Gerbera çiçeği bakım kılavuzu

Gerbera çiçeği, anavatanı Afrika olan bir papatya çeşidi olmakla birlikte günümüzde dünyanın her yerinde yetiştirilmektedir. Parlak ve canlı renklere sahip çiçekleriyle ünlü olan gerbera çiçeği bahar ve yaz aylarında çiçek açmaktadır. Çiçeklerinin rengi genelde kırmızı, sarı, turuncu, pembe ve beyaz olan gerbera çiçeğini iç ve dış mekan dekorasyonunda kullanmak mümkündür.

Gerbera çiçeği neşe, sevgi, canlılık ve iyimserlik gibi pozitif duygularla ilişkilendirildiği için çiçek aranjmanlarında da sıkça tercih edilen bir çiçektir. Gerbera çiçeğini evinizde veya ofisinizde dekorasyon amaçlı kullanabileceğiniz gibi evde yetiştirmek için de tercih edebilirsiniz. Evde veya bahçede gerbera çiçeği bakmak için yalnızca birkaç noktaya dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Gerbera çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve gerbera çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Gerbera çiçeği nedir?

Gerbera çiçeği ya da papatyası, canlı renklere sahip harika bir bitkidir. Güney Afrika’ya özgü bir bitki olan gerbera çiçeğine iç mekanda bakmak için besin bakımından zengin ve drenajı iyi bir toprak kullanmak gerekir. Saksıda bakılan çiçekler ilkbahardan yaz sonuna kadar herhangi bir zamanda ekilebilir. Evde bakıldığında 20-40 cm yüksekliğe ve 30-40 cm genişliğe ulaşan gerbera çiçeği bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Bahçe gibi dış mekanlarda da bakılabilen gerbera çiçeğine dışarıda bakarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, bitkiyi kış soğuğundan korumak için korunaklı bir alan yaratmak olacaktır.

Gerbera çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Gerbera jamesonii

Aile: Papatyagiller (Asteraceae)

Türü: Otsu, çok yıllık

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Duvar Dekorasyonları Fikirleri

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 20-40 cm yükseklik, 30-40 cm genişlik

Güneş isteği: Tam, kısmi

Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Nötr, asidik

Çiçeklenme dönemi: Yaz, sonbahar

Çiçek rengi: Kırmızı, sarı, turuncu, pembe, beyaz

Kökeni: Afrika

Gerbera çiçeği nasıl bakılır?

Gerbera çiçeğine ister bahçenizde isterseniz de iç mekanda bakabilirsiniz. Gerbera çiçeğini tohumdan yetiştirmek genelde uzun zaman alsa da üreticilerin satışa sunduğu gerbera fidelerini alarak yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Gerbera çiçeği, doğru yetiştirme ortamı sağlandığında güzel bir şekilde gelişim gösterir. Bitkinizin çok fazla geliştiğini ve gürleştiğini fark ederseniz, daha fazla ışık almasına yardımcı olmak için bitkinin orta kısmında kümeleşen yapraklardan bazılarını kesebilirsiniz.

İç mekanda ve dış mekanda gerbera çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

Işık isteği

Gerbera çiçeği tam güneş ışığı almayı seven bir bitki olsa da aşırı sıcağı sevmez. Özellikle yaz aylarında öğleden sonra havanın çok sıcak olduğu yerlerde gerbera çiçeği dikilen yere dikkat etmek gerekir. Bitkilerinize bahçede bakacaksanız, öğleden sonra gölge olan bir yeri tercih etmelisiniz. Ayrıca bitkilerinizi duvar gibi ısıyı yansıtan yerlerin yakınlarına dikmemelisiniz. İç mekanda baktığınız çiçekler için ise saksıların öğleden sonra güneş görmediği bir yerde olduğundan emin olmalısınız.

Su isteği

Gerbera papatyasını her hafta düzenli olarak sulamak gerekir. Ancak çiçeği aşırı sulamamak adına toprağın üstteki 3-5 cm’lik kısmı kuruduğunda su vermelisiniz. Bununla birlikte gerbera çiçekleri bir yere kalıcı olarak dikildikten sonra ve sıcak ve kuru yaz günlerinde daha sık sulamaya ihtiyaç duyabilir. Gerbera çiçeği kışın ise uykuda olduğu için ayda bir az miktarda kez sulama yeterli olacaktır.

Toprak isteği

Gerbera çiçeği, besin bakımından zengin ve drenajı iyi toprakları sever. Ayrıca toprağın pH seviyesinin 5,5 ila 6,5 arasında olmasını ister. Bundan daha yüksek pH seviyeleri bitkinin yapraklarında sarı çizgilere neden olabilir. PH seviyelerinin çok düşük olması halinde ise yapraklarda siyah noktalar görülebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Giyinme Odanız İçin Dudak Uçuklatan 5 Dolap Tasarımı

Sıcaklık isteği

Gerbera çiçeği aşırı sıcaktan hoşlanmasa da kış soğuğundan korunması gerekir. Gerbera çiçeği, 7 ila 10℃ arası serin havalara karşı dayanıklı olsa da havanın daha soğuk olduğu yerlerde bitkinin kış aylarında korunması önemlidir.

Gübre isteği

Gerbera çiçeğinin ne kadar gübreye ihtiyaç duyduğu, toprağın özelliklerine göre farklılık gösterecektir. Bununla birlikte bitkilerinizin yaz boyu çiçek açması için ayda bir kez suda çözünebilir gübre kullanabilirsiniz. Gübrenin yanı sıra çiçeklerinizi beslemek için köklerin etrafına organik kompost ekleyebilirsiniz.

Gerbera çiçeği nasıl çoğaltılır?

Gerbera çiçeğini tohumdan çoğaltabileceğiniz gibi olgunlaşmış çiçekleri bölerek de çoğaltabilirsiniz. Olgunlaşmış çiçekleri bölmeniz aynı zamanda bitkinin canlı kalmasına ve yaprakların hava almasına yardımcı olur. Gerbera çiçeğinizi köklerini ayırarak şu şekilde çoğaltabilirsiniz:

  • Öncelikle çiçeğinizi çoğaltmak için ilkbaharın başlarını seçin.
  • Çoğaltmak istediğiniz çiçeği topraktan çıkarın. Kökünü iki parçaya ayırarak bıçak ya da bahçe makası yardımıyla kesin.
  • Yeni bir saksıyı esas bitkinin toprağına benzer bir toprakla doldurun. Ardından kestiğiniz kökleri saksıya dikin.
  • Kökleri iyice sulayın.

Gerbera çiçeğinizi bitkinin sürgünlerini kullanarak şu şekilde çoğaltabilirsiniz:

  • Sürgünleri kesmek için yaz aylarını tercih edin.
  • Budama makası ile bitkinin tabanından ya da yan sürgünlerinden kesim yapın.
  • Kestiğiniz yerin kök sistemi geliştirmesine yardımcı olmak için köklendirme hormonu kullanın.
  • Sürgünleri yeni ve drenajı iyi bir toprağa dikin. Toprağa dokunduğunuz zaman kuru hissettiğinizde bitkiyi sulayın.

Gerbera çiçeği neden solar?

Gerbera çiçeğinin solmasının pek çok nedeni olabilir. Ancak öncelikle toprağın nemini kontrol ederek ve güneş ışığının yeterli olup olmadığına bakarak çiçeğinizin neden solduğunu anlamaya çalışabilirsiniz. Sonrasında ise haşereler, sıcaklık ve nem gibi diğer faktörleri kontrol edebilirsiniz.

Gerbera çiçeğinin solmasına neden olan faktörler genel olarak şu şekildedir:

1. Yetersiz güneş ışığı

Gerbera çiçeği, aşırı sıcaklardan hoşlanmasa da güneş ışığına ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bol güneş ışığı, gerbera çiçeğinin canlı görünmesi ve sağlıklı olması açısından önemlidir. Bu nedenle bitkiniz solduysa yeteri kadar güneş gördüğünden emin olmalısınız. Ancak aşırı sıcaklık ve güneş ışığı da bitkinin solmasına neden olabileceği için bitkiyi sabah güneşine maruz kalabileceği ancak öğleden sonra doğrudan güneş görmeyen bir yere koyabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bahar temizliği zamanı: Evinizi temizlemek ve düzenlemek için pratik ipuçları

2. Aşırı sulama

Gerbera çiçeğinin solmasına neden olan en önemli faktörlerden bir tanesi aşırı sulamadır. Bitkiniz sıcak havada soluyorsa ve toprağın kuru olduğunu görüyorsanız, derin sulama yapabilirsiniz. Ancak bitkinizde küf, lezyon ve yapraklarda küçülme gibi durumlar gözlemliyorsanız, aşırı sulama nedeniyle kök çürümesi meydana gelmiş olabilir.

3. Demir eksikliği

Gerbera çiçeğinin alt yapraklarındaki sararma, demir eksikliği nedeniyle meydana gelebilir. Toprakta ya da kullandığınız gübrede demir miktarının yetersiz olması ya da toprak pH’ının 6,2’nin üzerine çıkması bu soruna neden olabilir. Ayrıca hava soğukluğu ya da toprağın ıslak olması da demir emilimini azaltabilir.

4. Örümcek akarları

Yapraklardaki sarı noktalar, örümcek akarlarının bitkinin özsuyunu emdiğini gösteriyor olabilir. Bu nedenle bitkinizin yapraklarında küçük, örümceğe benzer böcekler görüyorsanız, ilaç kullanabilirsiniz. akarların yanı sıra virüsler de yapraklarda sarı lekelere ve halka şeklinde desenlere neden oluyor olabilir. Bu durumda tek çare bitkiyi yok etmek olacaktır.

5. Mantar hastalığı

Gerbera çiçeklerinde mantar hastalığı, çiçeklerde ve yaprakta kadifemsi bir dokuya neden olabilir. Mantar tedavi edilmediğinde bitkinin solmasına ve tüm bitkinin üzerinde grilik olmasına neden olabilir. Bu durumu engellemek için bitkinin hava almasına özen göstermeli ve sulama yaparken çiçeklere ve yapraklara su değmemesine dikkat etmelisiniz. Bitkinizi tedavi etmek için enfekte olmuş tüm kısımları keserek atmanız gerekir. Mantarın yayılmasını engellemek için ise fungisit kullanabilirsiniz. Fungisiti nasıl kullanacağınızı paketin üzerinde yazan talimatlardan öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Cam Güzeli Çiçeği Bakım Kılavuzu

Dağ Palmiyesi Bakım Kılavuzu

Begonya Bakım Kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir