Anasayfa » Düğün Planlama Rehberi » Düğün Adetleri » Düğünde Ailelere Düşen Görevler Nelerdir
düğünde ailelere düşen görevler

Düğünde Ailelere Düşen Görevler Nelerdir

Seneler boyunca bakıp, büyüttükleri, okuttukları hatta askere gönderdikleri, iyi bir iş sahibi olması için uğraştıkları hayatlarının önemli bir parçası olan çocuklarının sıra evlenmesine geldiğinde aileler hayatlarının hem en mutlu hem de en zor görevlerini üstleneceklerdir. Düğünde ailelere düşen görevler nelerdir. Yapmaları gereken ne gibi kültürel yükümlülükleri vardır.

Yeni bir hayata adım atarken yapılacak olan düğünlerde yeni evlenecek çiftler kadar ailelerine de önemli görevler düşmektedir. Aileler düğün organizasyonunda hem kendilerine düşen sorumlulukları gerçekleştirecek hem de çocuklarının üzerindeki yük önemli ölçüde hafifletecektir.

Gelenek ve kültürel görevlerin dışında genç çiftler oturup aralarında konuşarak ailelerinden bir takım yükleri konusunda da yardım istemektedir.

Düğünde Aileler Ne Yapar

Düğün sadece gençler açısından değil aynı zamanda aileleri açısından da önemli bir organizasyon olmaktadır. Söz kesilmesinden başlayarak düğün bitimine kadar iki tarafında ailelerine düşen bir takım kültüre ve duygusal görevler bulunmaktadır.

Gelinin Ailesinin Görevleri

Gelinin ailesi içinde en büyük sorumluluk gelinin babasına dürmektedir. Gelin ailesine düğünde ailelere düşen görevler her ne kadar yörelere göre farklılık gösterse de genel olarak gelin babasının düğün sırasında yapması gereken önemli sorumlulukları bulunmaktadır.

Gelinin Babasının Görevleri

Gelin alınmasına gelindiğinde; her ne kadar yeni kuşağımızda bu uygulanma her zaman gündeme gelmese de; gelinin babasının gelinin beline kırmızı kuşak bağlaması önemli ve geleneksel bir âdetimiz olmaktadır. Gelinin babası kuşağı bağladıktan sonra adetlerimize son kez kızına harçlığını vererek onu kolunda damadına kadar götürerek kendi elleriyle teslim eder. Oldukça duygusal olan bu anlar; gelin babası açısından en zor olan görevdir.

Gelinin annesi ile babasının görevleri düğün süresince en son misafir gidene kadar devam etmektedir. Misafirleri karşılar, onlarla ilgilenir ve giderken de teker teker uğurlarlar

Gelinin Annesinin Görevleri

Gelinin annesi sadece düğüne hazırlık sürecinde değil, düğün boyunca da gelinin her zaman yanında ve ona destek olmaktadır. Misafirlerin yerinin belirlenmesi, eşyalarının muhafazası, gelinin takılarının korunması gelinin annesinin görevleri arasında yer almaktadır. Kızının sürekli yanında dururken; uzun süredir görmediği ya da uzakta olan akrabaların tanıtılması konusun da kızına destek vere anne; misafirlerin karşılanması ve uğurlanmasında da sorumlu olmaktadır.

Gelinin Kız ve Erkek Kardeşinin Görevleri

Eğer gelinin kız kardeşi varsa hazırlanması konusunda geline yardımcı olmaktadır. Gelinin kız kardeşi nedimelerinde başı olmaktadır. Eğer düğünde sonra bir after party yapılacaksa bu konuda organizasyon da gelinin erkek ya da kız kardeşine ait olmaktadır.

Damat tarafı geldiğinde kapıyı açma görevi de gelinin erkek kardeşine aittir. Geleneklerimize göre kapıyı açıp gelini alması için damatta bahşiş alan gelinin erkek kardeşidir.

Damadın Ailesinin Görevleri

Geleneklerimize ve kültürel yapımıza göre düğün masrafları damadın ailesi tarafından karşılanmaktadır. Düğün organizasyonu bu nedenle damadın ailesine ait bir sorumluluk olmaktadır

Damadın Annesinin Görevleri

Damadın annesi de gelinin annesi gibi gelen misallerin karşılanmasında ve uğurlamasında önde bekleyerek yardımcı olur. Bunun yanında; gelen misafirleri konusunda oğluna hatırlatmalar yaparak gelinleriyle de tanışmasını sağlar. Misafirlerin konfor ve rahatından damadın annesi sorumlu olmaktadır.

Damadın Babasının Görevleri

Düğün alayını hazırlamak, davul zurna tutarak gelini almak düğünde ailelere düşen görevler arasında yer almaktadır. Gelin alımı sırasında damada yardımcı olur. Düğün masraflarını karşılamak damadın ailesi sıfatıyla babası tarafından üstlenilmektedir. Damat babası görevleri arasında bahşişlerin dağıtılması da bulunmaktadır.

Damadın Erkek ve Kız Kardeşlerinin Görevleri

Damadın erkek kardeşi varsa aynı zamanda sağdıcı da olmaktadır. Düğün için damadın hazırlanmasına yardımcı olurken, düğün sürecinde de damada hep destek vermektedir. Damadın kız kardeşi de geline yardımcı olmaktadır. Eğer düğünde damat odadan çıkarmayacaksa; gelini damadın kız kardeşi çıkarır.

Post navigation

  • Kardeşim benim düğünümde görevini çok iyi yaptı.. teşekkürler kardeşimm!

  • Bütçe planlamasında aileler üstlerine düşeni yaptığı zaman gerçekten evlatları için çok kolaylık ve huzurlu bir evlilik sağlanıyor. Anne babalar gerek bütçe gerek yapılacaklar konusunda sorumluluk alırsa hiç bir problem kalmıyor.

  • Hem gelinin ailesinde hem damadın ailesinde büyük bir yük oluşuyor. Evliliğin gidişatı açısından da iyi yerine getirilmesi önemli.

  • Bizim kaynana da anca gelip benle uğraşsın. Bıktım gerçekten her gün farklı bir sorun yaratıyor bu kadın. Kaynanayla aynı evde yaşamak gibi bir hata yapmayın sakın.

  • ailelere düşen görevleri açıklayarak faydalı bilgiler sunuyor. Makalede yer alan öneriler, düğünün sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için aileler ve görevleri hakkında güzel ipuçları veriyor

  • Ya bu olaylar bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Biz eşimle farklı milletten olduğumuzdan dolayı bazı sorumluluklarımız farklıydı. Yani düğünden önce detaylı şekilde oturup konuşulması gerekiyor böyle şeylerin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir