Genel tedavi programı ve uygulamaları içinde yer almayan, rutin tıp eğitimde öğretilmeyen tüm tedavi yöntemleri: “Traditional, Complemantery, Alternative Medicine” (TCAM: Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp) adı altında toplanır. Batı tıbbının bilimsellik kriterlerinin doğu tıbbıyla iç içe birlikte uygulanmasını amaçlayan tedavi yaklaşımı “Entegratif tıp” olarak adlandırılmaktadır.
Entegratif tıp nedir?
Entegratif tıp, sağlıklı yaşam tarzı olarak ifade edilebilir. Hastalıkların önlenmesine, kontrolüne, hastalık belirtilerinin kontrolüne, yaşam kalitesine odaklanır. Fiziksel aktivite, beslenme, botanik ürünler, diğer doğal bileşenler, omurga sağlığı (kayropraktik uygulamaları), zihin-beden uygulamalarını (ör., meditasyon, yoga gibi stres azaltımı, uyku hijyeni, akupunktur, müzikterapi) kişinin tedavisine ekler, kişinin tedavisini destekler. Yani bir hastanede veya tedavi merkezinde tıp fakültesinden mezun hekimlerin yanında, CAM uygulamaları uzmanları da yer alır.
Amerika’da örneklerini gördüğümüz Entegratif tıp yaklaşımı tüm Dünya’ya yayılmaktadır. İstanbul’da Sağlık Bakanlığı’nın katkılarıyla Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi 19-22 Nisan 2018’de yapıldı. Bu Kongrede ana temalardan biri “entegratif tıp” idi. Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ), Avrupa, Amerika ve Asya’dan çok sayıda hekim katıldı. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp tüm yönleriyle anlatıldı.
1.Uluslararası GETAT Kongresi 2018’de yer alan tüm konular ve konuşmalar için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz:
Watch this playlist on YouTube