Evlilik için sağlık raporu nasıl alınır evlilik için sağlık raporu

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Evlenmek için nikah işlemlerini başlatmaya karar verdiyseniz sırada birer birer resmi prosedürleri yerine getirmek var. Bu prosedürlerden önemli bir tanesi ise evlilik için sağlık raporu almak. (Evet, evlenmek için bu belgeyi almanız şart.) Bu nedenle bu yazımızda evlenecek çiftlerin sağlık yönünden evlenmelerinde herhangi bir sakınca olmadığının anlaşılması için alınması zorunlu olan bu rapordan bahsedeceğiz. İsterseniz evlilik için sağlık raporu nereden ve nasıl alınır sorusuyla başlayalım. Sonrasında aklınıza takılabilecek diğer sorulara değinelim.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

İlk önce yapılması gereken tetkikleri öğrenmek için başvuru yapacağınız evlendirme dairesini arayın. (İstenilen testler genellikle aynı olsa da bazı belediyeler, 50 yaşının altındaki kadınlardan ve müstakbel eşlerinden sağlık raporunun yanı sıra Akdeniz anemisi testi için kan alındı belgesi isteyebiliyor.)

Sonrasında evlilik sağlık raporu için istenen tetkikleri yaptırmak üzere aile hekimliği gibi toplum sağlığı merkezlerine, devlet hastanelerine veya ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerine bizzat giderek başvuruda bulunmanız gerekiyor.

Sağlık ocakları en kolay müracaat sağlanılan kurumdur. Fakat eğer sağlık ocağına gidecekseniz; aile hekiminiz, sizi kan tahlili sonrasında röntgen çekimleri için bir hastaneye veya verem savaş dispanserine yönlendirecektir. Sonuçları aldıktan sonra ise tekrardan aile hekiminize gitmeniz gerekecek ki aile hekiminiz belgenizi onaylasın. Bu da size süre kaybettirebilir. (Çünkü aile hekimliğinde, yapılacak olan her test için yeterli teçhizat bulunmuyor.)

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Nikah İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu yüzden tetkikler için ilk başta aile hekimliği yerine başka bir devlet sağlık kurumuna veya özel bir hastaneye gitmeyi tercih edebilirsiniz. Fakat test sonuçlarını aldıktan sonra gerekli onay için aile hekiminize gitmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü sağlık raporunu sadece bağlı olduğunuz aile hekimi verebiliyor.

Evlilik Raporuna Başvururken Hangi Yollar İzlenir?

Sağlık raporunuzu almak üzere yukarıda belirttiğimiz kurumlardan birine müstakbel eşinizle bizzat gitmeniz gerekiyor. Ardından size verilen Evlilik Öncesi Sağlık Raporu Başvuru Formu ve Risk Değerlendirme Formu’nu doldurarak imzalamalı ve görevliye teslim etmelisiniz.

Sonrasında doktorunuz tarafından fizik muayeneniz ve genel psikiyatrik muayenenizin yapılır ve tetkikleriniz istenir.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Özel Hastanelerden veya Devlet Hastanelerinden Alınabilir Mi?

Hayır, fakat sağlık raporu için gerekli olan tetkikleri özel veya devletin sağlık kuruluşlarında da yaptırabiliyorsunuz. Sonrasında ise test sonuçlarınızla aile hekiminize gitmeniz ve raporunuzu onaylatmanız gerekiyor.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Düzenlenmesi

Muayene ve tetkiklerin sonucunda hastalık olmadığı durumlarda evlenecek olan çiftlere evlilik sağlık raporu düzenlenmektedir.

Evlenmeye engel teşkil eden bir hastalık durumu tespit edilirse ise evlilik raporu düzenlenmez. (Hastalık durumuna göre mevzuata uygun olarak sağlık görevlilerince resmi prosedürler izlenir.)

Sağlık Raporu Kaç Günde Alınır?

Sağlık raporunun hazırlanma süresi başvurduğunuz kuruma göre değişmekle birlikte; raporunuzu genellikle aynı gün içerisinde ya da ertesi gün alabiliyorsunuz. (Özel kurumlarda test sonuçları birkaç saate hazır olsa da devlet hastanelerindeki yoğunluktan dolayı süreç biraz daha uzun sürebiliyor.)

Hastalık şüphesi olması durumunda ise kesin tanı konuluncaya kadar bu süre uzayabilmektedir.

Evlilik Sağlık Raporu Ne Kadar Geçerlidir?

Evlilik için alınan sağlık raporu, düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay geçerlidir. Eğer rapor 6 aydan önce alınmışsa süresi dolduğu için geçerli sayılmaz ve raporun tekrardan alınması gerekir.

Evlilik Sağlık Raporunu Almak İçin Birlikte Gidilmesi Zorunlu Mu?

En çok karıştırılan konulardan biri de sağlık raporu başvurusunun aynı anda yapılıp yapılamayacağıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi; aynı şehirde yaşayan ve evlenmek üzere sağlık raporu almak isteyen çiftlerin, başvuru esnasında birlikte olmaları zorunludur. Fakat zorunlu hallerde, farklı ülke ve şehirlerde yaşayan evlenecek çiftlerin sağlık raporlarının ayrı ayrı düzenlenmesi mümkündür.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çifte Düğün Nasıl Yapılır?

Sağlık Raporu Ücretli Midir?

Evlilik sağlık raporu için devlet kurumlarında başvuru esnasında, muayene yapılırken, tetkikler istenirken ve rapor düzenlenirken; sizden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Tetkiklerinizi özel hastanelerde yaptırmayı planlıyorsanız, özel hastanelerin talep edilen testler için ücret talep ettiklerini belirtmemizde fayda var. (Fakat daha önceden de söylediğimiz gibi sonuçları sağlık ocağına göre çok daha kısa sürede alıyorsunuz.)

Sağlık Raporunda Hangi Sağlık Riskleri Değerlendirilir?

Sağlık raporları düzenlenirken evlenecek çiftlerde değerlendirilen sağlık riskleri; bulaşıcı ve genetik geçişli hastalıklar, kan uyuşmazlığı ve psikiyatrik hastalıklardır.

Hangi Hastalıklar Evlenmek İçin Engeldir?

Aşağıda belirttiğimiz hastalıklar evlenmeye engeldir ve tedavisi gerçekleşmeden kişiye ilgili sağlık raporu verilemez:

  • Sifiliz (Frengi),
  • Gonore (Bel soğukluğu),
  • Lepra (Cüzzam),
  • Şankroid (Yumuşak şankr),
  • Tüberküloz (Verem),
  • Akıl hastalıkları ve ayırt etmede güçlük.

Test Sonuçlarında Bu Hastalıklardan Çıkarsa Ne Olur?

Test sonuçlarında yukarıda belirtilen hastalıklardan biri tespit edilirse; kişi, tanının kesinleşmesi ve tedavinizin başlaması için branş uzmanına sevk edilir. Eğer mevcut hastalık tedavi edilebiliyorsa düzenli periyotlarda gerekli tetkikler yapılır. Eğer tedavi sonrasında hastalık vücuttan atılırsa kişi tekrardan başvuru yapabilir.

Fakat şunu belirtmekte fayda var: Verem dışındaki bulaşıcı hastalıklara sahip kişilerin evlenebilmesi için ise kesin bir iyileşme bekleniyor. Aksi takdirde ilgili sağlık raporunu alamıyorsunuz.

Hangi Hastalıklar Evlenmek İçin Engel Teşkil Etmiyor?

Evlenmek için herhangi bir engel teşkil etmeyen hastalıklar şunlardır:

  • HIV(AIDS),
  • Hepatit B,
  • Hepatit C,
  • Akdeniz anemisi,
  • Kan uyuşmazlığı,
  • Anksiyete bozukluğu,
  • Bipolar bozukluk,
  • Şizofreni.

Fakat bu hastalıkların dışında da çiftin evlenmesine engel olabilecek bazı özel durumlar vardır. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için şu yazımızı okuyabilirsiniz: Evlenme Engelleri Nelerdir?.

Genetik Hastalıkların Varlığında Evlilik Raporu Düzenlenir Mi?

Sağlık raporunuzu almak istediğinizde talasemi, orak hücreli anemi ve benzeri kalıtsal kan hastalığı taşıyıcılığının da sizde mevcut olup olmadığı da araştırılmaktadır. Taşıyıcılık olması durumunda çiftlere gerekli bilgiler ve almaları gereken önlemler sağlık görevlilerince aktarılıyor. Fakat bu hastalıkların taşıyıcılığı evliliğe engel teşkil etmiyor. Örneğin çiftler kan uyuşmazlığına sahipse çocuk sahibi olmadan önce gerekli önlemleri almaları için bilgilendiriliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çeyiz Parası Şartları - Nasıl Alınır?

Evlilik için gerekli belgeler sadece sağlık raporuyla bitmiyor tabi ki. Almanız gereken diğer evrakları görmek için şu yazımızı okuyabilirsiniz: Nikah için Başvurusu için Gerekli Belgeler.

Evlilik Sağlık Raporu Hakkında Merak Edilen Diğer Sorular ve Cevapları

Nikah işlemleri için neden evlilik sağlık raporu isteniyor?

Evlenmeden önce sağlık raporunun istenmesinin asıl amacı cinsel yollarla bulaşabilen, yaşamı tehdit eden bulaşıcı veya genetik geçişli hastalıkların yayılmasının önüne geçmek. Ayrıca ileriki dönemlerde gebelikte hayati önem taşıyan kan uyuşmazlığı gibi sorunları da önceden fark edip önlem alabilmek.

Evlilik için sağlık raporu alınması zorunlu mudur?

Evet, evlilik için sağlık raporu alınması zorunludur. Bu belge sayesinde evliliğe engel bir hastalığınızın olmadığını kanıtlamış oluyorsunuz.

Evlilik için sağlık raporu almaya aç karnına mı gidilmeli?

Evet, kan tahlili yapılacağı için aç karnına gitmeniz gerekiyor.

Sağlık raporu başka bir il veya ilçedeki aile hekimliğinden alınabilir mi?

Ne yazık ki hayır. Çünkü sağlık raporunun kendi aile hekiminiz tarafından onaylanması gerekiyor. Fakat testleri başka bir il veya ilçedeki bir kurumda yaptırabilirsiniz.

Evlilik sağlık raporu için hangi testler istenir?

Kan tahlili ve akciğer testi isteniyor. Bol, kilo ölçümü, bekaret veya gebelik durumuna bakılmıyor.

Doktorlar evlenmenize engel taşımayan bir hastalığı müstakbel eşinizle paylaşabilir mi?

Hayır. Doktorlar, kanunen evlenmeye engel hastalıklar dışındaki bir hastalığı sizden başka kimseyle paylaşamaz.

Evlilik sağlık raporu örnekleri ile size verilen rapor neden farklı?

Evlilik için verilen sağlık raporunun formatı, kurumdan kuruma değişkenlik gösterebiliyor. (Fakat üzerinde yer alan bilgiler genellikle aynıdır.) Bu yüzden endişe etmenize gerek yok.

Sağlık güvencesi olmadan sağlık raporu alınabiliyor mu?

Evet, sigortanızın olup olmaması evlilik için sağlık raporu almanızda bir engel taşımıyor.

Yabancı ülke vatandaşları sağlık raporunu nereden alabilir?

TC kimlik no’su olmayan yabancı ülke vatandaşları, sağlık raporlarını devlet hastanelerinden alabilirler. (Müstakbel eşinizin aile hekimi, size bu konuda ne yazık ki yardımcı olamıyor.)

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • Belirli hastalıklarda sağlık raporu vermiyorlar ve bildiğim kadarıyla siz resmi anlamda evlenemiyorsunuz. biz giderken çok korkmuştuk sağlık ocağına bişey çıkacakta evlenemeyeceğiz diye 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir