Fit kalmanın en eğlenceli yolu: Trambolin egzersizlerinin faydaları

Hoplayıp zıplamak, zıpladıkça havalara uçmak, bacakları özgürce iki yana açmak, trambolin üzerinde saatlerce coşmak denilince aklınıza hemen çocuklar mı geliyor? Evet, çocukların tramboline bayıldığı aşikar, ancak trambolin sadece onlar için değil; aynı zamanda fit kalırken eğlenmek isteyen herkes için! Tüm vücudu çalıştıran, hızlı bir şekilde yağ yakmaya, kasları güçlendirmeye, kol, bacak, kalça, karın dahil olmak üzere her bölgeyi sıkılaştırmaya yardımcı olan trambolin egzersizleri sayesinde sporun en eğlenceli haliyle tanışabilirsiniz. Gelin trambolinde yapabileceğiniz eğlenceli egzersizlere ve trambolin egzersizlerinin faydalarına daha yakından bakalım.

Trambolin egzersizlerinin faydaları

Hem fiziksel hem zihinsel sağlığın iyileşmesine katkı sağlayan trambolin egzersizlerinin saymakla bitmeyecek faydalarına gelin yakından bakalım:

1. Gücü artırır

Zıplama esnasında vücudunuzun tüm momentumunu kullandığınız için aynı anda farklı kas gruplarını harekete geçirmiş olursunuz. Bölgesel kasları çalıştıran birçok egzersiz türünün aksine trambolin egzersizleri, siz zıpladıkça karın kaslarından kalça kaslarına, bacaklardan sırt kaslarına kadar tüm kas gruplarını çalıştırarak gelişmelerini, güçlenmelerini sağlar. Ayrıca direncinizi artırır.

2. Yağ yakımını sağlar

Trambolin egzersizleri tüm kasları harekete geçirerek güçlendirmesinin yanı sıra kilo vermek için de harika bir alternatif. Kısa zaman aralıklarında etkili sonuçlar almanıza olanak sağlayan trambolin egzersizleri ile 30 dakikada yaklaşık 300 kalori yakabilirsiniz. Araştırmalar, trambolin egzersizlerinin koşmaya kıyasla çok daha etkili olduğuna ve trambolin egzersizleri ile sadece on dakika içinde otuz dakikalık koşu kadar kalori yakıldığına dikkat çekmekte.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sağlıklı beslenmenin altın kuralı: Evde yemek pişirmek

3. Dengeyi iyileştirir

Trambolin üzerinde zıplarken yapacağınız eğlenceli hareketler aynı zamanda dengenizi iyileştirmenize de imkan sunuyor. Trambolin egzersizleri motor becerilerini güçlendirmenin yanı sıra koordinasyonu da geliştirdiği için daha iyi bir denge kurulmasına yardımcı olmakta. Bu sayede olası düşme, sakatlanma risklerini de en aza indirme konusunda oldukça kritik bir rol üstleniyor.

4. Kemik yoğunluğunu artırır

Yaş ilerledikçe kemiklerin daha kırılgan bir hale geldiği ve kemik yoğunluğunun azaldığı bilinen bir gerçek. Bu nedenle kemik yoğunluğunu artırmaya yönelik egzersizler büyük önem taşımakta. Trambolin egzersizleri kemikleri güçlendirmenin yanı sıra kemik yoğunluğunun da artmasını sağlıyor. Yapılan bir araştırma, trambolinistlerin kalça ve omurgalarında trambolin egzersizleri yapmayan yaşıtlarına oranla daha yüksek kemik yoğunluğu bulunduğuna dikkat çekmekte.

5. Stresi azaltır

Çocukları bir düşünelim. Hoplayıp zıpladıkça ne kadar mutlu oluyorlar, değil mi? Onlar için her zemin zıplamak için bir fırsat; yataklar, koltuklar, çimenler veya trambolin. Trambolin egzersizleri, zıpladıkça kasları önce gerginleştirip sonra serbest bırakarak kan akışının hızlanmasını, kan basıncının düşmesini ve stres seviyesinin azalmasını sağlıyor. Araştırmacılar, yaptıkları bir çalışmada 12 hafta boyunca trambolin egzersizleri yapan katılımcılarda kan basıncında önemli bir düşüş meydana geldiğini ortaya çıkardılar.

6. Esnekliği artırır

Ayak parmak uçlarınızdan omuzlarınıza kadar tüm vücudunuzu hareketlendiren trambolin egzersizleri kasların gerginliğini hafifleterek esnemesini sağlıyor. Yaşınız, kilonuz ne olursa olsun esnekliğinizi artırmak için trambolin egzersizlerini uygulayabilirsiniz.

7. Kalp sağlığını destekler

Tüm vücudu çalıştıran etkili bir kardiyo egzersizi olan trambolin, kan akışını hızlandırarak kolesterol ve trigliserit seviyelerini dengeliyor ve bu sayede kalp sağlığının iyileşmesine destek oluyor. Ayrıca, kalp kaslarını güçlendiren trambolin egzersizleri vücudun kan pompalamak için yapması gereken iş miktarını da azaltıyor; bir nevi kalbin iş yükünü hafiflettiğini söyleyebiliriz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Alaçatı Ot Festivali neden uluslararası olmalı?

Bonus: Detoks etkisi ve selülit giderme

Adeta yer çekimine meydan okurcasına yapılan trambolin egzersizlerinde zıpladıkça vücudun her kası ve tüm hücreler uyarılır. Bu sayede vücuttaki toksinlerden, atıklardan ve diğer istenmeyen maddelerden kurtulmaya yardımcı olan lenfatik sistem devreye girerek doğal bir detoksifikasyon sağlar. Ayrıca, trambolin egzersizleri, lenfatik sistemi uyararak tiroid bezlerini ve depolanmış yağları da harekete geçirir, böylece selülitler yok olmaya başlar.

Hem eğlenceli zaman geçirmek hem çocuklar gibi şen olmak hem de fit kalmak için trambolin egzersizlerine bir şans vermenizi öneririz. Dilerseniz ev ortamında trambolin egzersizleri gerçekleştirmenize imkan sunan mini trambolinlere Uplifers Evde Egzersiz Koleksiyonu’nda göz atabilirsiniz.

Trambolin üzerinde yapabileceğiniz hareketler

Elbette ki trambolin egzersizleri dendiğinde akıllara ilk olarak zıplamak geliyor. Zıplama, trambolin egzersizlerinin temelini oluştursa da sadece bununla sınırlı değil. Birçok yaratıcı ve tüm kaslarınızı geliştirirken fit kalmanıza, sıkılaşmanıza yardımcı olacak hareketler de var. İster zıplayın ister koşun ister squat yapın. Trambolin ile hepsi mümkün. İşte en sık tercih edilen etkili trambolin egzersizleri:

Eller havaya zıpla

Jumping Jacks olarak tanıdığımız bu hareketi trambolin üzerinde yapmak da oldukça kolay. Üstelik tüm vücudunuzu ısıtmak için de en ideal hareketlerden biri. Kollarınızı hafif yukarıya doğru iki eliniz birleşecek şekilde ve ayaklarınızı da sağa-sola iki yana açarak kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Jumping Jacks ile tüm kas gruplarınızı harekete geçirirken tramboline de alışmaya başlayabilirsiniz.

Tek ayak havaya

Özellikle spordan önce vücudu ısıtmak için uygulanan tek ayak havaya hareketini hatırlarsınız, tek fark bu kez trambolin üzerinde. Bu hareketi her ayak üzerinde tek bir kez zıplayarak gerçekleştirebileceğiniz gibi iki kez zıplayıp sonra diğer ayağa geçecek şekilde de yapabilirsiniz. Kollarınızı da ayaklarınızla senkronize olacak şekilde katlayıp hafifçe kendinize doğru çekerken diğer ayağınıza geçiş yapabilirsiniz. Dengenizi geliştirmeniz için de harika bir fırsat olan bu hareket ile kol bacak kaslarınızı da güçlendirebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Cildimizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyan 6 besin

Eğil ve zıpla

Squat yapmanın daha eğlenceli bir yolu olup olmadığını merak ediyorsanız, trambolin sorunuzun yanıtı olabilir. Squatın kendisi yağ yakmak ve şekle girmek için harika bir egzersiz türü iken bir de zıplamayla birleştiğinde neler olabileceğini düşünün. Ayaklarınız öne bakacak şekilde, omuz genişliğinden biraz daha fazla açarak başlayın. Kalçanızı sıkın ve çömelme pozisyonuna gelin, ardından ayaklarınızı havaya kaldırın. Önce eğil sonra zıpka şeklinde devam edeceğiniz bu hareket ile trambolin üzerinde yapacağınız 15-20 squattan oluşan bir set hareket ihtiyacınızı eğlenceli bir şekilde karşılayacaktır.

Koş, koş, koş

<em>kaynak wondermaxi<em>

Koşuya biraz daha farklı yaklaşmaya ne dersiniz? Yürüyüş bandından ya da sokaklardan biraz farklı ama kesinlikle daha etkili bir yöntem: Trambolin üzerinde koşmak. Yapmanız gereken tek şey dizlerinizi tek ayak havaya hareketinden biraz daha yukarıya doğru çekmek ve hızlı bir şekilde diğer ayağınıza geçiş yapmak. Nerede olduğunuzu bir an için unutun ve yerinizde koştuğunuzu hayal edin. Trambolin üzerinde koşarken ne kadar ter atacağınıza ve içinizdeki coşkunun nasıl dışa vuracağına odaklanın.

Kollar trambolinde

Plank egzersizini bu kez trambolin üzerinde deneyebilirsiniz. Kollarınızı trambolin üzerinde sabitleyerek ayaklarınızı zemine paralel şekilde geriye uzatın. Core bölgenizi güçlendirebilir, kas gücünüzü artırabilir ve trambolini farklı bir bakış açısıyla değerlendirebilirsiniz.

Bonus: Zıpla, zıpla, zıpla

Eğlencenin doruklarına varmak ve bunu sporla birleştirmek istiyorsanız doyasıya zıplayarak trambolin üzerinde içinizden geldiğince hareket edebilirsiniz. İsterseniz zıplayabileceğiniz kadar yukarıya zıplayıp içinizdeki gücü keşfedebilirsiniz. 🙂

Kaynak: vuly, bellicon, byrdie

İlginizi çekebilir: Tüm kaslarınızı harekete geçirecek plank varyasyonları

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir