Egzersiz hakkındaki en yaygın 10 yanlış inanış

Egzersiz planı

Hemen herkesin bir fitness uzmanı ve kişisel antrenör kadar (!) bilgili olduğu günümüzde, sosyal medya sayesinde ortalıkta egzersiz hakkında yerli – yersiz bir yığın bilgi dolaşıyor. Ancak bu bilgilerin pek çoğu ya temelden yanlış, ya da bilimsel gelişmeler nedeniyle geçerliliğini kaybetmiş durumda. Biz de bu yüzden Uplifers olarak siz sevgili okurlarımız için, egzersiz hakkındaki en yaygın 10 yanlış inanışı yazdık:

  1. Koşu bandında koşmak diz ağrısı çekmenize neden olur

Her nedense toplumda, koşu bandı = sakatlık gibi bir inanış mevcut. Fakat işin aslı pek de öyle değil. Koşu sakatlıklarının önemli bir kısmı koşu bandı nedeniyle değil, yanlış teknik kullanma, içe basma ya da ekipman yanlışlığı gibi nedenlerle meydana gelir.

  1. Koşu ayakkabılarının ömrü maksimum 6 aydır

Bu durum kesinlikle koşulan zemine, kişinin ayak yapısına ve basma biçimine göre değişkenlik gösterir. Yani koşu ayakkabılarının ömrü genelde 6 aydan daha uzundur. Koşu ayakkabınızı değiştirmek için tabanında ayrılmalar ve ayağınızı saran kısımda gevşemeler olmasını bekleyebilirsiniz.

  1. Esneme yapmak tüm sakatlıkların önüne geçer

Evet, esneme yapmak iyi ve gereklidir. Fakat statik yani “durağan” esneme hareketlerinin sakatlıkları engellemeye pek yardımcı odluğu söylenemez.

  1. Çok terlemeyen yeterince iyi spor yapmış sayılmaz

Bu inanış tamamen yanlıştır çünkü terleme, vücudun iç ve dış ısısını dengelemek için gösterdiği bir tepkiden başka bir şey değildir ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

  1. Terlemek toksin attırır

Maalesef ne kadar terlerseniz terleyin, vücudunuzda biriken toksinin yalnızca %1’ini terleme yoluyla atabilirsiniz. Daha etkin toksin atma yöntemleri için beslenme düzeninizi değiştirip detoksa başlamak gerekir.

  1. Egzersiz aletlerinin üzerindeki kalori ölçümleri kesindir

Kalori yakımı kişinin fizyolojik özellikleri, dış koşullar ve egzersizin niteliği gibi onlarca farklı parametreye bağlıdır. Dolayısıyla koşu bantlarının üzerinde bulunan kalorimetreleri ciddiye almamanızda fayda var.

  1. Yeterince çok mekik çekerseniz şahane six-packlere sahip olabilirsiniz

Kötü haber: Maalesef yüzlerce mekik çekmek bile karın kası yapmak için yeterli değil! Bu zorlu hedefe yürümek için düzenli olarak kardiyo egzersizi yapmanın yanı sıra düşük karbonhidratlı bir beslenme düzenine geçmek şart.

  1. Kardiyo ağırlık kaldırmadan daha fazla kalori yaktırır

Kesinlikle yanlış bir inanış! Çünkü ağırlık egzersizleri yaparken vücudumuz kaslara sürekli olarak oksijen taşıdığı için vücudumuz normalin çok üzerinde bir enerji harcar. Ayrıca ağırlık çalışmasının kalori yakma bakımından bir diğer avantajı da, egzersiz sonrasındaki 12 saat boyunca kalori yakımının sürmesidir.

  1. Maksimum kalp hızı = 220 – yaş formülü doğrudur

Bu formülün geçerli olmadığı pek çok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Çünkü ideal nabız hızı veya ideal fitness nabzı çok kişisel bir konudur ve kişinin yaşam koşulları ve tıbbi geçmişi bu aralığın daralıp genişlemesine neden olabilir.

  1. Sporda “Acı yok, kazanmak yok” felsefesi geçerlidir

Bu söz pek çoklarına motivasyon sağlıyor olabilir ama en sağlıklı egzersiz, canı acıtmadan ve kaslarda yırtılma hissi uyandırmadan yapılan egzersizdir. Aksi halde sporun sürdürülebilirliğinden bahsetmek çok zordur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Karpuz Kaç Kalori?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir