Genel sağlığınıza ne kadar hakimsiniz: Mini bir soru-cevap yapalım mı?

Şu temel sorulara cevap verebilir misiniz?

  • Gün içinde ne yiyip tüketiyorsunuz? Yemek yeme aralığınız, arada tükettikleriniz, kaç öğün beslendiğiniz…
  • Ne zaman yeme dürtünüz artıyor?
  • Hangi duygu durumları açlığınızı tetikliyor? Mesela bazı insanlar mutlu olduklarında daha çok yeme eğilimi gösterir, genel kanı üzüntü olsa da…
  • Sağlıklı beslenmek sizin için ne demek?
  • Sabahları alarm kurmadan kalkabiliyor musunuz?
  • Çay, kahve, asitli içeçek tüketiyor musunuz? Ne sıklıkla?
  • Sigara içiyor musunuz?
  • Sebze sizin için ne ifade ediyor?
  • Paketlenmiş gıda tüketiyor musunuz?
  • Yorgun musunuz?
  • Sağlıklı olmanın ruh ve zihinle alakalı olduğunu biliyor musunuz?
  • Verdiğiniz cevaplardan değişmesini istedikleriniz var mı?

İlk adım bu soruları cevaplamaktı.
 Şimdi hazırsanız cevapları değerlendirme zamanı.

Bu çalışmada doğru ya da yanlış diye bir şey yok. “Doğrusu budur” gibi bir açıklama da yok, ben sizin cevapları bildiğinizden eminim.
 Sağlıklı bir yaşamın nasıl olabileceğini benden daha iyi bildiğinizden de eminim.
 Bu konuda sayısız denemeniz olduğundan eminim.
 Dengede kalmanızı engelleyen konuların ne olduğunu bildiğinizden de yine eminim.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Metabolizma hızlandıran kahve: ‘Bu kahve yağ yakıyor’

Peki, hepimizin kaçırdığı nokta nedir?

Neyi yapmadığımıza ya da bilmediğimize odaklanıyoruz… “Hangi diyet bana uygun? Hangi spor bana uygun?” diye düşünüyoruz, birisi çıkıp “Bunu ye, şunu yeme” desin istiyoruz, soruları birisi cevaplasın istiyoruz, birisi motive etsin istiyoruz, birisi kim olduğumuzu söylesin istiyoruz…
 O aradığımız kişi aslında sadece ve sadece kendimiziz.

Aslında yukarıdaki soruları doğru cevapladığınızdan emin değilim. Çünkü ben sizin doğrunuzu duymak istiyorum, idealize ettiklerinizi, başkalarının size doğru olduğunu söylediği bilgileri değil.
 Bu sebeple cevaplarınızın sizin cevaplarınız olması önemli.
Bu durum benim için de aynı olabilir. Benim cevaplarımın bir kısmını değerlendirelim mi? Belki ne demek istediğimi size daha net aktarabilirim.

Cevap: Aslında bildiğim/yaptığım doğru ne? Detaylar her zaman çok önemli.
 İki ana öğün besleniyorum. Bunun sağlıklı olduğunu düşünüyorum, insanlar üç ve daha üzeri öğün planlaması yapıyor. Ben böyle yapmıyorum, doğru olmadığını düşünüyorum. Akdeniz tipi bir beslenmem var, tatlı düşkünlüğüm ve hamur işi düşkünlüğüm yok. Fakat sadece et ve sebze yemek üzerine odaklanmıyorum.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Uyurken ağız bantlama nedir, bu tekniğin faydaları ve zararları nelerdir?

Değerlendirme: Genelde iki ana öğün yediğimi biliyorum, çünkü öğünleri artırdığımda insülin seviyemdeki iniş çıkışlar beni çok yoruyor. Fakat sabahları ekmek yediğim için kahvaltı sonrası genelde bir atak geçiriyorum, canım tatlı istiyor. Burada yediğim bitter çikolata ya da kuruyemiş aslında bir ara öğün. Canım isterse beslenme planıma ekliyorum. Yani günlük ihtiyaçlarıma göre esnetebildiğim bir beslenme planım var ve doğrusu öğün planlamasını vücudum yapıyor. Ben sağlıklı gıdaları seçerek onun planlamasını kolaylaştırabilirim.

Cevap: Akdeniz tipi bir beslenme planını sürdürüyorum. Bu doğru, fakat son altı yıldır yaptığım yoğun antrenmanlar sebebiyle tükettiğim et oranında bir artış var. 
Yeme dürtümün tetiklendiği dönemler oluyor, fakat duygu durumu ile kesinlikle bağlantılı değil. Bazı besinleri az tükettiğim dönemler de oluyor.

Değerlendirme: Aslında çok gergin olduğum dönemlerde farkında olmadan kuruyemişi fazla tükettiğim oluyor. Bunu da sağlıklı bir atıştırmalık diye kendimi kandırarak yapıyorum. Bir besin sağlıklı da olsa fazla tüketildiğinde kalori fazlası oluşturur. Doğrusu zihnim, ruhumun duygu durumu ile gelen karışıklığı en az zararla atlatmak için bedenimi bu şekilde koruyor, yönlendiriyor. Kolesterol, kanserojen maddeler içeren fast food gibi gıdaları tüketmek yerine stres dönemindeki yeme dürtüme engel olamıyorsam sağlıklı olanı seçiyorum.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sabah kahvenizi daha sağlıklı ve lezzetli hale getirmenizi sağlayacak tüyolar

Cevap: Yorgun hissetmiyorum tam tersi enerji fazlam var.

Değerlendirme: Bedensel enerjim her zaman yüksek, fakat yorgunluk ruhsal ya da zihinsel olabilir. Doğrusu şu sıralar ruhsal olarak yorgun olduğumu biliyorum. Bu sebeple duygu durum değişikliğine sebep olacak olaylardan kaçınıyorum, gerektiğinde “Hayır!” diyorum.

Sizi siz yapan cevapları kendinizle paylaşmaya hazır mısınız? “Neyi yanlış yapıyorum?” demek yerine “Ben ne yapıyorum?” demeye hazır mısınız? Bu bir “mindset” değişikliğidir.

Sevgiler…

İlginizi çekebilir: Bir şeylerin tadını çıkarmak nedir: Savoring’e hayatınızda yer açın

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir