Evde spor zamanı: Spor motivasyonunu artırmanın ve evinizi egzersizlere uygun hale getirmenin yolları

Pandemi süreci, yasaklar, karantina, tam kapanma dönemi derken 1 yılı aşkın bir süredir zamanımızın çoğunu evlerimizde geçiriyoruz. Spor salonlarının kapalı olduğu veya zorunlu ihtiyaçlar dışında sokağa çıkmanın yasaklandığı zamanlarda günlük fiziksel hareket ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz tek yer ev ortamı oluyor. Spor salonları, havuzlar veya çeşitli fiziksel etkinlikleri barındıran kompleksler kullanıma açılsa da hijyenik sebeplerden dolayı toplu ortamlarda spor yapmayı tercih etmeyenler veya daha ekonomik ve bireysel çözüm arayışında olanlar için ev ortamında fiziksel olarak aktif kalabilmek için neler yapılabileceğini paylaşacağız.

Hareket hareket hareket

Düzenli spor yapmak neden önemlidir?

Fit bir görünüme kavuşmak ve kilo kontrolünü sağlamak, düzenli spor yapmanın akla gelen ilk faydalarından olsa da fiziksel ve zihinsel sağlık açısından da birçok farklı olumlu etkisi bulunuyor:

  • Düzenli olarak fiziksel hareket etmek, kan basıncını ve kan şekerini düzenler.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Kalp, damar ve şeker hastalıklarının ortaya çıkma riskini düşürür.
  • Ortalama yaşam süresini uzatır.
  • Daha enerjik, mutlu ve huzurlu hissetmenizi sağlar.
  • Yaşam kalitesini yükseltir.
  • Kas gücü, kemik yoğunluğu, esneklik ve dayanıklılığı artırır.
  • Düşme risklerini azaltır.
  • Kilo verilmesine ve kilonun korunmasına yardımcı olur.
  • Daha rahat ve konforlu bir şekilde uykuya geçiş sağlar.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Cildi güzelleştirir.
  • Solunum sistemini düzenler.
  • Dikkat süresini uzatır.
  • Konsantrasyonu artırır.
  • Negatif düşüncelerden ve günlük endişelerden uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Unutmayın: Hamileyseniz veya hamile olma ihtimaliniz varsa, 45 yaşın üzerindeyseniz, solunum sıkıntısı yaşıyorsanız, kalp rahatsızlığınız varsa veya olabileceğini düşünüyorsanız, ağrıya sebep olan fiziksel bir durumunuz varsa ya da bunların dışında çeşitli sağlık sorunları yaşıyor veya farklı özel durumlarınız var ise mutlaka evde egzersiz yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışarak sizin için en uygun olan planlamayı bulmalısınız.

Evde spor motivasyonunu artırmanın ve korumanın yolları

Başlamadan önce kendinize inanın ve düzenli olarak fiziksel egzersizler yapmayı kendinize hedef belirleyin. Sporu, yediklerinizi yakmak veya sadece kilo vermek için zorunlu bir araç olarak değil, bütünsel sağlığınız için hayatınıza katmanız gereken bir alışkanlık olarak görün. Devamlılığın önemli olduğunu unutmayın. Ufak tefek pürüzler çıksa da yılmayın, kendinize olan inancınızı kaybetmeyin. 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Solar pleksus çakrası, sakral çakrası ve kök çakrası: Alt bedende yer alan fiziksel enerji merkezleri

Bir, sıfırdan büyüktür

O günü hiç hareket etmeden geçirmek yerine 10-15 dakikalık kısa bir egzersiz yapmak bile bu konuda istikrarlı bir şekilde ilerlemenize destek olacaktır. Bazen kendinizi uzun veya ağır egzersizler yapamayacak kadar bitkin veya isteksiz hissedebilirsiniz, bunun da normal olduğunu kabul edin. Zaman zaman kendinize alan tanıyın. Spor yapacak motivasyonu kendinizde bulamadığınız zamanlarda, bedeninizi ve zihninizi zorlamadan, keyif alabileceğiniz, daha hafif geçirebileceğiniz egzersiz türlerini tercih edin.

Düşünce yapınızı değiştirin

Egzersiz yapmak sadece bedensel değil zihinsel olarak da kapsamlı bir hazırlığı gerektirir. Zihninizi olumsuz deneyimlerden ve düşüncelerden arındırarak olumlu bir bakış açısı ile yaklaşmayı deneyin:

  • Sadece kalori yakmak için değil, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için sporu hayat tarzı olarak benimseyin.
  • Motivasyonunuzu kıran kişilerin söylemlerine aldırış etmeyin.
  • “Daha önce denedim, olmadı.” gibi düşünceleri geride bırakın.
  • Zamanım yok diye düşünmek yerine nasıl zaman yaratabileceğinize odaklanın.
  • Sizi zorlayan egzersiz veya spor türleri ile kendinizi soğutmayın.
  • Sevdiğiniz, ilginizi çeken ve en önemli keyif alabileceğiniz egzersiz türlerine yönelin.
  • Kendinizi sınırlamayın: Yoga, dans, cardio, pilates ve daha bir çok seçenek olduğunu hatırlayın.
  • İlham verici müziklerden oluşan bir playlist kaydedin.
  • Ve sadece başlayın! İnanın devamı gelecektir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hangi yoga stili senin için daha uygun: Bilmeniz gereken 6 yoga stili

En doğru zaman için plan yapın

Ev işleri, dersler, online toplantılar, ev-ofis çalışmaları derken zaman sıkıntısı yaşamanın kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Zaten çoğu zaman bahanelerle geçiştirilen veya zaman bulunamadığı için sürekli ertelenen spor aktivitelerini uygulamaya başlamak için doğru bir planlama şart. Günlük, haftalık veya aylık olarak iş-ev düzeninize uyum sağlayan, kendinizi iyi hissedeceğiniz zaman dilimlerini seçerek egzersiz için ayırmanız ve hazırladığınız programa sadık kalarak ilerlemeniz hem motive olmanızı hem de süreklilik kazanmanızı sağlayacaktır.

Ev ortamını düzenleyin

Evde spor yapmak için motivasyonunuzu yükseltmek istiyorsanız ortamın gücünden faydalanmalısınız. Eğer evinizde yeterli alan varsa, spor odasına çevirebileceğiniz bir oda bulunuyorsa, vakit kaybetmeden egzersiz ekipmanlarınızı yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Tabii ki, spor için ayrı bir oda şart değil. Evinizin, odanızın uygun bir köşesinde de küçük değişiklikler yaparak tam da ihtiyacınız olan ortam şartlarını yakalayabilirsiniz.

Spor yapmaya başlamadan önce zihinsel ve bedensel olarak hazır olmak kadar spor yapacağınız ortamın da uygun şartları içermesi çok önemli. Ev ortamınızı düzenlemenizi sağlayacak öneriler ile küçük değişiklikler yaparak başlayın:

  • Basit birkaç askı ile atlama iplerinizi veya pilates lastiklerinizi organize edebilir, duvara asarak yerden tasarruf edebilirsiniz. Ağır spor malzemelerine veya ayrı bir odaya ihtiyaç duymadan da ekipmanlarınızı organize edebilirsiniz.
  • Spor ekipmanlarınız için ayırdığınız ve hepsini bir arada görüp toplayabildiğiniz bir köşe olması hem kullanım hem de bakım açısından kolaylık sağlayabilir. Açık raf sistemleri kullanarak daha sade ve daha az yer kaplayan alanlar oluşturabilirsiniz.

  • Duvarlar, harika bir depolama alanı olabilir. İhtiyaç duyduğunuz spor ekipmanlarınızı basit birkaç düzenleme ile duvarda muhafaza edebilir ve kendinize daha geniş bir alan yaratabilirsiniz.
  • Zamanınızı daha iyi planlamak ve her gün ne kadar süre egzersiz yaptığınızı takip edebilmek için duvara asacağınız planlayıcı bir takvim hem motive olmanıza hem de kaydettiğiniz ilerlemeleri görebilmenize fırsat sunar.
  • Katlanabilir eşyalar tercih edin. Evde yürüyüş yaparak veya kondisyon bisikleti kullanarak egzersizlerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız daha az yer kaplayan, işiniz bittiğinizde katlayarak kaldırabileceğiniz ekipmanlar geniş alanlar sağlayabilir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tarçının faydaları, zararları ve tarçını tüketmenin lezzetli yolları

  • Aynaların gücünden faydalanın. Aynalar hem bulunduğunuz ortamı daha geniş ve aydınlık kullanmanıza hem de egzersizlerinizi yaparken hareketlerinizi görebilmenize yardımcı olur.
  • Özel bir spor odası veya spor ekipmanları olmadan da evde spor yapabileceğinizi unutmayın. Ekipmansız egzersizleri de konuşuyor olacağız. Önemli olan kendinize inanmanız ve artık daha fazla egzersiz yaparak sporu günlük yaşantınızın bir parçası haline getirmeye istekli olmanız.

Bir spor arkadaşı ile çalışın

Kendinize verdiğiniz sözü tutmakta zorlanıyorsanız sizi motive edecek veya birlikte çalışırken daha keyifli zaman geçireceğiniz bir spor arkadaşı edinebilirsiniz. Bu, illaki yan yana spor yapmanız anlamına gelmiyor. Saatlerinizi ayarlayıp online olarak karşılıklı egzersizlerinizi yapabilir veya eşinize, bir aile üyenize beraber çalışmayı teklif edebilirsiniz.

Uplifers evde egzersiz koleksiyonunu incelemek ve ürünleri satın almak için tıklayın.

Evde yapılabilecek egzersiz türlerini, ev ortamının farklı egzersizlere uygun şekilde nasıl düzenleneceğini, hangi ekipmanların ne tür egzersizler için uygun olduğunu, doğru spor yardımcılarının nasıl seçilmesi gerektiğini, evde spor motivasyonunu artırabilecek pratik önerileri, evde spor yapmanıza rehberlik edebilecek online egzersiz programlarını ve spora bağlı sakatlıkları engellemek için hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiği gibi farklı konuları Haftanın Teması kategorimizdeki yazılarımızda detaylı olarak sizlerle paylaşacağız.

İlginizi çekebilir: Spordan aldığınız keyfi ve verimi artırmak için: Burcunuza göre mutlaka denemeniz gereken egzersiz türleri

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir