Birbirinden farklı kitaplara ev sahipliği yapan kütüphaneler, huzur verici yapıları sayesinde sıkı bir şekilde çalışması gereken insanların motivasyonunu yükseltiyor. Bu kütüphanelerden bazıları, sadece rahatlatıcı atmosferiyle değil, aynı zamanda görkemli yapılarıyla da ziyaretçilerini kendilerine hayran bırakıyorlar. Galerimiz aracılığıyla dünyanın dört bir köşesinde bulunan ve pek çok insanın ilgisini çeken görkemli kütüphaneleri keşfedebilirsiniz.
KAPAT
1602’de açılmış olan Bodleian Kütüphanesi, Oxford Üniversitesi’nin ana araştırma kütüphanesi olarak görev görüyor. Bu kütüphane, Avrupa’nın en eski kütüphanelerinden biri olup 12 milyondan fazla esere ev sahipliği yapıyor. İngiliz Kütüphanesi’nden sonra ülkenin en büyük kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, nadir kitaplar, klasik papirüsler ve el yazmaları barındırıyor. Gutenberg İncili ve Shakespeare’in İlk Folyo’su kütüphanenin zengin koleksiyonunda yer alıp en çok ilgi çeken eserler olarak karşımıza çıkıyor. (Görsel: oxfordsummerprogram.com)
1776’da kurulmuş olan Admont Abbey Kütüphanesi, dünyanın en büyük manastır kütüphanesi olarak biliniyor. Bu kütüphane, yaklaşık 70 bin tane kitaba, heykellere, el yazmalarına ve fresklere ev sahipliği yapıyor. Bu kütüphaneyi ziyaret ederek 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar etkisini sürdürmüş olan barok akımının etkilerini somut bir şekilde hissedebilirsiniz. (Görsel: stiftadmont.at)
2011’de açılmış olan Kanazawa Umimirai Kütüphanesi, çağdaş sanatın en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Bu halk kütüphanesi, 6000 tane küçük pencereye sahip olup ziyaretçilere ferah ve aydınlık bir ortam sunuyor. Ayrıca, kütüphanedeki akıllı ısıtma ve soğutma sistemi de aydınlık cephelerle buluşarak enerji tasarrufunu artırıyor. Hem sürdürülebilir hem de sanatsal olan bu kütüphane, 228000 tane kitaba ev sahipliği yapıyor. (Görsel: archdaily.com)
1565’te açılmış olan El Escorial Kraliyet Kütüphanesi, İspanya UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Bu kütüphane, kitapların ilk defa ciltlenip yan yana dizildiği kütüphane olma özelliğini taşıyor. 1984’ten beri dünya mirası olarak korunan bu kütüphanede kitaplarla birlikte çeşitli el yazmaları ve Arapça eserler de bulunuyor. (Görsel: wikipedia.org)
1800’de açılmış olan Kongre Kütüphanesi, dünyanın en büyük ve önemli kütüphaneleri arasında yer alıp ABD’nin ulusal bir kütüphanesi olarak ön plana çıkıyor. Bu kütüphane, 470 farklı dilde 38 milyondan fazla kitaba, 70 milyon el yazmasına, 33000 tane ciltlenmiş gazeteye, 500000 tane mikrofilme ve 6000’den fazla karikatür dergisine ev sahipliği yapıyor. Bu kütüphanede 167 milyondan fazla materyal bulunuyor ve nadir kitaplara erişmek isteyen pek çok insan burayı ziyaret ediyor. (Görsel: wikipedia.org)
Vatikan Apostolik Kütüphanesi olarak da bilinen 1475 kuruluşlu bu kütüphane, dünyanın en eski kütüphaneleri arasında yer alıyor. En önemli tarihi metin koleksiyonlarından birini içeren bu kütüphanede 75000’den fazla tarihi el yazması bulunuyor. (Görsel: theromanguy.com)
Parlamento Kütüphanesi, 1876’da açılmış olup Kanada Parlamentosu’nun bilgi ve araştırma merkezi olarak biliniyor. Bu kütüphane, 1916’daki yangından zarar görmeyen tek bölüm olup karmaşık bir şekilde oyulmuş ahşap raflardan, ilgi çekici işlemelere sahip zeminlerden ve yüksek kubbeli bir çatıdan oluşuyor. İnşa edildiği Viktorya Dönemi’nin izlerini yansıtan bu kütüphane, hem Gotik tarzıyla hem de ev sahipliği yaptığı 650000 tane eser ve belgeyle dikkat çekiyor. Bu kütüphane tarafından üretilen araştırma yayınları halka açık olsa da günümüzde kütüphane sadece meclis üyeleri ve görevlileri tarafından kullanılabiliyor. (Görsel: bluesyemre.wordpress.com)
2004’te açılmış olan Seattle Merkez Kütüphanesi, Seattle Halk Kütüphanesi sisteminin önemli bir parçası. Bu on bir katlı kütüphane, cam ve çelik yapısıyla dikkatleri üzerine topluyor. İlk açıldığı zaman iki milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan bu kütüphane, 400’den fazla bilgisayara ve bir buçuk milyonluk kitap ve materyal barındırma kapasitesine sahip. (Görsel: doublestonesteel.com)
1368 kuruluşlu Avusturya Ulusal Kütüphanesi, Hofburg İmparatorluk Sarayı’nın içinde bulunuyor. Bu milli kütüphanenin arşivinde 7,5 milyon eser yer alıyor. Kütüphane binasının önünde bulunan İmparator II. Joseph’in görkemli heykeli de pek çok ziyaretçinin ilgisini çekiyor. (Görsel: nomatto.com)
1973’te kurulmuş olan Thomas Fisher Nadir Kitaplar Kütüphanesi, Toronto Üniversitesi’nde bulunuyor. Bu kütüphane, Kanada’nın en büyük halka açık nadir kitap ve el yazması deposu olarak biliniyor. Bu kütüphanede hem kurumsal kayıtlar hem üniversite arşivleri hem de Leonard Cohen ve Margaret Atwood gibi önemli Kanadalı sanatçıların eserleri yer alıyor. (Görsel: doorsopenontario.on.ca)
1848 kuruluşlu Boston Halk Kütüphanesi, ABD’nin en büyük ikinci kütüphanesi olarak karşımıza çıkıyor. Ülkenin ilk halk kütüphanesi olma özelliğini taşıyan bu kütüphane, 26 bölüme sahip olup 24 milyondan fazla derlemeyi barındırıyor. Ayrıca, bu kütüphanede İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in ilk basım kitapları da bulunuyor. (Görsel: oktayaras.com)
Milattan önce 3. yüzyılın başlarında Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan İskenderiye Kütüphanesi, geçmişte dünyanın en büyük kütüphanesi olma özelliğini taşıyor. Milattan önce 48 yılında yakılıp 2002’de yeniden açılan bu kütüphane, günümüzde modern mimarisiyle dikkat çekiyor. İskenderiye Kütüphanesi, yakılmadan önce 900000 tane el yazmasına sahipti ve fizik, kimya, tıp, astronomi, matematik, felsefe, fizyoloji ve edebiyat alanları için büyük bir önem taşıyordu. (Görsel: 1001inventions.com)
1885’te açılmış olan Rijksmuseum Araştırma Kütüphanesi, Hollanda’nın en büyük sanat tarihi araştırma kütüphanesi olarak biliniyor. Bu kütüphane, Amsterdam’ın ünlü müzesi Rijksmuseum’un bir parçası olup her yıl 10000-15000 arası kitap sahiplenerek koleksiyonunu genişletiyor. (Görsel: rijksmuseum.nl)
1922’de Belarus’un başkentinde kurulan Belarus Milli Kütüphanesi, Belarusça basılı materyallerin en büyük koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda, bu kütüphane Rusya Devlet Kütüphanesi ve Rusya Ulusal Kütüphanesi’nden sonra en büyük Rusça kitap koleksiyonunu da barındırıyor. Kütüphanenin alışılagelmiş bina yapısından farklı olan mimarisi, birçok ziyaretçinin ilgisini çekiyor. (Görsel: kathmanduandbeyond.com)
1774’te açılmış olan Rampur Raza Kütüphanesi, farklı dinlere ve geleneklere ait eserlere ev sahipliği yapsa da Hint-İslam kültürel mirasının çarpıcı bir hazinesi olarak ön plana çıkıyor. Bu halk kütüphanesinde el yazmaları, tarihi belgeler, Arapça ve Farsça resimli eserler, minyatür resimler ve İslami kaligrafi örnekleri bulunuyor. Ayrıca, kütüphane Kuran’ın ilk çevirisinin orijinal el yazmasıyla birlikte Türkçe basılı eserler de barındırıyor. (Görsel: moradabadbn.com)
-
WhatsApp
- Bundle
KAPAT
collections
Galeri için tıkla