Anasayfa » Düğün Planlama Rehberi » Hukuksal Konular » Evlilikten Önce Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Evlilikten Önce Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Evlilik teklifi ile başlayan serüveniniz tüm hızı ile devam ediyor ve nihayet geldiğiniz nokta ise sevdiğiniz insanla birlikteliğinizi resmiyete dökmek. Resmi prosedürler ve evrak işleri bir miktar sıkıcı olabilir kabul ediyoruz ancak nereden başlayacağınızı ve hangi evrakları hazırlamanız gerektiğini bildiğiniz sürece nikah başvuru işlemleri gözünüzü korkutmasın.

Nikah başvuruları; çiftlerden birinin bağlı olduğu belediyelerin ilgili birimlerine yapılmaktadır. 2018 yılından itibaren müftülükler ve köy muhtarlıkları da nikah başvurusu işlemlerini almak üzere yetkilendirilmiştir. Öncelikle nikah başvurusunda bulunacak çiftlerin, başvuruya birlikte gitmeleri gerektiğinin altını çizelim. Nereye başvuracağınızı belirttiğimize göre başvuruya giderken hangi belgeleri de yanınızda götürmelisiniz bunlara değinelim.

Özel durumlar hariç tüm çiftlerden istenen genel nikah evrakları 2022 ile başlıyoruz…

Nikah Evrakları Neler

Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi: Evlenecek çiftimizin her ikisinin de nüfus cüzdanlarının fotokopilerini başvuru esnasında görevli memura vermeleri gerekmektedir. Fotokopilerin, nüfus cüzdanınızın aslı gibi olduğunu teyit etmek için nüfus cüzdanınızı da görmek istemektedirler. Nüfus cüzdanınız T.C. kimlik numaralı ve 10 yıl içerisinde yenilenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde nüfus cüzdanınızı nüfus müdürlüklerinde yenileterek başvuruya gitmelisiniz.

İkametgah Belgesi ve Nüfus Kayıt Örneği: Evlenecek çiftlerden birinin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden alınan nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi de nikah başvurusu için istenen belgeler arasındadır. Nüfus kayıt örneği; aile ve evlilik durumunuzu gösterir belge, ikametgah ise yerleşim yerinizi gösterir belgedir.

Sağlık Raporu: Evlenmek üzere başvuruda bulunmak isteyen çiftlerin; evlenmelerine mani olacak bir hastalığa sahip olup olmadıklarının taraması ve takibi yapılması adına, aile hekimlikleri tarafından onaylanması zorunlu olan nikah için sağlık raporu da çiftlerin temin etmesi gereken belgelerden bir diğeridir. Özel hastanelerden alınan sağlık raporlarının kabul edilmeyeceğini ve alınan sağlık raporunun geçerlilik süresinin 6 ay olduğunu da belirtelim.

Vesikalık Fotoğraf: Evlenecek çiftlerin her ikisinin de, başvuru esnasında 6 adet biyometrik vesikalık fotoğraf vermeleri gerekmektedir. Fotoğrafınızın da son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerektiğini hatırlatalım.

2 Adet 5,10’luk Posta Pulu: Posta pulunun istenmesinin amacı gerçekten evlenmek için hazır olup olmadığınızı anlamak için yapılan bir test. Posta pulumu yok artık onu da temin edemem diyen çiftlerimiz bu aşamada kaybediyor. Bu aşamaya kadar sabırla evrakları topladınız ve sıra geldi posta puluna… Bilmeyenler için açıklayalım posta pulu PTT’den ve bazı kırtasiyelerden temin edebileceğiniz para değerinde küçük bir kağıt. Eskiden mektupların üzerine yapıştırılırdı. Nostaljik şeyler önemini yitirmesin diye nikah başvurusunda da posta pulu isteniyor. Bu kısımda anlattıklarımız bir miktar işin latifesiydi. Nikah işlemlerinde gerçekten posta pulu isteniyor o ayrı, evliliğinizin nüfus müdürlüklerine bildirilmesi amacı ile temin etmeniz istenmektedir.

Saydığımız bu evraklar özel durumları olmayan ve evlenmek üzere nikah işlemlerini başlatmak isteyen çiftlerimizin temin etmeleri gereken resmi nikah için gerekli evraklardır. Özel durumları olan kişilerin ise edinmeleri gereken başka belgeler de bulunmaktadır. Şimdi ise bu özel durumları ve alınması gereken belgeleri ifade edelim.

Özel Durumlarda Alınması Gereken Evraklar

İddet Süresinin Sona Erdiğini Gösterir Belge: Evlenmek için başvuruda bulunmak isteyen kadınların boşanmış olduğu veya eşinin öldüğü hallerde; yeniden evlenmek üzere başvuruda bulunması için boşanmanın kesinleştiği veya eşin öldüğü tarihten itibaren 300 gün geçmiş olması gerekmektedir. Bu süreye iddet süresi denilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 132. Maddesi’nde yer alan “Kadın evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez” hükmü neticesinde yer alan bu uygulamanın amacı; eski evlilikten doğan bir hamilelik olup olmadığının anlaşılmasıdır. Yine aynı kanunun devamında belirtildiği üzere doğumun gerçeklemesi veya hamile olunmadığının anlaşılması üzerine 300 gün beklenilmesine gerek yoktur. Evlenmek isteyen kişinin aile mahkemesine başvuruda bulunarak iddet süresinin sona erdiğini bildirir belge edinmesi yeterlidir.

Evlilik Sözleşmesi: Evlilik başvurusunda bulunmak isteyen kişiler mal ayrılığı rejimlerinden birine tabi olmak istiyorlarsa; noter tasdikli evlilik sözleşmesi hazırlatarak başvuru esnasında görevli memura vermeleri gerekmektedir.

Soyadı Kullanımı İstemi İçin Dilekçe: Evlilik başvurusu yapılırken; kadınlar eski soy isimlerini de kullanmak istediklerinde, bunu belirtir bir dilekçe vermeleri gerekmektedir. Bu belirtilmediği takdirde yalnızca eşinizin soy ismini kullanabileceğiniz bir düzenleme yapılacaktır.

Post navigation

  • Resmi işlemlerinizi iyi yaptığınızdan emin olun sonradan çok sıkıntı çıkarabiliyor

  • Yakın zamanda evleneceğiz.Düğün için gerekli tüm şeyleri listelediğiniz için teşekkürler.Hazırlıklara başlıyoruz.

  • Evlilik öncesinde gerekli belgelerin toparlanması ve gerekli olan bilgilerin hepsi bir yazıda yer verilmesi çok güzel olmuş. Bu sayede resmi işlemlerden önce kendimize oluşturduğumuz check listemizi bu site üzerinden düzenliyoruz. Bu blog sayesinde eksik kalmadan işlemlerimizi halettik.

  • Düğün öncesinde gerekli eşyaları hazırlarken saolsunlar hazırladıkları site sayesinde eksik olmadan güzel bir şekilde belgelerimiz ile halettik. Bizim için çok faydalı bilgiler içeriyor. Kendilerine çok teşekkür ederim.

  • Evlilik öncedi yapılması gerekenlerde nikah tarihi almak gerekirse mekan belirlemek ve sağlık ocağına başvurup sağlık raporu talebinden bulunmak. Özellikle ciğer tomografisi için verem savaş derneklerine gitmek önem arz ediyor.

  • Resmi işlemler için gerekli tüm belgeleri gayet güzel açıklamışlar. Ellerinize sağlık bu sayede eksiksiz resmi işlemlerimizi gerçekleştirerek çok iyi bir dönem geçirdik. Resmi işlemlerde eksiklikler bu güzel günleri berbat edebiliyor. Bu yazı ile atlatmış olduk.

  • Resmi işlemler gerçekten sıkıcı ve zaman alıcı olabiliyor, ancak bu yazı sayesinde evlenecek çiftlerin neler yapmaları gerektiği konusunda net bir fikirleri olacak. Bu sayede başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamayacaklar. Bende öncesinde liste oluştururken bu yazıdan faydalandım.

  • Resmi işlemler her ne kadar sıkıcı olsa da, evlilik başvurusu için gerekli olan belgelerin hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak, sürecin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olacaktır. Bu yazı, evlenecek çiftler için gerçekten faydalı bir kaynak olmuş. Bende çok faydalandım çook teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir