Hangi yoga stili senin için daha uygun: Bilmeniz gereken 6 yoga stili

Yoga pratikleri özünde hepsi aynı amaçla oluşturulmuş olsa da, farklı bedensel ihtiyaçlar ve durumlar için içeriklerine ve poz çeşitlerine kadar bir çok alanda farklılaşır. Hayatında ilk defa yoga yapacak biri ise, bilmeden girdiği bir yoga dersi, dersin onun zevklerine uygun olmamasından ötürü tamamen yogayı hayatından çıkarmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra, bedenin ihtiyaçları her gün değiştiği için, farklı zamanlarda farklı pratikleri içeriklerini bilerek harmanlamak, iyi bir yoga pratiğinin temelini oluşturabilir.

İşte aşağıda kendinize uygun yoga pratiğini bulmanıza yardımcı olacak bir grafik:

Öncelikli olarak kendinize sormanız gereken soru, yoga pratiğinin ritmi ile ilgili ne beklediğiniz. Yani ter atmak, sınırlarınızı zorlamak mı istersiniz yoksa daha sakinleşerek derinleşmek sizin için daha mı uygun?

Vinyasa Yoga, Bikram Yoga ve Ashtanga Yoga ter atmak ve hızlı ritmle pratik yapmak isteyenlerin tercih edebilecekleri yoga tipidir. Gelin bir de bunları tek tek ele alalım.

Vinyasa Yoga

Birbirine bağlı, akışkan ve nefes-hareket senkronizasyonunu içeren bir pratiktir. Pozlar birbiri ardına anlamlı ve akışkan bir şekilde dizilir. Koreografik bir poz dizilimine sahiptir. Tek nefes,tek harekete bağlı olduğu için oldukça yüksek tempolu olabildiği gibi, günümüzde vinyasa akış serileri içinde de duraksanan anlar da pek hayli mevcut.

Bikram Yoga

Diğer bir adı da Sıcak Yoga olan bu yoga pratiği içinde, 26 adet sabit poz bulunur ve pozlar birbiri ardına 40C’ ye dek ısıtılmış bir salonda gerçekleştirilir. Pozlar yüksek sıcaklıkta bir ortamda gerçekleştirildiği için, bedenin gevşeme ve esneme aralığı sıcaklıkla birlikte çok açılır. Eğer rutinden hoşlanıyor ve sıcağı seviyorsanız, Bikram Yoga’yı denemenizi tavsiye ederim.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga gibi belirli pozların ardarda dizilmesi ile oluşmuştur. Poz serisi Vinyasa’dakinin aksine değişmez. Pozlar yine akışkan bir şekilde birbiri ardına dizilmiştir. Temel seriler birbirinin ardına akıcı bir şekilde yerleştirilerek pratik edilir. Sıkı bir pratiktir. Özellikle esneme ve nefes kontrolünü oldukça artırır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yazın enerjisi sarsın bedenini: Daha mutlu, zinde ve formda bir yaz için etkili öneriler

Bu yoga tiplerinin karşısında, ter atmadan, her bir pozda uzun süreli kalınabilen, kalp ritmini artırmadan esneten ya da vücudun tonusunu şekillendiren yoga tipleri de mevcuttur. Eğer terlemek sana göre değilse aşağıdaki pratiklerden birini deneyebilirsin.

Restoratif&Yin Yoga

Yin yoga pratiğinde uygulanan bir derste, poz sayısı diğerlerine göre oldukça azdır. Ancak her bir pozda, 5 ile 10 dakika arasında kalmak pratik edilir. Pozda adım adım derinleşerek, nefesle birlikte derin gevşeme haline geçiş pratik edilir. Diğer yoga stillerinin aksine ayakta hiç bir poz içermez, tüm pozlar yerdedir. Oldukça yavaş, sinir sistemini sakinleştiren bir pratiktir.

Hatha Yoga

Hatha yoga, vinyasa ve ashtanga yogadaki pozları içinde barındırır. Ancak her bir poz tek nefeste değil, bir kaç nefes kalınarak pratik edilir. Vücudun büyük kas gruplarını oldukça çalıştıran bir pratiktir. Ancak vinyasa ve ashtangaya göre daha yavaş tempolu olduğu için terlemekten çok hoşlanmayanlar için ideal olup, vücudu oldukça geliştirir. Her bir pozun içinde de o pozun şekli, yani elin, kolun,bacağın kalçanın vs. bulunması gereken yerler hakkında yönlendirmeler yapılır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bütünsel (holistik) beslenme nedir: Herkese uygun tek reçete

Iyengar Yoga

Iyengar yoga, bol bol yardımcı malzeme kullanılarak, her bir pozun en mükemmel haline girmeyi, pozdaki hizalanmayı oldukça yoğun bir şekilde araştıran yoga çeşididir. Hatha yoga prensiplerinden yola çıkmış olup, herhangi bir iyengar yoga dersinde, blok,kemer,sandalye,geniş yastıklar gibi yardımcı malzemeleri bol bol kullanacağınız kaçınılmazdır. Yardımcı malzemeler poz hizalarını daha doğru kurmaya ve pozu daha derinden bedene yaymayı amaçlar. Ayrıca yaşlılık ya da belirli tip bir hastalığın varlığı durumlarında, yardımcı malzemelerle terapi amaçlı pozlar da yapılabilir.

Her ne olursa olsun, sana uygun pratiği bulup, bu yolculuğa çıkabilirsin. Yoga hakkında daha detaylı bilgi almak, merak ettiklerini araştırmak istersen www.cevikmaymun.com ya da instagram/cevikamymunyoga sayfalarımı ziyaret edebilir, dilediğin ortamdan bana ulaşabilirsin.

Sevgimle…

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir