Farklı yoga tarzları arasından kendini uygun olanı nasıl seçebilirsiniz?

Yoga hareketleri
<span> yoga dünyası bilmeyenler için korkutucu olsa da aslında yoga yapmak için uzman olmanıza gerek yok<span>

Yoga dünyası, bilmeyenler için göz korkutucu olabiliyor. Aşağı bakan ve yukarı bakan köpek duruşunun farkını bilmeseniz bile, bu eski çağlardan beri devam eden egzersizi öğrenebileceğiniz sayısız fırsat vardır. Birçok fiziksel seçenekle, odaların sıcaklık dereceleri farkıyla, meditasyonlarla, şarkı okuma seanslarıyla, rüzgar çanlarından tekno ritimlerine uzanan geniş yelpazedeki müzik listeleriyle farklılaşan yoga tarzları ilk başta sizi biraz korkutsa bile, aslında yoga konusunda ne kadar uzman olup olmadığınızın bir önemi yoktur.

 Yoga sınıflarının ardındaki esas amaç nedir?

Eğer antrenmanınızda esneklik ya da sıkılaşma hedefliyorsanız, yoganın size sağlayacağı duygusal kazanımlardan çok fiziksel kazanımları amaçlıyorsunuz demektir ve bu aslında doğru bir tutum değildir!

İlgili yazı: Hayatın her anında yogadayız

Her ne kadar asanalar (Fiziksel duruş,pozisyon) yalnızca egzersiz hareketleri olsalar da nefes ve ruhani kısmı ortadan kaldırırsanız, herhangi bir egzersizden farkı kalmayacaktır. Siz yogayla egzersiz yapmak için ilgilenseniz dahi ruhani ve duygusal etkisi, siz farkına varmadan mutlaka etkisini hissettirecektir. İşte bazı yoga egzersizlerinin analizleri ve yoganın fiziğine dayanan ilişkileri:

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yeni yıla kendinizi kutlayarak ve arınarak başlamak için iki etkinlik: ‘Rise and Shine’ ve ‘Yoga ve Kristal Çanaklarla Ses Banyosu’

Bikram: Kısaca ‘sıcak yoga’ da diyebilirsiniz; çünkü sınıfta gerçekten yüksek sıcaklık seviyelerinde yoga yapılıyor. Sınıflar 40 derecede olup nem oranı %40 seviyesine kadar çıkıyor. Kararlı bir yapıya sahipseniz, art arda yapılan ve her biri sizi bir sonrakine hazırlayan 26 yoga pozu ve 2 nefes egzersizi tam size göre. Antrenmandan çıktıktan sonra detoks etkisini üzerinizde hissediyorsunuz. Eğer fiziksel yoğunluk/harekete dayalı bir şey arıyorsanız, Vinyasa yogaya gitmenizi öneriyoruz.

Yin: Yin Yoga Hathat Yoga’nın bir tarzı olup süper meditatif bir yoga uygulamasıdır. Yin yoga diğer yoga türlerinden farklı olup dokuları esnetmek için yapılmaktadır. Pozların süresi birkaç dakikadan başlayıp 20 dakikaya kadar çıkabilmektedir. Yin yoga uygulaması yorucu spor antrenmanından sonra kaslarınızın dinlenmesi açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca yin yogada uzun süre aynı pozda ve ‘an’da kalabilirseniz, düşüncelerinizle baş başa kalma imkanına sahip olursunuz.

Iyengar: İyengar yoga, detaya ve pozlar sırasında vücudun hizasına önem vermektedir. Ayrıca İyengar yoga, destek verici takoz, kemer ve sandalyelerin de kullanıldığı bir yoga uygulamasıdır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kilo vermekten daha zor süreç: Kilo almanıza yardımcı olacak 10 öneri

Terlemekle ilgilenmiyor aslında ruha mı odaklanmak istiyorsunuz?

Yoganın öncelikli amacı ruhani aydınlanmadır. Yoga kelimesi kökü ‘yuj’ yani birleşmesi olup, akıl ve bedenin keşfedilmesini ve insanın aydınlanmasını sağlayan içsel bir yolculuktur. Eğer meditatif ve düşünce odaklı dersler arıyorsanız bu öneriler işinize yarayacaktır:

Kundalini: Asanaların kullanımıyla birlikte, dinamik nefes teknikleri, ‘Sat Nam’ denilen (Anlamı: Gerçek benim özümdür) mantralarla kundalini yogayı uygulayanlar bedenin enerji merkezi olan çakraların açılmasını ve bu sayede özgürleşmeyi amaçlar.

Jivamukti: Sürekli sınırlarınızı zorlamayı amaçlayan ve nefese odaklanan, müzik, okuma, şarkı eşliğinde fiziksel hareketler içeren bir yoga uygulamasıdır.

Restoratif yoga: Şifa yogasında pozlar omurgayı her yöne hareket ettiren pozlar içermekle kalmaz, aynı zamanda sinir sistemi ve bilinciniz için de faydası çoktur.

Peki eğer daha önce hiç yoga yapmadıysanız?

İlk kez mi yoga dersine katılacaksınız? Üzülmeyin! Hemen bir stüdyo bularak ilginize uygun bir uygulamanın başlangıç seviyesine kaydolun. Eğer ilginize uygun olan yoga uygulamasını bulursanız, yoga uygulamasının transandant doğasını yakalamaya daha eğilimli olursunuz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Koronavirüs salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarına destek olmak için neler yapılabilir?

Kaynak:

mag.sakaralife.com

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir