Öfkelendiğinizde, sevindiğinizde, yalnız hissettiğinizde, çıkmaza girdiğinizde, yoğun sınav stresinde olduğunuz dönemlerde, aşık olduğunuzda veya hangi duygu durumu içindeyseniz midenizde kazınma hissi yaşamadan elinizin altında her ne varsa gözü kapalı yiyenlerden misiniz? Muhtemelen ‘’DUYGUSAL YEME SENDROMU’’ yaşamaktasınız.
Fizyolojik ve psikolojik açlıklarınız arasındaki farkı ayırt edebilmek için kendinizi daha sakin bir şekilde dinlemeniz gerekmektedir. Duygusal yeme eğiliminden kurtulabilmek için belli başlı farkındalıklarınızı hayata geçirmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Peki bunlar neler mi?
İçindekiler
Kendinizi sevin
Tek tip bir vücuda sahip olmak olmamalıdır, aynada gördüğünüzü sevmek için sebep olan. Fazla veya eksik olan kilolarınızın ideale gelmesi için aldığınız kararın, dış görünüşünüzü etrafınızdaki insanlara beğendirme çabasından kaynaklanmadığını ve asıl sebebinin optimal sağlık düzeyine kavuşabilmek olduğunu kendinize anlatmalısınız ki tüm zorlu süreçlerinizde yine içinizdeki size koşulsuz sevgi ile bağlı olduğunuzu hissettirebilin.
Mükemmel olmak zorunda değilsiniz
Hayatın siyah ve beyazdan ibaret olmadığını kabul edip “gri”lerinizi de hayatınıza dahil ettiğiniz takdirde, hatalarınızın aslında telafi edilebilir veya hayat tecrübesi edinebilmek için yaşanılmış olan olaylar olduğunu daha kolay kabul edebilirsiniz.
Kendinizle daha sık ilgilenin
Sorunlarınızı paylaşmak, anlatmak, günlük tutmak… Duygularınızı yeme eğilimine dökmek yerine başvurabileceğiniz daha sağlıklı alternatifleri alışkanlık haline getirin.
Egzersiz yapın
Duygusal iniş, çıkış dönemlerinizde, duygularınızı dizginlenmek için izleyebileceğiniz en güzel yollardan birisi ise zihninizin sakinleşmesidir ki bunu da yürüyüş, yüzme, koşu gibi doğal ortam egzersizleri ile gerçekleştirebilirsiniz.
Yaşayın
Yorgun hissediyorsanız uzanın, gerçekten acıktıysanız ihtiyacınız olduğu için yiyin, kalabalık içinde bunaldıysanız kendi kendiniz ile zaman geçirin, içinizde tutmayın anlatmak istediğiniz şeyleri anlayacak insanlara dökün/anlatın, gülmek gibi ağlamanın da duygusal ihtiyacınız olduğunu unutmayın ve bunu baskılamayın.
Dememiz o ki DUYGULARINIZI YEMEKLE BOĞMAYIN!
Instagram: @fitcenterbistroclinic & @yesilelmadiyetisyeni
İlginizi çekebilir: Kış depresyonunu sofrada bitirin: 10 adımda daha mutlu ve sağlıklı bir kış