Göz sağlığı dosyası: Basit gibi görünen semptomlar ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Gözlerimiz, rahatlıkla gözlemlediğimiz ve bir o kadar da dikkate almadığımız organlarımız. Bir kızarıklık veya kaşıntı olduğunda geçmesini bekleriz veya erteleriz. Ancak bu ertelediğimiz rahatsızlıkların büyümesini engellemek, onlara gerekli özeni göstermemizden geçiyor.  

Gözler hem kendileri hem de vücudun geri kalanı hakkında aslında çok şey söyler. Semptomlarınızı dikkatle izleyerek nelere işaret ettiklerini görebilirsiniz.

Göz kızarıklığınız varsa ve iki gözünüz de kaşıntılı ve suluysa

Büyük ihtimalle çevrenizde bulunan bir şeye alerjik reaksiyon gösteriyorsunuz. Hemen alerjik reaksiyon verdiğiniz uyarıcıdan uzaklaşın ve doktorunuzdan göz damlası alın. Eğer alerjiniz mevsimselse bir alerji uzmanına görünmelisiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bir iyi hissetme aracı olarak egzersiz: Egzersiz yapmanın 7 pozitif etkisi
Göz sağlığı
<span>gözler hem kendileri hem de vücudun geri kalanı hakkında aslında çok şey söyler <span>

Göz kızarıklığıyla birlikte kalın, kuru ve kaşıntı yapan çapak oluşumu varsa

Konjonktivit’iniz olabilir. Bu, gözün beyaz kısmında görülen şişkinlik ve iltihaptır. Doktora gidip bunun virüs veya bakteri olup olmadığını öğrenmelisiniz. Virüs olması durumunda bir tür göz gribi gibi yayılmaya oldukça müsaittir.  Bakteri oluşumuysa kendiliğinde geçecektir. Bu süreci hızlandırmak için doktorunuz anti-bakteriyel göz damlası verebilir. Gözünüzden bir tür sıvı gelmesi, ağrı ve ışığa karşı duyarlılık göstermeniz durumunda göz doktoruna başvurun.

Göz kapağınızın altında acı veren bir şişlik oluşması

Eğer bu şişlik gözünüzün kenarlarındaysa arpacık olması muhtemel. Arpacık, enfeksiyon kapmış kirpik foliküllerinden meydana gelir. Sıcak bir bezle irinin akmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu çok ağrılı veya etkisizse bir doktora gitmeniz gerekir.

Göz kızarıklığınız varsa, kuru ve kumlu bir his veriyorsa

Muhtemelen kuru göz hastalığına sahipsiniz. bu durumda gözlerinize yeterli nem sağlanmıyordur. Bunun nedeni göz yaşınızın yeterince sulu olmaması veya çabuk buharlaşması, göz kapaklarınızdaki yağ dokusunda problem olması olabilir. Aynı zamanda uzun süreli lens kullanımı, klimalı ortamlarda uzun süre bulunma da kuru gözü tetikleyen unsurlardır. Ekran başında çok vakit geçiren veya çalışan insanlarda görülen bir durumdur. Bu kişilerin göz damlası bulundurmaları gerekebilir.  Beslenmenize Omega-3 içeren gıdaları eklemeyi de düşünebilirsiniz. Kuru göz dikkat edilmesi gereken bir durumdur, ilerlemesi halinde korneanın çizilmesine ve görme kaybına gidebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Etkili bir egzersiz rutini elde etmenizi sağlayacak 4 yardımcı unsur

Göz kızarıklığınız varsa, kuru ve kumlu bir his veriyorsa, kirpik dipleriniz kırmızı ve rahatsız ediciyse

Bu durum yağ dokusundaki kronik bozukluk ya da göz kapağı yangısı olabilir. Günlük bakımla kontrol altına alınabilir. Sıcak bir bezle , birkaç dakikalığına yapılacak kompres kan dolaşımını arttırabilir. Bu bakıma göz yaşartmayan şampuanla kirpik diplerinizi temizlemeyi de ekleyebilirsiniz. Kuru histen kurtulmak için de göz damlası kullanılabilir.

Gözünüze kaçan bir şeyin ardından keskin bir acı veya bulanık bir görüş elde ettiyseniz ve gözleriniz kızardıysa

Hemen doktora gidin çünkü korneanız çizilmiş olabilir.

İlginizi çekebilir: B-12 yetersizliği: Göz ardı ettiğimiz tehlike

Göz problemlerinin işaret ettiği diğer hastalıklar

Göz bebeği etrafındaki gri halka yüksek kolesterole işaret ediyor olabilir.

Belirgin kılcal damar yüksek tansiyonun habercisidir.

Göz bebeğinde ağrı ve göz beyazında kızarıklık eklemiltihabı, bademcik iltihabı, tüberküloz ve frengi gibi hastalıklara işaret ediyor olabilir.

Göz bebeğinin alt ve üstündeki beyazlığın görülmesi tiroit bezlerinin aşırı çalışmasına işaret eder.

İlginizi çekebilir: Göz sağlığınız için faydalı lutein deposu besinler

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Dünyaca ünlü doktor Mark Hyman’dan temel beslenme önerileri

Kaynak:

health.com

thesun.co.uk

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir