Eliminasyon diyeti hakkında bilmeniz gerekenler

Eliminasyon, Türkçeye Fransızcadan girmiş, eleme anlamına gelen bir sözcüktür. Beslenmede de tam olarak bu anlamda kullanılır eliminasyon. Bazı besinleri beslenmeden eleyerek geçirilen bir beslenme sürecidir. Bu sürede bedenimizi dinlemek ve bize ne söylediğini anlamak çok önemlidir.

Peki, eliminasyon diyeti hangi durumlarda yapılır?

Sindirim sistemi problemleri olan, intolerasyon, İBS, bağırsak sızıntısı gibi durumlarda oldukça sık karşımıza çıkan bir beslenme protokolüyken, enflamasyon durumlarında da eliminasyona başvurabiliyoruz.

Eliminasyonda öncelikle potansiyel olarak riskli değerlendirilen besin grupları elimine ediliyor. Ayrıca kişiden kişiye değişen farklı besinler de elenebiliyor. Genel olarak ele alacak olursak eliminasyon sürecinde elenen öncelikli besin grupları:

  • Her türlü işlenmiş şeker içeren besinler
  • Gluten içeren besinler
  • Laktoz içeren besinler
  • Fruktoz içeren besinler

Bu besinleri en az 3 hafta süreyle beslenmemizden çıkararak sürece başlıyoruz. Duruma göre bu zaman uzayabiliyor. Ardından çıkardığımız besinleri tek tek beslenmemize eklememiz gerekiyor. Burada eklediğimiz besinlerin tek tek olması vücudumuzun vereceği reaksiyonu anlamamız açısından çok önemli. Ekleme ya da tanıtma sürecinde bebek beslenmesi gibi her besini 3 gün süreyle beslenmeye ekleyip test etmemiz gerekiyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kalitesiz uyku nedenleri genetiğinizle ilgili olabilir mi?

Burada dikkat çekmek istediğim bir nokta daha var: Eliminasyon sürecindeyken yalnızca besinleri elemek yeterli olmayacaktır. Sindirim sistemimizi iyileştirecek bir beslenme düzeni ve takibi oldukça büyük önem taşıyor. Eğer sindirim sistemimizi güçlendirmezsek eliminasyon sonrasında, normal beslenme düzenine döndüğümüz zaman tekrar benzer sıkıntıları yaşama ihtimalimiz artıyor.

Son olarak eliminasyon diyetinin tüketmeyi bıraktığımız besinleri bir daha beslenmemize hiç eklememek şeklinde algılandığını gözlemliyorum. Durum böyle değil. Sindirim sistemimizdeki iyileşme ve denge ile beraber elediğimiz besinleri bize uygun porsiyonlarda beslenmemize eklememiz ve bu beslenme düzenini sürdürmemiz sağlığımıza da önemli katkı sağlayacaktır.

Önemli olan bir hastalık yaşamadan sağlığımızı koruyacak bir hayat düzenini devam ettirmek, bunu unutmayın…

İlginizi çekebilir: Kolajen hakkında merak edilenler: Kolajen nedir, hangi besinlerde bulunur?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir