Ergenlik döneminde kimlik bunalımının belirtileri

Ergenlik dönemi kimlik bunalımı
<span>gençlerin ergenlik döneminde yaşadıkları kimlik bunalımının ebeveynler tarafından doğru yönetilmesi gerekir<span>

Genç insan, kimliğini oluşturma sürecinde nasıl biri olduğu hakkında kararsız kalırsa, kendinden yeteri kadar hoşnut olmazsa, ne yapmak istediğini bilemezse, yaşadığı ortama uyum sağlamakta zorluk yaşarsa kimlik bunalımı yaşayabilir. 

Kimlik bunalımı çocukta; toplum içinde uyumsuzluk, sosyal ortamlarda kendini ait hissedememe, uzun süreli kalıcı arkadaşlık ilişkileri kuramama, agresif davranışlar gösterme, alıngan hissetme, iletişim kurmaya kendisini kapatma, aile bireylerini tersleme, derslerde düşüş, kararsız kalma, seçim yapamama, istikrar sağlayamama ve mutsuzluk şeklinde kendisini gösterir.

Kimlik arayış sürecindeki bunalım, depresyona veya kaygı bozukluğuna sebep olabilir.

İçinde bulunduğu sosyal çevreye uyum zorluğu yaşayan ve davranışlarında ciddi değişimler olan gençlerin bu kimlik arayış sürecinde bir uzmandan destek almaları gerekir. Aksi takdirde bu kimlik bunalımı süreci yetişkinlik dönemine kadar sürebilir.

Kimlik arayışını ergenlik döneminde gerçekleştiremeyen çocuk, bu arayışı yetişkinliğinde yapmaya çalışır. Kendini tanıma sürecini tamamlayamamış, isteklerinin farkında olmayan kişiler, yetişkinlik döneminde karar verme zorluğu yaşamakta, sık sık iş değiştirmekte ve uzun süreli ilişkileri sürdürmekte zorlanmaktadır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Limonun faydaları nelerdir: Limonlu su içmek neye iyi gelir?

Aileye Düşen Görevler

Kimlik arayışı sürecinde genç, ailesiyle çatışmaya girer. Kendi doğrularını ve değer yargılarını oluşturmaya çalışan gence ailesinin her yaptığı ters gelebilir. Ailesinin davranışlarını beğenmez olur.

İlgili yazı: Ergenlik döneminde nelere dikkat edilmeli?

Bu dönemde ailenin gence karşı tutumu çok önemlidir. Gencin kimlik arayışı sürecinde düşüncelerine, duygularına ve davranışlarına karşı anlayışlı olmak gerekir. Düşüncelerine önem vermek, duygularına saygı duymak ve davranışlarını anlamaya çalışmak gerekir. Bu dönemde genç desteklendiğini, önemsendiğini ve sayıldığını hissederse kimlik oluşturma süreci daha az sancılı geçecektir. Desteklenen genç daha sağlıklı bir yetişkinliğe adım atar. Bunun aksine, çocuğun düşünceleri veya davranışları karşısında eleştirel ve yargılayıcı olunduğu takdirde bu süreç daha uzun ve şiddetli geçecektir.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir