Güvenli pilates yapmak için öneriler

Pilates günümüzde giderek popülerleşen, hem fiziksel hem de zihinsel olarak olumlu etkiler yaratan egzersizlerden biri haline geldi. İster fitness ister pilates olsun, ilk hevesle başladığımız bu trend egzersizlerin hepsinde hızlı hareket edip çabuk sonuç almak istememiz nedeniyle sakatlanmalar yaşanabiliyor.

Pilates özellikle doğru yapıldığında sakatlanmaların aksine, kas-iskelet sisteminde ve omurgada olumlu yönde etkiler yaratmaktadır; ancak doğru ve kontrollü yapmak büyük önem taşımaktadır.
Egzersizler esnasında bedenimizde sakatlanmalara yol açabilecek en riskli alanlar bel, omuzlar veya boyun bölgeleri olabilir. Bu noktada, eğitmeninizin egzersizleri güvenli kılarak doğru uyarılarla yaptırması önemlidir.

Sizin de hareketler konusunda bilinçlenmeniz önem taşımaktadır. Egzersizleri yaparken doğru yapmanız için farkındalığınızı artıracak pilatesin 6 prensibine beraber göz atalım. Böylece güvenli ve farkındalığı yüksek bir şekilde, pilates yapmanın hem keyfine varın hem de sağlıklı yaşam için güzel bir adım atmış olun. Joseph Pilates, etkili ve güvenli pilates yapılması için 6 tane prensibin vurgulanması gerektigi üzerinde durmuştur.

Merkezleme

Pilateste “güç merkezi’’ olarak adlandırılan terim, vücudun merkezini simgelemektedir. Egzersizler sırasında güç merkezindeki kasların aktif olması ve egzersiz hizalamalarının da bunun çerçevesinde yapılması önem taşımaktadır. Eğitmenin bunu birkaç kere göstermesi ve hatırlatmasıyla bile, grup derslerinde ögrenciler düzenli olarak doğru pozisyonlamaları yapmayı kendileri de zamanla öğrenebilirler. Merkez bölge fotoğrafı, aşağıda daha net bir şekilde görülmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Vegan yemekleri: Tüm öğünleriniz için sağlıklı ve pratik öneriler

Merkezleme1

Nefes

Nefes kelimesinin Latince’den gelen “ inspritus” kökeni ,“ruhu içine almak” anlamına gelmektedir. Sağlık durumu nefes alışımızı etkilediği gibi, ruh halimiz de nefesimizi etkilemektedir. Bu nedenle derslerimde günlük ruh hallerine göre öğrencilerimde günden güne değişen farklı derinlikte nefes alışverişlerini rahatlıkla gözlemleyebiliyorum.

Nefes pilateste, hareketleri birleştirmede ve sabitlemede kullanılmaktadır. Doğru nefesler gövdeyi sabitler ve yanal nefes sistemi , göğüs kafesinin hareketi ile aktif ve en derindeki karın kaslarının düzenli çalışmasına yardımcı olur. Pilatesle yapılan düzenli egzersizler, günde binlerce defa farkında olmadan aldığımız nefesleri daha bilinçli halde almamızı sağlar.

Pilates nefes

Düzgünlük (Kesinlik)

Pilateste her hareketin bir yapılma amacı vardır. Hareketi doğru yapmak için verilen her ipucu, önem taşımaktadır. Pilateste hareketlerin doğru formatta, fakat az sayıda yapılması daha verimli sonuçlar vermektedir. Çünkü hareketlerdeki doğruluk kasların optimal düzeyde çalışmasını sağlamaktadır.
Örneğin matta calışırken, öğrencilerde en çok görülen hata omurgayı düz bir şekilde mata bastırma çabasıdır. Pelvisin ve omurganın, doğal pozisyonda kalarak egzersizlerde alışkanlıkların kazandırılması önem taşımaktadır. Bu nedenle, eğitmenlerin öğrencilerini bilgilendirmeleri de önemlidir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sporda yeni bir boyut: AquaJog®

Pilates eğitmeni

Kontrol

Pilatesin akıl, beden ve ruh üzerinde tam kontrolü sağlamak için ifade ettiği terim kontrolojidir. Kontrolsüz yapılan hareketler ağrı ve sakatlanmalara yol açabilir. Herkesin bedeninin hareketlerde yapabileceği açı farklıdır; bu nedenle eğitmenin belli bölgelerdeki kontrol hissini öğrencilere anlatarak hareketi yapabilecekleri açıları kontrollü ve sağlıklı bir şekilde yapmalarını aktarmış olması önem taşımaktadır. Örneğin, belin korunması gereken bir durumda eğitmenin sadece  “Bacağını kaldır” komutu vermek yerine “Karnın içerde ve belin düz olduğu sıkışmadığı noktaya kadar bacaklarını kaldır.” diyerek detaylı yönlendirmesi her bireyde ayri ayri fark yaratan sonuçlar doğurabilir. Pilateste kontrol çok önemlidir.

Konsantrasyon

Kendimizi vermeden yaptığımız hareketler değerinin yarısını kaybeder. Öğrencilerin konsantre olarak yaptığı hareketlerde daha hızlı ilerlediğini zaman içinde gözlemledim. Bazı spor psikologlarına göre, hareketlerin %50’si zihinseldir; yani hareketlerin yarısı zihnimizde yapılmaktadır. Bu noktada eğitmene oldukça önemli bir görev düşmektedir. Öğrenciyi günlük zihinsel yorgunluklardan arındırıp sınıfa konsantre etmek icin nefes ve ısınma calışmaları ile derse başlayıp, hareketler esnasında öğrencinin anlayacağı dilde hareketleri yaptırması, örneklemeleri günlük hayata indirgemesi önem taşımaktadır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kimyasal temizlik ürünlerinin zararlı etkilerinden korunmak için 3 basit temizlik yöntemi

Akıcılık

Pilateste hareketlerin  akışı, hareketler arasında geçiş ve bağlantı yapılarak sağlanır. Hareketlerin bağlantısı ile oluşan akıcılığın kalitesi şiirsel bir yapım saglar, stresi uzaklaştırır ve hareketler egzersizden çok dans etmek gibi görünür. Bu nedenle eğitmenlerin öğrenciler için, hareketleri kısımlara ayırarak adım adım ileriye taşıması, akıcılık prensibine katkıda bulunmuş olur.

Pilates dersi

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir