Adını sık sık duymaya başlayacağınız fonksiyonel antrenman vücudunuzun günlük hayattaki hareket potansiyelini artırabileceğiniz, sadece vücudunuzu geliştirmeye yönelik değil, aynı zamanda onu korumaya yarayan bir egzersizler bütünü. Düzenli spor yapmanıza rağmen bavul taşırken acı çektiğinizi, çocuğunuzu kaldırırken dizlerinizin zorlandığını düşünüyorsanız, belki de ihtiyacınız olan şey tam olarak budur.
Fonksiyonel antrenman hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Beril Tarakçıoğlu’nun Functional training nedir? Ne gibi faydaları vardır?” – Fit with Beril yazısına da göz atabilirsiniz
1. Genel prensipler
Kaynağını fizik tedavi uzmanlarının geliştirdiği hareketlerden alan fonksiyonel antrenman insan vücudunun hareket potansiyelini korumaya ve günlük hayattaki performansımızı artırmaya odaklanır. Bir kişi ağırlık çalışması yapmasına rağmen, mutfakta üst raflardan tabak indirirken sıkıntı yaşayabilir. Ya da benzer bir şekilde ayakkabı bağcıklarımıza uzanırken belimizde bir ağrı hissedebiliriz. Yapacağımız her spor bizi günlük hayattaki incinmelerden korumaz. Mesela fitness, ağırlık çalışmaları, crossfit gibi egzersizler vücudun belirli kas gruplarına odaklandıkları için vücudunuzun genel hareket kabiliyetini pek de geliştirmez. Fonksiyonel antrenman ise çok çeşitli kas gruplarına yönelik egzersizleriyle bedeninizde genel bir güçlenme sağlar.
2. Denge
Denge fonksiyonel antrenmanın en önemli unsurudur. Dengeli bir güç, bedenimizin daha az incinmesini ve kapasitesine ulaşabilmesini sağlar. Bu nedenle, fonksiyonel antrenman pek çok denge egzersizi içerir. Başka sporlarla ilgilensek bile fonksiyonel antrenman sporumuzun bir parçası olmalıdır. Böylece dengemiz gelişecek ve uğraştığımız spor dalındaki performansımız da artacaktır. Yoga ve pilatestede bulunan bazı denge egzersizleri fonksiyonel antrenmanda da vardır. Bunları belirli kas hareketleriyle koordine ederek, denge için gerekli olan ince kaslarımızı çalıştırabiliriz.
3. Esneklik
Fonksiyonel antrenman sadece kas gruplarını çalıştırmayı değil, esnekliğinizi artırmayı da hedefler. Günlük hareketlerimiz esnasında faydasını göreceğimiz esneklik çalışmalarıyla, incinmelere ve kazalara da karşı kendimizi korumamız kolaylaşır. Örneğin, karın kası core egzersizlerin yanına ek olarak yapacağınız bacağa yönelik esneme egzersizleri, eğilmelere bağlı oluşan bel problemlerinden sizi koruyacaktır.
3. Egzersize farklı bakış
Fonksiyonel antrenmanda çok tekrar yapmaktan ziyade, hareketi doğru ve hiç bir rahatsızlık duymadan yapabilmek önem taşır. Bu yüzden, hedeflerinizi yaptığınız rutinin sayısından ziyade, vücudunuzu nasıl hissettiğinize vermelisiniz. Fonksiyonel antrenman aynı anda farklı kas gruplarınızı çalıştırdığı için, hareketi doğru yapmadan antrenmanınızdan tam fayda sağlamanız mümkün olmayacaktır. Spora hayatın her alanını rahatlatan ve bizi koruyan hareketler bütünü olarak bakan fonksiyonel antrenmanın yaşadığınız başka sağlık sorunlarınıza da iyi gelebileceği öne sürülüyor. Migren ağrısı, yorgun uyanma, ameliyat sonrası eklem ağrıları gibi durumlarda da fonksiyonel antrenman uzmanlarından faydalanabilirsiniz.
Kaynak
Gaiam Life
GbPersonalTraining
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
“Neden personal training bu kadar etkili sonuçlar veriyor?” – Fit with Beril
Koşu, Crossfit, Muay Thai: Bir antrenman üçlemesi
Etkili ve verimli: Yoğun interval antrenmanları