Gönüllüler tarafından hazırlanan deprem yardım platformları

Bildiğiniz üzere, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli, 7.7 ve 7.6 büyüklüklerinde iki farklı deprem yaşadık. Depremin ardından ne yazık ki birçok insanın vefat haberleri gelmeye başladı. Günlerdir tüm Türkiye, arama kurtarma çalışmalarını umutla takip ediyor ve depremden sağ kurtulanlar için seferber oluyor. Bireysel bağışlar, saha gönüllülüğü gibi çeşitli yollarla herkes elinden geleni yapmaya çalışırken, bazıları da depremzedeler için gelişen teknolojiden yardım alarak çeşitli deprem yardım platformları geliştiriyor. Yüzlerce yerli geliştiricinin desteğiyle oluşturulan bu platformların amacı, yardım taleplerinin sağlıklı bir şekilde toplanması… Depremzedelere yardım, destek ve koordinasyon için hazırlanan deprem yardım platformlarını bir araya getirdik.

Arama kurtarma çalışmaları destek platformları

Aşağıdaki dijital platformlarının tamamı, arama kurtarma çalışmalarına bir nebze de olsa da destek sağlayabilmek umuduyla geliştirildi.

1. Enkaz dinleme uygulaması

Enkaz Dinleme platformu, enkaz altındaki kişilerin seslerinin tespit edilmesini sağlamayı amaçlıyor ve internet olmadan da çalışabiliyor. Uygulama linkine buradan ulaşabilirsiniz.

2. Deprem konum

Bildiğiniz gibi depremin ardından birçok depremzede ve depremzede yakını, Twitter aracılığıyla durumlarını bildirdi veya yardım istedi. Bu sayede sayısız insanın yaşamı kurtarıldı… İşte deprem konum da bu sürece destek olabilmek için geliştirilen ve ilgili yardım tweetlerinin konumlarının işaretlendiği bir web sitesi. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Taptaze ve lezzetli: C vitamini deposu tarifler

3. Deprem adres bildirim sayfası

Deprem adres bildirim sayfası, enkaz altında olan kişilerin listelendiği, adres bildirim formu ile veri girebileceğiniz bir web servisi. Bu platform aracılığıyla resmi sivil toplum örgütlerinin hızlı ulaşabilmesi için yardım adresi bildirebiliyorsunuz. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.

4. Adres deprem

Adres Deprem, bir web sitesi üzerinden Twitter’da gönderilen “Yardım Edin” içerikli tweetleri bir araya topluyor ve listeliyor. Böylece yardım ekipleri, talepleri tek bir yerde görüntüleyebiliyor. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

5. Afet haritası

İhtiyaç Haritası’nın afet odaklı platformu afet haritası; Twitter, Instagram, Whatsapp ve çeşitli web siteleri gibi farklı kaynaklardan gelen tüm yardım çağrılarını topluyor ve bu veriyi sahada kullanılmak üzere anlamlı, rafine hale getiriyor. Başka bir ifadeyle, bir harita üzerinden enkazları yoğunluğa göre farklı etiketlerde gösteren bir web uygulaması. Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

6. Deprem haritası

Deprem haritası da tıpkı afet haritası gibi, harita üzerinden enkazları yoğunluğa göre farklı renkli etiketlerde gösteren bir web uygulaması. Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

Depremzede destek ve güvenli noktalara erişim platformları

Aşağıdaki dijital platformlar, depremzedelere destek ve güvenli noktalara erişim sağlamak amacıyla geliştirildi.

1. Deprem.io

Deprem.io da, gönüllü yazılımcılar tarafından geliştirilmiş bir yardım platformu. Hem yardım etmek isteyenleri hem de yardıma ihtiyacı olanları bir araya getiriyor. Bu çok amaçlı web sitesinde enkaz altında olanlar, gıda ve ısınma ihtiyaçları listeleniyor. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

2. Afet bilgi

Afet bilgi, ODTÜ’lü öğrenciler tarafından deprem ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgileri bir araya toplayan bir web sitesi. Sitede geçici barınma ve güvenli toplanma alanları, eşya bağışı imkanı, Kızılay bağış noktaları, önemli telefon numaraları ve web siteleri ile ilgili faydalı yazılar ve bağış noktalarının bilgileri yer alıyor. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ekinezya, soğuk algınlığına iyi gelir mi?

3. Afet bölgesi en yakın noktalar

Afet bölgesi en yakın noktalar, Whatsapp üzerinden konum paylaşıldığında en yakın enkaz noktasını cevap olarak dönen bir bot. Buradan ulaşabilirsiniz.

4. Acil afet barınma / toplanma alanları

Deprem.dev, içerisinde afet barınma ve toplanma alanlarını listeleyen bir web sitesi. Site üzerinden ilgili yerlerin konum ve adres bilgilerine detaylı bir şekilde ulaşılabiliyor. Platforma buradan ulaşabilirsini.

5. Deprem yardım hattı

Deprem yardım hattı, yardım edilmesi gereken konumların harita üzerinde işaretlendiği ve gösterildiği bir web sitesi. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

6. Yardım linkleri

Yardım linkleri, adından da anlaşılabileceği gibi, deprem destek gruplarının listelendiği bir web sitesi. İçerisinde farklı bölgelere ait Whatsapp iletişim grupları, arama kurma gönüllü operatörler; yemek, konaklama, eczane, benzin gibi ihtiyaçlara yönelik iletişim bilgileri yer alıyor. Buradan ulaşabilirsiniz.

7. Başarsoft yardım

Bu deprem yardım harita uygulaması ise harita üzerinde yardım talepleri, yardım konumları, akaryakıt istasyonları gibi seçilebilir katmanlar üzerinden ilgili noktaları sergiliyor. Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Depremzede yakını bulma yardım platformları

Aşağıdaki platformlar, depremzedelerin yakınlarını bulmalarını sağlamak, bu sürece destek olmak amacıyla geliştirildi.

1. Yakınımı bul

Yakınımı bul, ailesinden haber alamayanlar için depremzedelerin götürüldüğü adresleri, isim bilgileriyle birlikte listeleyen bir web sitesi. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

2. Ben iyiyim

Ben iyiyim, deprem bölgesindeki depremzede ve depremzede yakınlarının haberleşmelerini sağlamak üzere geliştirilen bir web sitesi. Deprem bölgesindeki insanlarin durumlarını diğer insanlara bildirmelerini sağlıyor. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

3. Hasta nakil sorgulama

Hasta nakil sorgulama, adından da anlaşılacağın gibi deprem bölgelerinden nakil edilen hastaların listelendiği bir web sitesi. Buradan ulaşabilirsiniz.

4. Deprem kayıp ilan

Deprem kayıp ilan, yine yakınlarını arayanlar için hizmet veren bir web uygulaması. Buradan ulaşabilirsiniz.

Konaklama yardım platformları

Aşağıdaki dijital platformlar, depremzedelere konaklama yardımı sağlama süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla geliştirildi.

1. Misafirim ol

Misafirim ol, misafir olunabilecek yerlerin listelendiği bir web sitesi. Sistemde iki tip kullanıcı var: Ev sahibi ve ihtiyaç sahibi. Bu seçimin ardından platform üzerinden ve iletişim numaralarından karşılıklı görüşme sağlanarak ihtiyaç sahiplerinin misafir edilmesi sağlanıyor. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kusursuz bir cilt için her gün mutlaka tüketilmesi gereken 10 besin

2. Kalacak yer

Kalacak yer, harita üzerinde depremzedelerin ücretsiz olarak konaklayabilecekleri yerleri gösteren bir web uygulaması. Buradan ulaşabilirsiniz.

3. Afet konut

Afet konut, depremzedelere konaklama hizmeti sağlamak üzere çalışan bir web uygulaması. Site üzerinden konaklama hizmeti almak ve vermek şeklinde iki farklı seçenek yer alıyor. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

4. Zor gün dostu

Zor gün dostu da yine afet konut gibi konaklamaya ihtiyacı olan ya da konaklamaya uygun yeri olan kişileri buluşturan bir web uygulaması. Buradan ulaşabilirsiniz.

5. Bir kira bir yuva

Bir Kira Bir Yuva, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İhtiyaç Haritası tarafından, depreminin ardından evini kaybetmiş kişilerle kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen kişileri buluşturmak için başlatılan bir dayanışma kampanyası. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

6. Otelz

Bölgelere göre konaklama seçeneklerini listeleyen bir platform olan Otelz, depreme destek amacıyla bir sekme altında depremzedelere destekte bulunan otel ve konaklama tesislerini listeliyor. Listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer deprem yardım platformları

Aşağıda teknik geliştirme ve farklı konularda, yine depremzedelere destek sağlamak üzere geliştirilen çeşitli platformları bulabilirsiniz.

1. IT deprem yardım discord

IT deprem yardım discord, deprem ile ilgili teknik projelerin geliştirmelerinin yapıldığı discord kanalı. Kanala buradan ulaşabilirsiniz.

2. Jotform

Jotform önemli bilgileri toplayabileceğiniz güçlü formlar oluşturmanızı sağlayan ve zengin özelliklere sahip bir online form oluşturma aracı. Ve bu zorlu süreçte, depremden etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren arama kurtarma, sağlık ve yardım kuruluşlarına destek olmak adına tüm hizmetlerini ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Buradan ulaşabilirsiniz.

3. Uluslararası Nakliyeciler Derneği

Yine Uluslararası Nakliyeciler Derneği de bu zorlu sürece yardımcı olabilmek adına deprem bölgeleri için yardım amaçlı taşımacılık ilanlarını yayınlıyor. Buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Psikolojik ilk yardım: Depremden etkilenen sevdiklerinize yardım etmenin yolu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir