Hareketsizlikten kurtulun: Aktif bir yaşam için ne yapmalıyız?

Günümüzün en büyük problemlerinden biri sedanter yaşam. Özellikle iş hayatında çoğumuz hareketsiz masa başı çalışıyoruz. Gün içerisinde 4-6 saat sürekli oturan kişilerde birçok sağlık problemleriyle karşılaşabiliyoruz. Bunların başında obezite, kalp hastalıkları ve diyabet geliyor. Peki, sürekli oturduğumuz zaman vücudumuzda neler oluyor?

<em>gün içerisinde 4 6 saat sürekli oturan kişilerde birçok sağlık problemi çıkabiliyor <em>

İyi kolesterol olarak bildiğimiz HDL değeri düşer, kötü kolesterol diye adlandırdığımız LDL değeri ise yükselir. Kan basıncı ve kolesterol değerleri yükselir. Bu da kalp hastalıklarının görülme riskini arttırır. Bunun yanı sıra zamanla çalışmayan kaslar güçsüzleşmeye başlar. Hani şu “insanın oturdukça oturası geliyor” durumu var ya, işte bu kasların zamanla güçsüzleşmesiyle alakalı bir durum.

Dakika başına harcadığınız enerjinin azalmasıyla birlikte bazal metabolizma hızı da düşer. Bu durum zamanla kilo artışına neden olur. Beslenme alışkanlığınız değişmese dahi alınan enerji ve harcanan enerji dengesi bozulduğundan dolayı vücut ağırlığınız artar. Vücut ağırlığı arttıkça kişi daha zor hareket etmeye başlar. Dolayısıyla git gide daha sedanter olur ve kilo artışının hızla devam ettiği bir kısır döngüye girer. Bunun sonucunda bütün dünyada çok yaygın ve ciddi bir hastalık olan obeziteyle karşı karşıya kalabiliriz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sudan gelen bir yudum nefes

Sedanter kişilerde vücudun insüline tepkisi azalır. Bu nedenle vücut daha çok insülin üretmeye başlar. Kişide kan şekerleri dengesizleşmeye başlar ve önüne geçilmediği takdirde insülin direnci, diyabet gibi rahatsızlıkların görülme ihtimali artar. Sürekli oturmak aynı zamanda duruş bozukluğuna neden olur ve zamanla bel boyun rahatsızlıkları görülebilir.

Aktif bir yaşama geçmek için ne yapmalıyız?

Şu an bu yazıyı okurken oturuyorsunuz değil mi? Toplu taşımadaysanız inip yürüyün, yatıyorsanız kalkın ve hareket edin, masa başında oturuyorsanız hemen bir tur atın. Günlük yarım saat yapılan yürüyüşlerin vücudumuza ve ruhumuza etkisi göz ardı edilemeyecek kadar fazla! Başka neler mi yapabilirsiniz? 

<em>sağlıklı beslenmeyi ve düzenli egzersizi yaşam tarzı haline getirin <em>
  • Kendinize yarım saat süre verin. Her yarım saatte bir kalkmaya çalışın.
  • Başta zor gelse bile otururken dik oturmaya gayret edin. Bir süre sonra vücudunuz alışacaktır ve bu size zor gelmeyecektir.
  • Araba kullanıyorsanız toplu taşıma kullanmaya çalışın. Hatta mümkünse işe yürüyerek gitmeye çalışın.
  • Sağlıklı beslenmeyi ve düzenli egzersizi yaşam tarzı haline getirin. Hastalığı tedavi etmektense, oluşmadan engellemenin daha kolay olduğunu unutmayın!  
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Menopoz döneminde kilo kontrolü sağlamak için nasıl beslenmeli?

Hareketsiz bir yaşamın bu denli etkisi olduğunu düşünmezdiniz değil mi? Çoğumuz spor ve beslenmeyi nasıl göründüğümüzü endişe ettiğimiz için hayatımıza katıyoruz. Ama bunu bilinçli yapmadığımız ve yaşam tarzı haline getirmediğimiz için bir süre sonra pes edip bırakıyoruz. Neden yaptığınızın bilincine varmalı ve bu yolda ilerlemesiniz.

Örneğin, diyetinizi kilo vermek için değil, sporu zayıflamak için değil, her ikisini de gerçekten sağlıklı bir yaşam sürdürmek adına yaptığınızda farkı göreceksiniz. Hareketsizliğin önüne geçmenin vakti gelmedi mi sizce de? Gelin sedanter yaşama karşı kendi savaşınızı başlatın!

 

İlginizi çekebilir: Farklı beden tiplerine göre bölgesel yağlanma ve dikkat edilmesi gereken noktalar

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir