Eğer spora başlamaya karar verdiyseniz “Hangi spor bana uygun” diye merak ediyor olabilirsiniz. Yaptığınız sporun türü ne olursa olsun, düzenli egzersizin sağlığınız üzerinde sayısız faydası olduğunu muhtemelen biliyorsunuz. Düzenli egzersiz kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur; depresyon, stres ve kötü ruh halinin üstesinden gelmenizi sağlar. Elbette fiziksel koordinasyonunuzu da artırır, kilonuzu korumanıza veya ideal kilonuza ulaşmanıza katkıda bulunur.
Tüm bunlar bir kenara, kendiniz için doğru spor türünü seçmeniz de büyük önem taşır. Aksi takdirde spordan keyif almayabilir, onu alışkanlık haline getiremeyebilirsiniz. Dolayısıyla sizi hedeflerinize ulaştırabilecek ve yaparken keyif alacağınız bir spor türü seçmelisiniz. Peki ama nasıl? Yapacağınız spor türüne karar verirken, karşınıza evde yapılabilecek spor dalları, en iyi spor dalları gibi birçok seçenek çıkacak. Kendinize uygun doğru sporu seçmek için yazımızı okumaya devam edin. İşte “Hangi spor bana uygun” demeden önce göz önünde bulundurmanız gerekenler.
İçindekiler
Hangi spor bana uygun?: İhtiyacınıza göre bir seçim yapın
Doğru sporu seçmek için her şeyden önce ihtiyaç ve beklentilerinize dikkat etmelisiniz. Eğer sakin ve dengeli bir ruh hali elde etmek, bunu koruyarak hareket etmek istiyorsanız basketbol, voleybol, futbol gibi yüksek efor gerektiren spor türlerini yapmak için kendinizi zorlamayın. Bu durumda yoga, pilates, golf, yürüyüş, kaya tırmanışı gibi egzersiz türlerine yönelmeniz daha iyi olabilir. Veya tam tersi yoğun eforun size iyi hissettirdiğini düşünüyorsanız futbol, tenis, koşu, eskrim gibi herhangi bir hızlı spor türü size mükemmel bir şekilde uyacaktır. Sadece neyi tercih ettiğinizi düşünün: Bireysel ya da takım oyunları!
Hangi spor bana uygun?: Size zevk veren sporu seçin
Çeşitli nedenlerle spor yapmak isteyebilirsiniz, ancak doğru sporun size zevk vermesi gerekir. Yalnızca bir sporu yaparken keyif alıyorsanız istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz; unutmayın. Antrenman sırasında rahat hissetmek de son derece önemli, bu nedenle spor kıyafetlerinizin üzerinize doğru şekilde oturması gerekir. Ayakkabılarınıza ise özellikle dikkat etmelisiniz. Yürüyüş veya kaya tırmanışı yapmak istiyorsanız, doğru yürüyüş ayakkabılarını veya botlarını seçin. Spor salonunda antrenman yapacaksanız veya koşmaya başlayacaksanız, bunun için tasarlanmış spor ayakkabıları inceleyin ve mükemmel olanı alın.
Hangi spor bana uygun?: Yaşam tarzınızı düşünün
Büyük olasılıkla zamanınızın çoğunu iş yerinde geçirdiğiniz için her zaman meşgulsünüz; dolayısıyla spora başladığınızda bunun günlük rutininize uygun olması gerekiyor. Bu nedenle, kararınız mesleğinizle de yakından ilişkili. Antrenmanınız için en uygun zamanın ne olduğunu ve yeni hobinizin rutininize uyup uymadığını düşünün. Ayrıca birkaç spor türünü deneyebilir ve size en uygun olanı seçebilirsiniz. Veya arkadaşınla çalışmak istiyorsanız bu zamanı onunla koordine etmelisiniz.
Hangi spor bana uygun?: Fitness ve sağlık koşullarınızı göz önünde bulundurun
Herhangi bir sağlık sorununuz veya sakatlığınız varsa, düzenli spor yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışın. Bazı durumlarda, doktorunuz sizin için doğru spor türünü önerebilir. Ayrıca, kararınızı kesinlikle etkileyecek olan fitness seviyenizi ve hedeflerinizi değerlendirin. Fazladan kalori yakmak ve formunuzu korumak istiyorsanız daha aktif spor türlerini seçin. Sağlıklı kalabilmek ve çok yorulmadan spor yapmak istiyorsanız yoga, pilates, yüzme gibi sporlar sizin için daha uygun olabilir.
Tercih edebileceğiniz en iyi spor dalları hangileri?
Yukarıdaki noktaları gözden geçirdiğinizde kendiniz için en uygun spor türüne karar vermeniz daha kolay olacak. Peki hangi spor dalları arasından seçim yapmalısınız? Bisiklet, tenis, yüzme gibi spor türleri yaz aylarında dünya çapındaki yarışmalar aracılığıyla sıklıkla spor gündemine giriyor. Yine de çoğu genç insan basketbol, futbol veya voleybol gibi zamanla bazı vücut bölgelerinde gerginlik yaratabilen ve sakatlıklara yol açabilen yüksek etkili sporları tercih ediyor.
Oysa yüzme, pilates, yoga, golf, kürek gibi ergenlikten ileri yaşlara kadar herkesin güvenle yapabileceği egzersiz türleri de var. Kısaca aslında en iyi spor dalları, size ömür boyu tadını çıkarabileceğiniz faydalar sunmalı. Eğer siz de hangi yaşta hangi spor, merak ediyorsanız; aşağıda sizin için faydalarını bir araya getirdiğimiz spor türlerinin her yaşa hitap ettiğini belirtelim. İşte deneyebileceğiniz ve aralarından seçim yapabileceğiniz en etkili ve güvenli egzersiz türleri.
En iyi spor dalları: Yüzme
Yüzme sadece dünya sahnesinde izlenmesi gereken en popüler sporlardan biri değil, aynı zamanda hayatın her aşamasında en çok tavsiye edilen egzersizler arasında yer alıyor. Herhangi bir spor kadar etkili olan yüzmeyi, vücudunuzu koşu kadar zorlamayan bir yarış olarak düşünebilirsiniz. Üstelik yüzücülerin, en iyi egzersizlerden birini yaparken sakatlanma riskleri de diğer spor türlerine kıyasla bir hayli azdır. Bunun nedeni, suyun vücut ağırlığını desteklemesi, iskelet üzerindeki stresi sınırlaması ve aynı zamanda kasları oluşturan ve tonlayan doğal bir direnç sağlaması. Yüzme, kardiyovasküler bir egzersiz; bu yüzden kalbi güçlendirir, esnekliği artırır ve diğer egzersizler tarafından genellikle göz ardı edilen kasları çalıştırır.
Yaş aldıkça ve fitness yeteneğiniz değiştikçe, bunların hepsi size çeşitli avantajlar sağlamaya devam eder. Düşük yaralanma riski, aktif bir yaşam tarzı içerisinde zorlanmayacağınız anlamına gelir ve yaşam boyu yüzmeye devam etmemeniz için hiçbir neden yoktur. Üstelik yüzme, fiziksel faydalarının yanı sıra size bir tür meditasyon sunar, stresi azaltır ve duygusal sağlığı destekler.
En iyi spor dalları: Bisiklet
Bisiklete binmenin sağlığınıza faydalarını deneyimlemek için bir Avrupa ülkesini baştan sona bisikletle dolaşmak zorunda değilsiniz. Yaş aldıkça bu spordan vazgeçmeniz de gerekmiyor. Yüzme gibi bisiklet de vücuda çok az yük bindirir ve kıkırdak veya bağları yıpratmaz. Aynı zamanda kasları güçlendirir ve tonlandırır, esnekliği ve hareketliliği geliştirir, dayanıklılığı artırır. Dolaşımın yanı sıra gelişmiş akciğer ve kalp fonksiyonu ile de yakından ilişkilidir. Yüzmeye çok benzer şekilde stres, kaygı ve depresyon gibi durumları azaltarak ruhsal sağlığınıza da katkılar sağlar.
Bisiklete binmek sizi aktif olarak insan ve araç trafiğine maruz bırakır. Bu noktada güvenliğin büyük önem taşıdığını unutmayın ve şehirde bisiklet sürerken kask takmak, parlak renkler giymek, bisikletinize ışıklar ve reflektörler eklemek gibi gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun.
En iyi spor dalları: Tenis
Tenis, her yaşta yapabileceğiniz rekabetçi bir spor türüdür. Hem aerobik hem de anaerobik egzersiz olarak harikadır; bacak gücünü geliştirir ve koordinasyonu, çevikliği, dengeyi artırır. Yüksek efor gerektiren bir spor olduğu için vücudunuzda zamanla yıpranmalara neden olabilir. Yıllar geçtikte teniste daha iyi gale geldiğinizi fark etmeniz ise kaçınılmazdır. Bununla birlikte tenis, siz yaş alsanız bile kalbiniz, esnekliğiniz, dengeniz ve koordinasyonunuz için uygun bir egzersiz olmaya devam eder.
En iyi spor dalları: Yoga
Yoganın amacı hem zihinde hem de vücutta güç, farkındalık ve uyum oluşturmaktır. Yoga aynı zamanda evde yapılabilecek spor dalları arasında sayılabilir. Bu nokta videolardan veya online derslerden yardım alabilir veya yoga sınıflarına katılabilirsiniz. Farklı varyasyonları olan bu egzersiz sisteminde seanslar tipik olarak nefes egzersizleri, meditasyon ve çeşitli kas gruplarını çalıştıran ve esneten duruşları içerir.
En iyi spor dalları: Pilates
21. yüzyılın en iyi egzersiz sistemi olarak gösterilen pilates, vücut kontrolünü amaçlar. Pilates yaparken herhangi bir hareket sırasında tüm vücudun farkında olunması, kusursuz duruşun sağlanması beklenir. Diğer egzersiz türlerinde ihmal edilen pek çok kas grubunu pilates hareketleri ile çalıştırmak ve kuvvetlendirmek mümkün. Üstelik her yaşta yapılabilir ve farklı fiziksel özelliklere de uyarlanabilir.
Hangi sporu yaparsanız yapın, önemli olan istikrarlı olmanız. Sporu alışkanlık haline getirerek yaşamınızdaki hareketi artırabilir, sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Uplifers Evde Egzersiz koleksiyonunu incelemek için tıklayın.
İlginizi çekebilir: Evde spor yapmanızı kolaylaştıracak online egzersiz videoları ve mobil uygulamalar