Fermente gıdaları daha fazla tüketmek için 7 geçerli sebep

Düzgün ve sağlıklı beslenmek istediğinizde elinizi ilk attığınız besinler, genelde taze besinler olur. Ancak size iyi gelecek bir beslenme trendi var ki bu trend, alıştığınız sağlıklı beslenme yöntemlerini geride bırakacak; fermente gıdalarla beslenmek.

İlk kez Eski Roma’da üzüm sularının bekletilerek sirke yapılmasıyla insanoğlunun hayatına giren gıda fermantasyonu, binlerce yıllık geçmişe dayanan ve eski dönemlerde yaşayan insanların gıdaları uzun süre saklayabilmek için sıkça uyguladığı yöntemlerden biri. Günümüzde ise bu yöntem sahip olduğu artılarla, geçerliliğini sürdürmeye devam ediyor.

Peki fermente gıdalar neden sağlıklıdır?

Bir besin fermente edildiğinde, içindeki tüm şeker ve karbonatlar günler, haftalar, hatta bazen aylar boyunca laktik asit üreten bakteriler (probiyotikler) tarafından tamamen yok edilir. Bakterilerin besinlerinizi ele geçirip içindeki değerleri tüketmesi kulağa pek hoş gelmese de, bu sağlığınız için oldukça faydalı. Bakterilerin besinlerde ürettiği asidik ortam sayesinde, istenmeyen bakterilerin oluşması engellenir ve bu sayede besinler en lezzetli haliyle saklanmış olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Göz sağlığınız için masaj önerileri: Qigong göz egzersizleri

Fermente gıdaları tüketmek için pek çok geçerli sebebiniz var. Gelin bu sebeplere yakından bakalım.

<em>bir besin fermente edildiğinde içindeki tüm şeker ve karbonatlar günler haftalar hatta bazen aylar boyunca laktik asit üreten bakteriler probiyotikler tarafından tamamen yok edilir <em>
Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sisteminin %80’i bağırsak yoluyla korunur. Dolayısıyla bağırsaklarınızı probiyotik açısından zengin olan fermente gıdalarla desteklemek, vücudunuzun enfeksiyonlara ve virüslere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

Daha kolay sindirilir

Fermente gıdalar, yediklerinizi daha kolay sindirmenize ve vücudunuzun besinleri hızlı bir şekilde öğütmesine yardımcı olur. Ayrıca fermente gıdalar tüketmek, bağırsaklarınızdaki bakteri ekosistemini dengeler ve sindirim sisteminizin görevini kusursuz bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Çölyak hastalığı, mide ekşimesi gibi birçok sağlık problemi sindirim sisteminizle doğrudan ilgilidir. Dolayısıyla sindirim sisteminize ve bağırsaklarınıza ne kadar iyi bakarsanız bu tür hastalıklar size o kadar uzak olur.

Cildi güzelleştirir

Egzema, akne, cilt lekesi gibi cilt problemlerinden şikayetçiyseniz beslenme alışkanlıklarınıza daha fazla fermente gıdalar ekleyerek bu semptomları hafifletebilirsiniz. Fermente gıdaların vücudunuzda oluşturduğu sağlıklı bakteriler, bu problemlerin ortaya çıkmasına neden olan iltihapları azaltır ve cildinizi dengeli bir görünüme ve sağlığa kavuşturur. Yani makyaj malzemelerine yatırım yapmak yerine daha çok turşu yiyin!

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Beslenme ve mutluluk ilişkisi: Mutluluk veren 7 besin
Besin değerleri fazladır

Fermente gıdalarda bulunan faydalı bakteriler, besinlerdeki nişasta ve şekeri sindirdikçe, yerine daha fazla vitamin ve besin değeri üretir. Fermente gıdalar B ve K2 vitaminleri, kalsiyum, demir, çinko ve mineraller açısından oldukça zengindir.

Probiyotik kaynağıdır
<em>fermente gıdalar yüksek miktarda probiyotik özelliğe sahiptir <em>

Vücudumuz için oldukça önemli olan probiyotikler besinlerin emilimini kolaylaştırır, toksik maddelerin kana karışmasını önler ve vitamin üretimini destekler. Fermente gıdalar, yüksek miktarda probiyotik özelliğe sahiptir. Bu gıdalara örnek olarak ekşi mayalı ekmek, ev yapımı sirke, boza, tarhana, ev yapımı peynir gibi günlük hayatta oldukça fazla tüketilen örnekler verilebilir.

Besinlerin lezzetini korur

Belli bir bekleme sürecinden sonra elde edilen fermente gıdalar, hazır gıdalara göre çok daha lezzetlidir. Fermente gıdalara alışkın olmayanlar başta aldıkları yoğun tatları garipseyebilir, ancak bir kez besinlerin gerçek lezzetleriyle tanıştıktan sonra vazgeçemeyeceğinize eminiz.

Uygun fiyatlıdır

Sağlıklı beslenmek için tercih edilen gıdalar son zamanlarda bir hayli revaçta olsa da, market raflarına gidip fiyat etiketleriyle karşılaştığımızda hayal kırıklıkları yaşayabiliyoruz. Fermente gıdaları evde, kendi imkanlarınızla üretebildiğiniz için kullandığınız malzemeleri uygun fiyatlara elde edebilir, miktarı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tıpta yeni ufuklar: Ketozis, kök hücre ve ozon terapisi

Dayatılan endüstriyel gıda, temizlik maddesi ve diğer zararlı kimyasalları içeren tüm ürünleri kullanmayı reddedip, bir uyanış hareketi başlatan Fermente Mutfağım, yerli tohuma sahip çıkıyor ve küçük üreticiyi destekliyor. Ürettiği her ürünün içeriğini detaylı bir şekilde paylaşan Fermente Mutfağım’ın ekşi mayalı ekmekten doğal fermente sirkeye, doğal sabunlardan doğal mayaya kadar tüm fermente ürünlerine Uplifers Wellness Shop’tan ulaşabilirsiniz.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir