Ağırlık çalışmaları sonrasında 12 ile 24 saat arası bir zamanda, egzersizlerin hedef aldığı kaslarda ağrı meydana gelir. Bu ağrı, aslında bazılarımızı ‘Vay be! Ne çalıştık, işe yaramış.’ ifadesiyle mutlu ederken, bazılarımızı da antrenmanlardan soğutabilir.
Öncelikle ağrının sebebini özetlemeliyiz. Egzersiz tekrarları süresince kasılan kaslarda, oksijensiz ortamda enerji açığa çıkarılmaya çalışılır. Bu süreç de kaslarda laktik asit birikimine yol açar. Ağırlık antrenmanları veya yoğun, yüksek tempolu kardiyovasküler egzersizler sonrasında önerilen düşük tempolu soğuma egzersizleri (aktif dinlenme) ve esneme hareketleri, kaslarda biriken laktik asidi dağıtma amaçlıdır.
Yorulan kaslara pompalanacak kan, kasların iyileşme sürecini minimuma indirecek, ve kaslara daha sağlıklı bir yapılanma sağlayacaktır.
Ertesi gün hissedilen ağrının bir diğer sebebiyse, egzersiz esnasında kas fibrilleri içerisinde oluşan mikroskobik yırtıklardır. Bu çok doğal bir süreçtir; kaslarımız egzersiz esnasında yıkıma uğrar, dinlenirken yeniden daha güçlü ve sağlam bir şekilde yapılanır.
Kas ağrılarını, minimuma indirmek için yapılması gerekenler;
– Egzersiz öncesi vücudu iyice ısıtmak,
– Egzersiz öncesi ve süresince düzenli aralıklarla toplamda 500 ml. su tüketiyor olmak,
– Egzersiz sonrası düşük tempolu kardiyovasküler egzersiz yapmak,
– Tüm kas gruplarını, her birini gergin bir şekilde 10 sn. süreli esnetmek,
– Gerekli görüldüğü takdirde ertesi gün de düşük tempolu uzun süre kardiyovasküler bir aktivite yapmak ve ardından tüm vücut esnetme yapmak,
– Gerekli görülüyorsa; egzersiz sonrası çalışan kas gruplarına sağlıklı bir şekilde kan pompalanmasını sağlamak amacıyla kan akışı yönünde bilinçli sporcu masajı uygulatmak.
Bu yazıyla ilgili olan diğer makalelerimiz.
- Spordan sonra yapılması gerekenler.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.