Dut pekmezinin faydaları: Hangi vitaminleri içerir, neye iyi gelir?

Dut pekmezinin faydaları arasında sayabileceğimiz sayısız şey var. Dut pekmezi, yüksek besin değeri sebebiyle tarih boyunca çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılmış. Doğanın içinde büyüme şansına sahip olduysanız küçükken mutlaka dut ağacından meyvesini yemişsinizdir. Bu sağlıklı meyve sadece lezzetiyle değil faydalarıyla da tercih sebebi. Dut, tek başına da pekmez formunda da adeta sağlık saçıyor. İçeriğinde karbonhidrat, lif, yağ ve protein bulunan bu meyve, eski medeniyetlerde dahi eklem ağrıları, ateşli hastalıklar, ağız kokusu gibi durumlar için kullanılıyordu. Beyaz ve karadut şeklinde iki farklı türü olan dutta ayrıca bol miktarda antioksidan var. Dut pekmezinin faydaları hakkında daha fazlasını keşfetmek ve dut pekmezi nasıl tüketilmeli, dut pekmezi kilo aldırır mı, dut pekmezi mideye iyi gelir mi, dut pekmezi hangi vitaminleri içerir, dut pekmezi günde ne kadar tüketilmeli gibi merak ettiğiniz sorulara yanıt bulmak için okumaya devam edin.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Dut nedir?

Dut, morus alba isimli ağaca ait bir meyvedir. Genellikle kırmızıya yakın bir rengi olduğunu düşünsek de aslında beyaz, siyah gibi çeşitleri de vardır. Dut ağaçları yılda 10 metreye kadar büyüyebilir ve 30 metrede tam olgunluğa ulaşabilir. İpekböceklerinin en sevdiği besin olan yapraklar kışın dökülür ve ertesi sezon tekrar çıkar. Dut meyvesi ise birkaç ay içinde olgunlaşır ve genellikle mayıs ayında tamamen olgunlaşmış, tüketilebilir bir hale gelir.

Purdue Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dut Çin bitkisel tıbbında kalp hastalıkları, diyabet, anemi ve artrit tedavisinde yüzyıllardır kullanılmıştır. Dut eski Yunanlılar arasında da popülerdi ve bilgelik tanrıçası Minerva’ya adanmıştı. İlk dut ağacının İngiltere’de 1500’lü yıllarda dikildği biliniyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bekarlık sultanlıktır; böyle dairede yaşarsan!

Ve kesinlikle oldukça sağlıklı bir meyve. Aşağıda onu bu kadar besleyici yapan şeyin ne olduğunu öğreneceksiniz.

Pekmez nedir?

Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan pekmez için; tatlandırıcı olarak kullanılan koyu kıvamlı bir şurup diyebiliriz. Rafine şekerden farklı olarak bazı vitamin ve mineraller içerir (*).

Bir yemek kaşığı (20 gram) pekmez günlük değerlerinden aşağıdaki miktarları içerir:

  • Manganez: %13
  • Magnezyum: %12
  • Bakır: %11
  • B-6 vitamini: %8
  • Selenyum: %6
  • Potasyum: %6
  • Demir: %5
  • Kalsiyum: %3

Pekmez, vitamin ve mineral içermesinin yanı sıra şeker bakımından da oldukça yüksek. Aşırı şeker sağlığınıza çok zararlı olabileceği için tüm faydalarına rağmen pekmezin mutlaka sınırlı miktarda tüketilmesi gerekiyor. Şeker yerine daha sağlıklı bir alternatif olabileceği için ille de şeker tüketecekseniz pekmezi diyetinize dahil edebilirsiniz.

Dut pekmezinin faydaları nelerdir?

Bir meyve olarak dut, çeşitli besin ve vitaminlerle dolu. Şekeri glikoza dönüştüren, böylece hücrelere enerji sağlayan karbonhidratlar içeriyor. Ayrıca K ve C Vitamini açısından da zengin. C vitamini, doku gücünü ve kolajen sentezini artırır. K vitamini ise kemik dokusu gelişimine yardımcı olur ve kanın pıhtılaşması için önemli bir bileşendir. Bu bilgiler ışığında dut pekmezi hangi vitaminleri içerir sorusunu da yanıtlamış olduk.

Bunlarla birlikte dut, dokularınızı serbest radikallerden koruyan ve oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olan riboflavin (B-2 olarak da bilinir) de içerir. Farklı dut türlerinin içerik bakımından fazla farkı yoktur. Karadut genellikle beyaz duttan daha lezzetli olsa da sağlığınıza olan potansiyel faydaları bakımından hemen hemen aynıdır.

Kısaca; ister meyvenin kendisi, ister pekmezi olsun, dut meyvesinin herhangi bir formunu tüketmek sağlığınız için faydalı olabilir. Dolayısıyla az sonra okuyacağınız dut pekmezi faydaları da aynı zamanda karadut pekmezinin faydaları arasında sayılabilir.

Sindirimi destekler

İşte pek çok kişinin merak ettiği bir soru: Dut pekmezi mideye iyi gelir mi? Dut, mideniz için adeta bir ödüldür. Kabızlığın giderilmesine ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Çünkü iyi miktarda diyet lifi içerir. Vücudunuzun sindirimi kolaylaştırmak için diyet lifine ihtiyacı vardır. Lifler bunu yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca hareketini kolaylaştırarak yapar. Bu da kabızlık, şişkinlik ve mide kramplarının giderilmesini sağlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  ‘Mommy issues’: Annenizle ilgili sorunlarınız hayatınızı olumsuz etkiliyor olabilir mi?

Peki, dut pekmezi kilo aldırır mı? Dut pekmezi, yüksek miktarda şeker de içerdiği için kontrolsüz tüketimi kilo almanıza yol açabilir. Ölçülü şekilde tüketildiğinde ise sağlığınız için sayısız potansiyel faydaya sahiptir.

Kolesterol ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur

Dut vücudunuzdaki kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir, bu da kardiyovasküler sorunları önlemeye yardımcı olur. Özellikle beyaz dut, vücutta şeker seviyelerinin kontrolünü sağlar. Hatta beyaz dutun içeriğinde bulunan bazı maddeler, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlara benzer. Beyaz duttaki bu bileşikler, bağırsaktaki şekeri yavaş yavaş parçalayarak ve kanda yavaş yavaş emilmesini sağlayarak vücudun şeker seviyelerini optimum aralıkta tutmaya yardımcı olur.

Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur

Dut, tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durdurmaya yardımcı olan ve sizi kanserden koruyan antioksidanlar ve bitkisel besinler açısından zengindir. Kanser hücrelerini uzak tutmaya yardımcı olan antosiyaninlerle doludur. Ayrıca kanser önleyici özelliklere sahip resveratrol içerir. Resveratrol’ün kanseri önleyici özellikleri ile özellikle kolon kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri ve tiroidle mücadelede yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Kan dolaşımını iyileştirir

Dut vücuttaki kan akışını iyileştirir, kan basıncını kontrol eder ve kanı temizler. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, kan damarlarını esnek ve geniş tutarak işlevlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu da kalpten vücudun diğer bölgelerine serbest kan akışı olduğu için kan basıncının kontrolünü sağlar. Dut ayrıca demir açısından da zengin olduğu için kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.

Bunların yanı sıra kan damarlarını sağlıklı tutan polifenoller ve kan basıncını düşüren potasyum içerir. Bu özellikleri sebebiyle eski çağlardan beri kan sağlığına çare olarak kullanılmaktadır. Antik Çin tıbbında dutun kanı temizlemek ve üretimini artırmak için tüketildiğini biliyoruz.

Kemikleri güçlendirir

Dut, güçlü kemik dokuları ve kemikleri korumak ve oluşturmak için en iyi besin kombinasyonu olan K vitamini, kalsiyum ve demir içerir. Bu besinler, kemik erimesi belirtilerinin tersine çevrilmesine ve artrit gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini destekler

Dut, içinde bulunan alkaloidler aracılığıyla makrofajları aktive ederek bağışıklık sistemini iyileştirmeye yardımcı olur. Makrofajlar, bağışıklık sistemini her zaman tetikte tutar. Ayrıca bir başka bağışıklık güçlendirici unsur olan C vitamini de içerir. Tüm bunlar bir araya geldiğinde, hastalıklara karşı daha iyi korunma anlamına gelir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çocuğunuz büyürken: Çocuklarımızı olumsuz olayların etkilerinden korumak

Kansızlığı önler

Dut, demir açısından zengin olduğu için kansızlığı tedavi etmek için harikadır. Ayrıca yorgunluk ve baş dönmesi gibi anemi semptomlarının hafiflemesine de yardımcı olabilir.

Karaciğer sağlığını destekler

Dut karaciğerdeki kanı besler ve arındırır. Zengin içeriğiyle karaciğeri güçlendirme yeteneğine sahiptir. Ayrıca karaciğer sağlığını korumak için önemli olduğu bilinen demir de içerir.

Cilt ve saç sağlığını destekler

Dut cildi zararlı UV ışınlarından koruyan resveratrol içerir. Ayrıca yaşlanma karşıtı olan antioksidanlar bakımından zengindir. Duttaki beta-karoten gibi antioksidanlar, cilde zarar veren ve ince çizgilere neden olan serbest radikalleri nötralize eder. Eksikliği söz konusu olduğunda kırışıklara yol açtığı bilinen A, C ve E vitaminlerini vücudunuza kazandırır.

Benzer şekilde duttaki antioksidanların varlığı saçlarınızı sağlıklı tutmaya, saç büyümesini desteklemeye ve kırılmaları önlemeye yardımcı olur.

Dut pekmezi ne zaman içilir? Dut pekmezi günde ne kadar tüketilmeli?

Dut pekmezinin sağlığınız için olası faydalarını öğrendikten sonra en çok merak edilen sorulardan biri olan dut pekmezi nasıl tüketilmeli sorusuna açıklık getirelim.

Dut pekmezi yoğun bir kıvama sahiptir, tek başına tüketemeyenler tahinle karıştırarak tüketebilirler. Çoğu beslenme uzmanı, kansızlık sorunu olan ya da kan şekeri düşük olan kişilerin sabahları aç karnına 2 yemek kaşığı tüketebileceği görüşünde.

Bununla birlikte dut pekmezinin şeker içeriğinin yüksek olduğunun da kesinlikle unutulmaması gerekir. Aşırı tüketilmesi sağlığa yarardan çok zarar getirebilir. Diyetinize dahil ederken ölçüyü olmaya ve özel bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza danışmadan tüketmemeye özen gösterin.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Uplifers Sağlıklı Beslenme koleksiyonunu incelemek için tıklayın.

Kaynak: medicalnewstoday

İlginizi çekebilir: Karpuzun faydaları: Neye iyi gelir, hangi vitaminleri içerir?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir