Hayat kalitenizi arttırın: Elektronik bağımlılığı ile mücadele için 5 faydalı öneri

Cep telefonlarının yaygın kullanımı başladığından bu yana, onlarla fazla haşır neşir olmanın radyasyon maruziyetine bağlı sağlık sorunları yaratıp yaratmadığı tartışılıyor. Bu konudaki son karar ne olursa olsun, cep telefonları, tabletler ve benzeri elektronik aletlerin psikolojik bir bağımlılık yarattığı yadsınamaz bir gerçek. Elektronik bağımlılığı, farkında olmadığımız kadar çok zaman kaybına neden oluyor. Bunun yanı sıra verimliliğimiz düşüyor, odaklanma sorunları ortaya çıkıyor. Üstüne üstlük, bu cihazlardan yayılan yapay ışığın uyku kalitemizi azalttığı gösterildi.

Bu da bir nevi bağımlılıkla mücadele olduğundan, kendimize belirli kurallar koymak elektronik bağımlılığını azaltmayı sağlayabilir. Etrafımızı çevreleyen cihazlarla ilgili uygulayabileceğimiz 5 faydalı öneri şöyle:

Telefonu yatak odasına sokmamak

Makrome toka modelleri ve yapılışı 75

Gecenin bir yarısında acil bir telefon beklemediğiniz sürece telefonu yatak odasına sokmamak oldukça mantıklı bir hareket. Salonda ya da başka bir yerde şarja takıp bırakmak, bizi gecenin bir vakti uyanıp Instagram’ı karıştırmaktan ve her bildirim düştüğünde aydınlanan ekranın bizi uyandırması gibi tehlikelerden uzak tutuyor. Telefonu alarm olarak kullanmakta inatçıysanız, en azından yataktan kalkmadan erişemeyeceğiniz bir mesafede bulundurabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Dengeye dönüş: Yerçekimi ve kas gücünün ilişkisi
Yatmadan bir saat önce elektronik cihazları kapatmak

Yatmadan hemen önce TV izlemek (hatta karşısında uyuyakalmak), bilgisayar ve telefon kullanmak uykuya dalış süresini geciktirir. Ayrıca beynimiz biz uykudayken dahi açık kalan televizyondan ses ve ışık uyaranları aldığı için, uyku kalitemiz önemli ölçüde azalır. Uykuya dalmadan önce mutlaka bir şeyler yapmanız gerekiyorsa, kitap okumak gibi elektronik cihaz gerektirmeyen aktiviteler öneriliyor.

İlginizi çekebilir: Teknolojiyle birlikte hayatımıza giren en yeni korku: Hayalet titreşim sendromu

Yemek masasına telefon getirmemek

Başkalarıyla, özellikle de yakından tanımadığınız kişilerle yemek yerken sürekli telefonla ilgilenmek ya da ekranı kontrol etmek kaba biri olduğunuzu düşündürebilir. Bu yüzden telefonu çantanızda ya da cebinizde tutmak hoş duracaktır. Yalnız yemekten hoşlanmayan insanlardansanız, öğle yemeğine telefonla oturmayı alışkanlık edinmeniz doğal. Yine de, yemekte kullanılan elektronik cihazların dikkatinizi dağıtıp daha fazla yemeye yol açtığını aklınızda bulundurun.

Makrome toka modelleri ve yapılışı 72

Uçak modunu aktif olarak kullanmak

Telefonla ilgilenmenizi gerektirmeyecek her türlü aktivitede telefonu kapatmak, o aktiviteye daha iyi odaklanmanızı sağlar ve başkalarının da dikkatini dağıtmanızı engeller. Özellikle de sinema ve tiyatro gibi toplu fakat dikkat gerektiren aktivitelerde telefonu uçak moduna almak ve kendimizi gelen çağrı ve bildirimlerden soyutlamak oldukça mantıklı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Uykusuz gecelerin sorumlusu 10 hatalı alışkanlık
İletişim için saatler belirlemek

İş maili telefonuna bağlı kişilerde en sık görülen durumlardan biri, sürekli mailini kontrol etme isteği. Yanıt vermeseniz bile, bir konudan haberdar olmak aklınızın ona takılmasını sağlar. Böylece 7 gün 24 saat çalışırken bulabilirsiniz (plaza insanlarının akıllarının sürekli işte olması şaşırtıcı değil). Eğer işiniz buna elveriyorsa, kendinize gün içinde zaman aralıkları belirleyip o saatlerde maillerinizi kontrol edin ve yanıtlayın. Kalan saatler ise size kalsın. E-mail bildirimlerinizi de kapatmayı unutmayın.

Bu basit önerileri uyguladığınızda elektronik bağımlılığını büyük ölçüde azaltmış ve hayat kalitenizi artırmış olacaksınız.

Kaynaklar:

Apartment Therapy

National Sleep Foundation

sleep.org

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir