Yazın gelmesiyle beraber plajlara geri dönüş ve dış mekanlarda yapılan aktiviteler, kutlamalar hız kazandı. Dışarıda geçirilen tüm bu zamanlarda cildinizi güneş ışığından korumanız büyük önem taşıyor.
The Enviromental Group’un 10. yılı şerefine hazırladığı Sunscreen Guide (Gün ışığı Rehberi) sayesinde doğal güneş kremlerini kolaylıkla öğrenebiliyor ve tüm yaz sezonu boyunca kolaylıkla uygulayabiliyorsunuz. Hazırladıkları detaylı rapor güneş koruyucuların iyi ve kötü yanlarını açıklıyor.
Tüm cilt tiplerine özel olarak seçtiğimiz, hafif yapılı ve yüksek koruyucu özellikteki güneş kremlerini incelemek ve satın almak için tıklayınız.
2007 yılında yayınlanan ilk rehber kitaptan beri, güneş koruyucuları satan şirketlerin ürünlerindeki zararlı etmenleri temizlemek adına büyük aşama kaydettiler. Geçen 10 yıllık süreçte, sadece mineral içeren güneş kremleri satışında %34’lük bir artış yaşandı ve zararlı UVA ışınlarını filtreleyen ürünlerin oranı pazarda %18 arttı. Regülasyonlar ve test standartları daha katı bir hale geldikçe, gelişmeler de giderek artacak gibi görünüyor.
Fakat EWG’nin 1000’den fazla güneş kremi, SPF içeren nemlendiriciler ve dudak koruyucuları üzerinde yaptığı araştırma gösteriyor ki, daha gidilmesi gereken çok yol var. İşte güneş koruyucu alış verişi yaparken dikkat etmeniz gerekenler:
İçindekiler
1. 50 faktör altındaki kremler
EWG’nin analizine göre, Amerikan Sağlık Bakanlığı’na bağlı FDA’in uyarmasına karşın, güneş kremlerinin sadece %10’u 50 faktörün altındadır. Güneş koruma faktörünün değeri, deriye temas eden UVB ışınlarını ne kadar iyi bloke ettiğini anlatmaktadır; fakat vücuttan içeri sızıp cilt yaşlanmasına ve kansere neden olan UVA ışınlarını nasıl koruduğuyla ilgili bir şey söylememektedir.
EWG, yüksek faktörlü kremleri kullanmak yerine 50 faktörün altındaki kremleri kullanıp cilt yandıkça tekrar tekrar sürmeyi öneriyor.
2. Sprey güneş koruyucular
Uygulaması oldukça kolay olmasına karşın, bu güneş koruyucuların sıvıyı püskürtmek için kullandıkları gaz ve koruyucu zerrecikleri solunum yoluyla ciğerlere girerek zarar veriyor.
3. Oksibenzon
Oksibenzon, piyasada bulunan güneş kremlerinin yarısında bulunan bir madde olup deriye hızlıca penetre olmaktadır ve kimyasal bileşimi kan dolaşımında saptanmıştır. Hormon engelleyen bir madde olan oksibenzon, vücutta östrojen gibi davranmaktadır ve endometriozis hastalığı ve yeni doğan bebeklerde normal kilonun altında doğum gibi sorunlarla arasında ilişkisi bulunmaktadır.
İlgili yazı: Güneş’in zararlı etkilerinden korunmak için dikkat edilmesi gereken 5 önemli konu
4. Retinil palmitat
A vitaminin bir formu olan retinil palmitat, deri tümörünün ve lezyonların büyümesini hızlandırmaktadır.
EWG’nin hazırladığı raporu inceleyerek UVA ve UVB koruyuculu ve zararlı kimyasalları içermeyen güvenli güneş kremlerine göz atabilirsiniz.
Kaynak:
mindbodygreen.com