Hamilelik döneminde yoga ne işe yarar: Bilmeniz gereken 5 ipucu

Hamilelik dönemi, kadın bedenini olağanüstü değişimlerden geçirerek, hem ruhsal, hem de fiziksel olarak onu yeni bir döneme hazırlayan bir süreç olarak nitelendirilebilir. Anne adayının bedeni, bebeği ile birlikte her geçen gün biraz daha farklılaşır. Fiziksel olarak geçirdiği bu büyük dönüşümü ise, onu anneliğe hazırlayan hormonal değişimlerle desteklenir.

Yatakta yapabileceginiz egzersizler leg lift for butt galeri

Yani fiziksel olarak değişen kadın bedeni içeriden ise sürekli olarak hormonal değişime uğramaktadır. Tüm bu farklılaşmanın yarattığı ruhsal dönüşümü ise kabul edebilmek çoğu kadın için zorlu bir süreç olarak nitelendirilebilir. İşte bu noktada anne adayları desteğe ihtiyaç duyar. Yoga çalışmaları ise farklı yönleri ile bu desteği sağlayabilir. Eğer gebelik dönemi için bu desteğe ihtiyacınız var, ancak hamile yogası tam olarak nasıl bir şey bilmiyorsanız, aşağıda sıraladığım 5 ipucu tam size göre olacaktır.

Doğum şekliniz hamile yogasına katılıp katılmamanızı belirlemez 

Hamilelik döneminde alınan yoga dersleri, temelinde anne adayına destek sağlayabilmek, onu doğum şekli ne olursa olsun, yolculuğunda bir parça daha rahatlatabilmek üzerine kurgulanır. Hamile yogası, genel olarak doğumu kolaylaştırmak odaklı olarak algılansa da, gebelik süreci, doğuma hazırlık ve bebeği beslemek olmak üzere 3 ana dala ayrılır diyebiliriz. Yani doğum şekliniz ister sezaryen, ister vajinal doğum olsun, hamile yogası derslerine katılabilir; bebeğinizi oksijenle besleyerek, onu dinlemeyi ve onunla iletişim kurmayı öğrenebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kakaolu Muhallebi Kaç Kalori?

Uygulaması zor hareketler içermez 

Normal yoga çalışmalarını görerek, hamile yogası derslerinden uzak durmanıza gerek yoktur. Daha önce hiç yoga deneyimi olmayanlar rahatlıkla bu çalışmalara katılabilir. Zira çalışmaların odağı bedeni sadece güçlendirmek üzerine değil, bedensel şikayetlerinizi desteklemek, sizi nefesinizle aşina ederek sakinleştirmek, bebeğinizi oksijenle beslemek ve onun hareketlerini ve isteklerini dinleyebilmek üzerine kurgulanır. Yapılan hareketler basit, ancak nefes ile birlikte uygulandığında da oldukça etkilidir.

Fiziksel şikayetlerinizi azaltmanıza yardımcı olur  

Yatakta yapabileceginiz egzersizler leg lifts galeri

Hamileliğin 14. haftasından itibaren doktorunuza danışarak katılabileceğiniz hamile yogası derslerinde, hamilelik döneminizle ilgili olan bel ağrısı, ödem, kabızlık, nefes darlığı, siyatik ve uykusuzluk gibi şikayetlerinizi minimuma indirmeniz ve bu değişime daha kolay ayak uydurmanız mümkündür.

Paylaşım alanı açarak anneliğe hazırlar 

Hamile yogası dersleri sadece bedensel egzersizlerden oluşmaz. Birlikte yoga yaptığınız anne adayları ile sohbet etme imkanı sunarak, öncelikli olarak gebelik sürecinin her bir kişi için eşsiz ve farklı bir deneyim olduğunu fark etmenizi sağlarken, ortak sorunlarınızı paylaşmak ve birbirinize gerek hamilelik sürecinde, gerekse devam eden annelik sürecinde destek olmanız için bir alan açar. Unutulmamalıdır ki anne adayı için fiziksel olarak rahatlamak önemli olduğu kadar, hormonal değişimlerle beraber gelen ruhsal gelgitler ile, annelikle ilgili oluşabilecek her türlü endişeyi kolaylıkla atlatabilmek de oldukça önemlidir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Nutrasötik gıda takviyeleri: Ne zaman, nasıl kullanılmalıdır?

Vajinal doğuma hazırlayacak çalışmalar da içerir 

Anne ve bebeğin doğum şekli tercihi ne olursa olsun, bu çalışmalarda anne adayı bedenini fark etmeyi ve onu dinleyerek hareket etmeyi öğrenir. Rahim bölgesinde halihazırda var olan annelik bilgisini keşfedip daha sezgisel davranmayı öğretir. Bunun yanı sıra eğer doğum şekli vajinal doğuma doğru odaklanıyorsa, yapılan nefes çalışmaları ile perine bölgesini tanıyıp, doğum esnasında bedenini gevşek tutabilmeyi deneyimletir. Aktif bir doğumun hangi pozisyonlarda daha iyi ilerleyebileceğini hissedebilecek sezgisel ve aynı zamanda fiziksel bilgiyi size sağlar. Bedeni doğum anına hem fiziksel, hem de sezgisel olarak hazırlar.

Hamile yogası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, ya da kafanıza takılan sorular var ise, Instagram hesabımdan ve www.cevikmaymun.com adresinden bana ulaşabilir ve birlikte bir deneme dersi yapabiliriz ya da bulunduğunuz çevredeki bir yoga stüdyosunda bir deneme dersine katılabilirsiniz. Yolculuğunuz hayırlı olsun!

Fotoğraflar: Yoga Journal

İlginizi çekebilir: Senin meditasyonun hangisi: Bilmeniz gereken 8 farklı meditasyon yöntemi

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir