geline neden kırmızı kurdele bağlanır

Geline Neden Kırmızı Kurdele Bağlanır?

Evlilik geleneklerinden birisi de gelinin beline, babası ya da aile büyüğü bir erkek tarafından bağlanan kırmızı kurdeledir. Senelerce bakıp büyüttükleri kızları evinden ayrılırken beline taktıkları bu kurdelenin anlamını biliyor musunuz? Bu yazımızda ilk olarak kırmızı kurdele geleneği hakkında konuşacağız. Ardından geline neden kırmızı kurdele bağlanır, bu kurdele ne anlama gelir sorularını yanıtlayacağız.

Kırmızı Kurdele Geleneği

Kırmızı kurdele merasimi şu şekilde gerçekleşir: Gelin, baba evinden ayrılmadan önce ailesi ufak bir tören düzenler. Genç kız, en yakın arkadaşları tarafından odanın ortasına getirilir. Gelinin babası ya da ailenin büyüğü tarafından gelinin beline kırmızı kurdeleyi tekbir ve salavatla birlikte üç kere bağlar. Üç kez dolanan kurdelenin ucuna da geleneğimize göre gelinin babası tarafından altın ya da para takılır. (Bu, gelinin babasından alacağı son harçlık olarak nitelendirilir.) Bu olay yaşanırken gelin ve ailesi sanki bir daha karşılaşamayacaklar gibi bir duygusallık da gündeme gelmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Adana Yöresi Söz, Düğün, Nişan, Nikah Adetleri

Evlenirken Geline Neden Kırmızı Kurdele Bağlanır?

Bağlanan bu kurdele hem genç kızın namusunu, hem de bekaretini temsil eder. Eskilerimiz, bu kuşağın aynı zamanda gayreti de sembolize ettiğini söylemektedir. Bu nedenle kırmızı kuşağa halk arasında gayret kuşağı adı da verilmektedir.

Modern gelinler tarafından silinmeye başlayan bu adeti, hala birçok aile uyguluyor. (Tabii ki bu adeti uygulayıp uygulamamak size ve ailenize kalmış.)

Peki gelinlikte kırmızı kurdele ne anlama geliyor biliyor musunuz? Hemen o konuya da değinelim.

Gelinlikte Kırmızı Kurdele Ne Anlama Gelir?

Gelinin, kızlığa veda edip kadınlığa geçişini gösteren bu kurdele, aynı zamanda gelinin artık damadın sorumluluğu ve koruması altında olacağı mesajını içerir. Başka bir deyişle, babanın vekaleti damada devredilmiş olur.

Fakat aslında yuvayı dişi kuş yapar derler. Bu yüzden gelinlikte kırmızı kurdele, aynı zamanda geline yeni kuracağı yuvada güçlü ve gayretli olması, ailenin gelişime destek olması ve çalışkan olması gerektiği mesajını da taşır. Gayretin yanı sıra bekareti ve namusu simgeleyen bu kırmızı kuşak; ayrıca gelinin baba evinden tertemiz şekilde, masumiyetini koruyarak bir nevi uğurlanması anlamına gelir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Afyonkarahisar Yöresi Söz, Düğün, Nişan, Nikah Adetleri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • Ben bu durumu iğrenç buluyorum yapılmaması gereken bir şey çünkü kimseyi ilgilendirmez

  • Bağlanan bu kurdele hem genç kızın namusunu, hem de bekaretini temsil eder.

    Gelenek, örf ve adetlerimize göre yukarıda da belirtildiği üzere bu sebeple bağlanır ancak günümüzde kimi insanlar bunu yadırgayabiliyorlar bu nedenle saygı duyarak istemeyenlere takılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir