Uygulamanıza rehberlik etmesi, içsel gücünüzü oluşturmanız ve çoğu yoga severin yapmak istediği asana olan handstand’i doğru bir şekilde uygulamak için bu dört adımı kullanabilirsiniz.
On bir yıldır yoga yapan, sekiz yıldır aktif olarak yoga öğreten bir hoca olarak sizlere açık yüreklilikle “Handstand yapmak elbette ki kolay olmuyor” diyebilirim. Bir kısım uygulayıcılar ya hiç çaba harcamadan ya da yanlış uygulama teknikleriyle çalışıp bu tarz duruşları imkansız gibi algılama, aşırı korkup bu tarz duruşlara karşı içsel bir direnç geliştirme veya bu duruşları kötülemek gibi bir tutum geliştirebiliyorlar. Tabii ki bunlar doğru değil. Herhalde ters duruşları kendi uygulamama yerleştirmem ve onları içselleştirmem yoga yolumun başlarında iki yılımı almıştır. Bunun için elbette fazlaca yoga uygulaması yapmak şart. Ancak uygulamanın yanında doğru tekniklerle çalışmak çok daha önemli. Eğer doğru tekniklerle çalışırsanız sanıldığı kadar zor ya da korkutucu bir duruş değil.
Uplifers okuyucuları için bu 4 adımda planladığım handstand hareketlerini düzenli bir şekilde son basamağa gelene kadar uygulayabilirseniz inanıyorum ki bu alanda mesafe kat edecek ve hedefinize ulaşabileceksiniz.
Öğrencilerime söylediğim gibi asana sadece görünen tarafı, görünmeyen kısımda korkuları, dirençleri aşıp güçlenmek, kendine güvenmek ve inanmak yatıyor.
İçindekiler
Handstand’i yapmanın 4 adımı
1. Ellerin yere köklenmesi : Uttanasana
Görselde görüldüğü üzere parmak ve avuç içlerinizin yeri iyice kavrayıp, kolların düz bir şekilde olması önemli. Daha sonra vücut ağırlığınızı ellerin üzerine doğru taşımayı çalışın. Bu şekilde omuzlar bir tık el bileklerini geçiyor. Eğer el bilekleriniz çok güçsüz ise öncesinde muhakkak el bileklerinizi güçlendirici egzersizler yapmalısınız. Bacaklarınızı düz bir şekilde açamıyorsanız dizleri bir miktar bükebilirsiniz. Nefes alıp vererek 3 – 5 tekrar yapabilirsiniz.
2. Havaya adım atma: Urdhva Prasarita Eka Padasana
Bu adımda elleri yere kökleyip, vücut ağırlığınızı öne veya yere doğru verdikten sonra daha güçlü olduğunu düşündüğünüz bacağınızı nefes alırken yukarıya doğru kaldırın. Kaldırılan bacağın kalçası yana doğru rotasyona girecek şekilde olmalı. Bunu yaparken yukarıdaki bacağın düz durmasına dikkat edin. Eğer bacaklarınız yeterince esnek değilse bu pozdan önce esnemeye ve ısınmaya yönelik egzersizler yerinde olacaktır. Kollar 1. adımda olduğu gibi yine düz olmalıdır. Bu poz içinde de 3 – 5 nefes arası kalabilirsiniz.
3. Yukarıya doğru sıçrama: L Handstand
2’nci görseli başarı ile uygulama noktasına geldiyseniz yukarıya kaldırdığınız bacağı birkaç kez omuzların üzerine sabitlemeye çalışın. Bu şekilde kalça, omuzlar ve bacak tek bir hatta dengeye gelmelidir. Bunun için yerde duran ayağın parmak uçlarına gelip ufak hareketlerle sıçramak yerinde olur. Eğer çok fazla sıçrarsanız geriye doğru dengenizi kaybedip düşebilirsiniz ki bu da insanları en çok korktukları konudur. Bu tarz çalışmalar acele etmeden, kontrollü, aklın değil bedenin zekasına güvenmeyi gerektirir. Dolayısıyla başlangıçta dengeyi bulana kadar yerdeki ayağınızın parmak ucunda nefes alıp vermeyi sürdürerek minik minik sıçramalar yapmak yerindedir. Bakışlarınız iki elin orta noktasından bir tık ilerde olmalıdır.
Handstand
Yukarıya doğru ilk önce ulaşan bacağınızı eller, omuz ve kalça hattında tek bir hizaya getirdiyseniz geriden gelen (yerde olan) bacağınızı da yukarıda duranın yanına getirin. Bunu yaparken bakışların yeri değişmeden, nefes alıp vermeyi sürdürerek ellerin üzerindeki dengeyi korumaya çalışın. Eğer bu basamak sizin için zor geliyorsa uygulamanızın içine bolca güçlendirici egzersizler ekleyebilirsiniz. Güçlü bir core gücü sizi her anlamda yukarıya kaldıran bir etki yaratır. 3 – 5 saniye bile bu pozda durmak için yeterlidir.
Unutmayın yoga demek sadece asana demek değildir. Güçlü ve zor asanalar kendimizi test etmek için kullandığımız araçlardır. Aynı zamanda içimizdeki çocuksu yanı ortaya çıkarır.
Bu alanda daha fazla çalışmak, ilerleme kaydetmek isterseniz 6 Mayıs’taki Ters Duruşlar ve Kol Dengeleri workshopuma katılabilir veya [email protected] ‘a mail atarak bire bir seanslar alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Direnci yenme sanatı: Meditasyon