Yapılan güncel araştırmalar gösteriyor ki, toplumun %15-20’lik kesimi aşırı hassas bireylerden oluşuyor; ancak ne yazık ki birçok insan henüz aşırı hassas olmanın ne demek olduğunu dahi bilmiyor. Bu durum ne yazık ki ülkemizde de farklı değil.
İlgili yazı: Yüksek hassasiyet nedir ve bununla nasıl baş edilir?
Her ne kadar bu konu içe kapanık olmayla ilişkilendirilse de, aşırı hassaslıkla içe kapanıklılık aynı şey değil. Aşırı hassas insanlar çeşitli uyaranlara karşı aşırı duyarlı oluyorlar, bunlar kafein tüketiminden tutun da ağrıya kadar uzanan geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteriyor.
Sonuçta, aşırı hassas insanlar spesifik ve gözlenebilir davranışlar sergileyebiliyorlar. İşte 1990’lı yıllarda Dr. Elaine N. Aron’ın hassaslık üzerine yazdığı kitaptan ve hassaslık seviyenizi öğrenebileceğiniz testten hareketle aşırı hassas insanların özellikleri:
İçindekiler
- 1 1. Yapılacak çok iş olduğu zaman kendilerini bunalmış hissederler
- 2 2. Gürültülü ortamları kaotik bulurlar
- 3 3. Acıktıkları zaman öfkelenirler
- 4 4. Gözlem altında olduklarında nefesleri kesilmiş gibi olurlar
- 5 5. Duyguları sanatla coşar
- 6 6. Başka insanların rahatsızlıklarını fark edebilirler
- 7 7. Her şey üst üste gelince kendi kabuklarına çekilirler
- 8 8. Gürültü eşikleri oldukça düşüktür
- 9 9. Şiddet içeren şeylerden uzak durmaya çalışırlar
- 10 10. Yanlış veya kötü bir vermekten çok korkarlar
1. Yapılacak çok iş olduğu zaman kendilerini bunalmış hissederler
Aşırı hassas kişiler yapacak birçok farklı işi varken, bir işe takılı kalırlar. Gözle görülür şekilde endişeleri artar ve stres seviyeleri yükselir, bu noktada üretken bir şekilde çalışmak onlar için oldukça zordur.
2. Gürültülü ortamları kaotik bulurlar
Aşırı hassas insanlar bölmesiz ofislerde verimli çalışamazlar. Duyuları kokulardan, seslerden, gördükleri şeylerden ve etraftaki aktivitelerden oldukça etkilenir.
3. Acıktıkları zaman öfkelenirler
Aşırı hassas insanlar acıktıklarında sinirli bir hale bürünürler. Bununla her ne kadar mücadele etseler de, genellikle acıktıklarında bu durumun yarattığı hüsranı en yakınındaki kişiden çıkarırlar.
4. Gözlem altında olduklarında nefesleri kesilmiş gibi olurlar
Özel durumlar, aşırı hassas insanlar için oldukça zordur. Örneğin; aşırı duyarlı bir kişi, müşteriyle satış konuşması yaparken patronunun onu gözlemlediğini biliyorsa, ki bu durum aşırı duyarlı olmayan bireyler için dahi zordur, kendilerini inanılmaz bir baskı altında hissedeceklerdir.
5. Duyguları sanatla coşar
İster bir müzikale katılsınlar ister bir resim sergisine, aşırı duyarlı bireyler sanatı her zaman takdir ederler. Duyguları bu gibi durumlarda coşar ve duygularını derin bir şekilde hissederler.
6. Başka insanların rahatsızlıklarını fark edebilirler
Fazlasıyla hassas olan insanlar, başka insanlar ortamdaki ışığı azaltmak ya da müziğin sesini kısmak istediklerinde bunu kolaylıkla anlarlar. Bu kişiler, etrafındaki kişilerin duyularının aşırı yükleme yaptığını onlar henüz hiçbir şey söylemeden hissedebilirler.
7. Her şey üst üste gelince kendi kabuklarına çekilirler
Uzun bir günden ya da yoğun bir haftadan sonra, aşırı hassas kişiler yenilenmek için sessizliğe ihtiyaç duyarlar. Karanlık bir yatak odası yenilenmek ve toparlanmak için onlar adına mükemmel bir ortamdır.
8. Gürültü eşikleri oldukça düşüktür
Yüksek sesli bir rock konseri ya da televizyonda gördüğü aşırı gürültülü bir itfaiye aracı aşırı duyarlı bireyler için eğlenceli bir durum oluşturmayacaktır; çünkü onların gürültü eşikleri normal insanlarınkinin altındadır.
9. Şiddet içeren şeylerden uzak durmaya çalışırlar
Şiddet içeren filmler izlemek ya da oyunlar oynamak aşırı duyarlı insanlar için zorlayıcı olabilir. Bu yüzden eğer aşırı hassas insanlar sizinle korku filmi izlemek konusunda çekimser davranırsa hiç şaşırmayın.
10. Yanlış veya kötü bir vermekten çok korkarlar
Yanlış bir karar verdiğinizde kendinizi kötü hissettiğiniz oldu mu? Aron, bu durumu aşırı hassas insanlar için şöyle tanımlıyor: ‘Yanlış karar verme hissinin yarattığı pişmanlık, duygusal tepkisellikleri yüksek olduğu için diğerlerinden daha güçlü olacaktır.’
Kaynak:
Psychologytoday.com
Huffingtonpost.com