Her gün değişen beslenme akımlarında yerini uzun zamandır koruyan trend: Clean Eating

Nedir bu Clean Eating? Paketli ve işlenmiş ürünlerden mümkün olduğunca uzak durup besinleri doğal haline en yakın şekilde tüketmek anlamını taşıyor. Bu konseptin en güzel tarafı, çok önemli bir soruyu bizlere soruyor olması: Yiyeceklerimiz nereden geliyor? Bu beslenme zihniyeti sizi etiketleri okumaya, kaynakları kontrol etmeye ve yediğiniz yiyecekle ilgili düşünmeye teşvik ediyorsa, kesinlikle buna devam etmenizi öneriyoruz.

Fakat bugünlerde, sağlıklı yemek ifadesinin yanlış yönlendirilmiş bir ifadeye dönüşmesinden endişelenmemek mümkün değil. Çünkü, eğer “sağlıklı” yemiyorsanız, aksi halde yediğiniz şey hijyenik değildir anlamını çıkartmak doğru değildir. Sağlıklı gıda tüketmek ile ilgili farkındalık duygusunun, diyet güdümlü bir kast sistemine dönüşmesine engel olmalıyız.

Unutmayın ki, Hindistan cevizi yağı hala doymuş bir yağdır, soğuk sıkılmış meyve suyu hala konsantre bir şeker kaynağıdır ve vegan çikolatalı puding hala tatlıdır, kahvaltı değil.

Sonuç olarak: Birçoğumuz yediklerimiz yüzünden kendimizi kötü hissediyoruz. Ancak sayısız ürün seçeneği olan dünyada, en iyi seçimlerin nasıl yapılacağını bilmek zor olabiliyor. Bu nedenle, sağlıklı gıda seçimleri yaparken akılda tutulması gereken 7 önemli şey vardır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Aşırı terleme: Sıcak havalarda terleme problemi ile baş etmenin yolları

Seksek oynayan çocuklar

  • Sosyal medyayı bir rehber değil, kaynak olarak kullanın. Hangi paylaşımların daha gerçek, hangilerinin sadece arka plan gürültüsü olduğunu düşünerek sağlık hedeflerinize ilham vermek için sosyal medyayı kullanın. Bu şekilde genellemeden kurtulabilirsiniz.
  • “Sağlıklı” özneldir. Bir yeme tarzı bir kişide işe yaradığında, evrensel olarak uygulanabilir olduğu anlamına gelmez, son derece kişiseldir.
  • Daha sık sebze tüketin. Benden sonra tekrar edin: Sebze, sebze, sebze! Bu ifade “sadece sebze yemelisiniz” ve “her zaman” anlamına gelmez. Bu ifade, yemeklerinizi sebze ağırlıklı yapmanız anlamına gelir ve gerçekten dengeli bir beslenmede tüm bileşenlerden faydalanmanız gerekmektedir. Bunun bedeninizde nasıl işlediğini anladığınızda, “sağlıklı veya sağlıksız” konusu önemsiz hale gelecektir.
  • Sağlık “Instagram Kaseleri”nin çok ötesinde! Sağlık salata, smoothie ve bowl’ların çok ötesinde. Bunun yerine, yaşam tarzınıza işleyen ince ayarlarda düzeltmeye gidin. Suşi siparişinize veya sandviç teslimatınıza hangi sebzeleri ekleyebilirsiniz? Atıştırmalıklarınızın içine biraz meyve ekleyebilir misiniz? Amacımız, zaten sevdiğimiz yiyecekleri bir üst seviyeye çıkarmak.

Likyayolu maratonu 2015

  • “Temiz olmak” üzerinde “şeffaf” düşünün. Şeker hakkında neyi sevdiğimi biliyor musunuz? Belki ideolojik olarak “sağlıklı yeme” ile uyumlu olmayabilir, ancak kendisini bir tutku malzemesi olarak doğru bir şekilde temsil eder. Kimse şeker alırken keyif verecek bir yiyecek dışında bir şey aldığını düşünmez! Şekerli tatlınız bir şekerli tatlı mı, yoksa bir enerji çubuğu gibi mi davranıyor?! Eğer ikincisiyse, geri koyun ve gerçek olanı seçin.
  • Gıdaların katkı maddeleri, sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Sağlıklı beslenme diyetine sahip bazı insanlar, gıdanın en saf, doğal durumda olmadığına inandıkları için katkı maddesi içeren yiyecekleri yemeyi reddedebilir. Bununla birlikte, bazı yararlı gıda katkı maddeleri vardır.Örneğin, kemikleri geliştirmek için süt veya portakal suyuna eklenen demir, D vitamini sayılabilir. Bu yiyecekler, saf olmasa da bir kişinin günlük beslenme ihtiyaçlarını elde etmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazı katkı maddeleri yararlı değildir ve kirli olarak tanımlanabilir. Bunların öncü gelen örneği, raf ömrünü uzatmak için gıdalara eklenen trans yağlardır. Trans yağların, bir kişinin kolesterol seviyelerini önemli ölçüde arttırdığı ve bu da kalp sağlığı ile iligli sorunlara neden olabileceği düşünülmektedir.
  • Döküm tava ve tencerelere yönelin. Döküm tava ve tencereler üretilirken sentetik kimyasallara başvurulmaz. Sağlık için en güvenilir ve hijyenik malzemelerden üretilir. Yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve bakteri üretmez. Unutmayın, ne yediğiniz kadar, hangi gereç ile pişirdiğiniz de önemlidir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yeme suçluluğu (food guilt) nedir, nasıl başa çıkılır?

Kısacası, sağlıklı bir diyetin çok kısıtlayıcı olması gerekmez. Önemli olan, kişinin gıdalara karşı sağlıklı bir tutuma sahip olmasıdır. Zaman zaman sağlıklı kategorisine girmeyen yiyecekleri tüketen bir kişi bundan suçluluk hissetmemelidir.

Kaynak

https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a37595/what-is-clean-eating/

İlginizi çekebilir: Mutluluğa giden yol kalabalık sofralardan geçer: Ailenizle yemek yemeniz için 7 neden

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir