nefesi boşaltabilirsiniz. Bu solunumu ise kesintisiz ve yumuşak yapmaya dikkat etmelisiniz. Yavaş ve ritmik nefes alışverişleri bedeninizdeki oksijen ve karbondioksit akışını dengeleyecek ve kalp atışlarınızı yavaşlatarak bedeninizin bu döngüden en verimli şekilde beslenmesini sağlayacaktır.
Taze bir beden ve zihin bizi daha yaratıcı kılacaksa neden doğru nefes almayalım?
Aldığınız her nefesin derin ve hayatınıza renk katması dileğiyle..
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.