Fibromiyalji, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik ile kendini gösteren kronik (3 aydan daha fazla süreli) ağrı sendromudur. Hastaların yaygın vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu, sabah yorgun uyanma ve sabah tutukluk şikayetleri mevcuttur. Mevsim değişikliklerinde özellikle soğuk hava ile birlikte şikayetlerde artış olabilir. Özellikle 20-50 yaş grubunda sedanter (fiziksel aktivitenin olmadığı veya düzensiz olduğu bir yaşam tarzı) kadınlarda rastlanmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite (haftanın hemen her günü tercih edilen bir fiziksel aktivite veya haftanın 5 veya daha fazla günü, günde en az 30 dakika egzersiz veya haftanın 3 veya daha fazla günü, günde kesintisiz olarak en az 20-60 dakika egzersiz) yapan bireylerde görülmemektedir.
Amerikan Romatoloji Derneği’nin kriterlerine göre fibromiyalji tanısı; 3 aydan uzun süren yaygın ağrı (ağrı vücudun hem sağ, hem sol ve hem de belin alt ve üst kısımlarında, iskelette olmalıdır) ve hassasiyet olmasıyla konur. Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 100.000 kişiye fibromiyalji tanısı konmakta ve bu sayının her geçen gün giderek artmakta olduğu bildirilmektedir.
İçindekiler
Fibromiyalji neden oluşur?
Fibromiyaljinin kesin nedeni bilinmemektedir. Kas oksijenizasyon değişiklikleri, psikolojik, biyokimyasal, hormonal ve immünolojik faktörlerin etkili olduğu ileri sürülmektedir. Bunun yanında, fibromiyalji gözlenen bireylerde çeşitli psikolojik bozukluklar, özellikle de depresyon %30-40 oranında görülebilmektedir. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu, gerilim tipi baş ağrıları, anksiyete, migreni olan bireylerde görülme olasılığı daha fazladır.
Fibromiyalji tedavisinde neler yapılabilir?
Günümüzde fibromiyaljinin kesin tedavisi yoktur, tedavide hastanın bilgilendirilmesi ve eğitimi çok önemlidir. Nonfarmakolojik terapiler arasında egzersiz ve fizik tedavi yöntemleri çok önemlidir. Tedavi uzun sürebilmekte ve bulgularda belirgin düzelme olana kadar hekimin düzenli takibi gerekmektedir. Farmakolojik tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır.
Fibromiyaljide hangi egzersizler faydalıdır?
Fibromiyalji gözlenen bireylerde egzersizin yararlı olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu hastalarda aerobik egzersizler (örneğin, Tae-bo) oldukça yararlıdır ve egzersiz, hastalıkta en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Düşük yoğunluklu egzersizlerin (örneğin, yoga) fibromiyalji semptomlarını ve ağrıyı azaltabileceğine, genel olarak sağlığı düzeltebileceğine yönelik araştırmalar bulunmaktadır. Aerobik egzersizlerin ağrının ve hassas nokta sayısının azalmasında, yaşam kalitesinin arttırılmasında ve depresyonu azaltmada etkili olduğunu gösteren güçlü kanıtlar vardır. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüme, yüzme, havuz egzersizleri ve bisiklete binme gibi egzersizlerin yararlı olduğu bildirilmektedir. Egzersiz tipi ve şiddeti hekim tarafından hastaya göre ayarlanmalıdır.
Bunun yanında: shiatsu, akupunktur, kuru iğne, kayropraktik nimmo reseptör tonus tekniği de tamamlayıcı terapiler arasında yer almaktadır.
İlginizi çekebilir:Huzurlu ve sağlıklı pozisyonda uyuyorum, zinde ve dinamik uyanıyorum